Sayfa Yükleniyor...
Urla Belediyesi ve Urla Doğal Sofra işbirliği ile her yıl geleneksel olarak düzenlenen Urla Mart Dokuzu Ot Festivali İzmirin nefes alan ilçesi Urlada iki günlük yoğun bir program ile gerçekleşti
Urla Belediyesi ve Urla Doğal Sofra işbirliği ile her yıl geleneksel olarak düzenlenen Urla Mart Dokuzu Ot Festivali İzmirin nefes alan ilçesi Urlada iki günlük yoğun bir program ile gerçekleşti. Festivalin ilk günü; Taafuzhane, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Tekne Yapım Atölyesi (Kiklad) ve Klazomenai gezisi gerçekleşti. Saat 11.00de İskele Urit Restoranın yanında buluşan ekip, bu tarihi geziyi tamamladıktan sonra saat 13.00de dünyanın bilinen ilk zeytinyağı işliği olan Klazomenai Zeytinyağı İşliğinde zeytinyağı tadımı yaptı. Her Cumartesi günü Urla Belediyesi Eski Tamirhane Binasında Urlanın üretici kadınlarının stantlardan oluşan ve tamamen el emeği ürünlerin satışlarının yapıldığı Üretici Kadın Pazarını gezen misafirler Urlada keyifli bir gün geçirdi.
AZİZ BAŞKANDA GALA YEMEĞİNDEYDİ
Festivalin ilk günü Çiftlik Restorande gerçekleşen gala yemeği ile son buldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Sibel Uyar, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Doğal Sofra Urla Temsilcisi Bilge Bengisu Öğünlü ve ot yemeği sevdalıları katıldı. Yemek ve yaşam üzerine öyküler yazan Mehtap Süner Susuzlu Otların Masalı adlı öykü ile gala yemeğini taçlandırdı. Bir Rum ve bir Türkü anlatan hikâyenin ana teması ise doğa ve aşktı. Susuzlu, öyküsünde bu toprakların çok bereketli olduğunu vurgulayarak farklı kültürlerin tencerelerinde eritildiği Urlaya seslendi.
ÖZBEK KÖYÜ DOLDU TAŞTI
Eski takvime göre Mart 9, bugün ise 21-22 Mart tarihlerine denk gelen baharın uyanışı, baharın gelişi olan Urlanın geleneksel Urla Mart Dokuzu Ot Festivali nin ikinci günü Urlanın Özbek Köyünde coşkuyla kutlandı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, Urla halkı ve çevre illerden gelen çok sayıda kişinin katıldığı festivalde doğaseverler, Özbek Köyü Burgaz Mevkii Çeşmesinde toplanarak kortej halinde ot toplama alanına gitti.
DOĞADAN SOFRAYA EGE OTLARI
Bu yıl 6. kez düzenlenen festivalde, Özbek köyü kadınları ve bölgesel otlar üzerinde uzman kişilerin rehberlik ettiği Doğadan Sofraya Ege Otları sloganı ile katılımcılara otlar tanıtılarak doğaseverler ile birlikte Ege Otları toplanıldı.
Bio-çeşitliliği sağlayıp, beslenmeyi ve yöresel değerleri yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen festivalde, şifa ve lezzet kaynağı olan Egenin yöresel otları; Ekşi Kulak(kuzu kulağı), İğnelik, Kır kekiği, Sarmaşık, Yemlik(Arslan Perçemi), Çoban Düdüğü, Dalagan, Kenger, Isırgan Otu, Körmen,Kırmızı Acımık, Beyaz Acımık, Labada, Turp Otu, Tilkişen(Tırpişen), Yabani Kereviz Otu, Sarı Ot, Yabani Nane, Sıra Otu(Arap Saçı), Ebegömeci, Karabaş Otu ve Şevket-i Bostan yer aldı. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi