Uyuz vakalarına karşı hijyen şart

Türkiye’de uyuz vakalarında son günlerde artış yaşanmakta. Şiddetli kaşıntıya sebep olan uyuz hastalığı için uzmanlar, hijyene önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.10.2023 06:22
  • Güncelleme Tarihi : 24.10.2023 06:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Uyuz vakalarına karşı hijyen şart

Uyuz hastalığı temas yoluyla bulaşan bir çeşit cilt hastalığıdır. Ulusal haber bültenlerinden ve sosyal medyadan alınan bilgiye göre, son 6 ayda uyuz vakalarında artış söz konusu. Türkiye genelinde hastalıkta yüzde 30 oranında artış yaşanırken İzmir’e baktığımızda vaka artışının azaldığını belirten İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Yüce Ayhan, İzmir’de yaz aylarına göre vaka artışlarında azalma görüldüğünü ama hijyene önem verilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

YAKIN TEMASTAN BULAŞIR

Uyuzun bir çeşit parazit ya da böcek olduğundan bahseden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz, görünmez bir parazit olduğu için insanların cildine bakıldığında bir dize noktacıklar olarak göründüğünü söyledi. Şahbaz, “Derinin altında kendine tünel açıyor orada yumurtalarını bırakıp çoğalıyor. Hijyen koşullarının kötü olduğu yerlerde yayılır. Yakın temastan bulaşır. Örneğin; bir başkasının kıyafetini giymek, havlusunu kullanmak, aynı halıya basmak bile bulaşma riskini arttırıyor. Daha çok kendine bakamayan gruplarda uyuz görülür. Mesela yaşlı bakımevi, kreş gibi yerlerde öz bakım konusunda güçlük yaşanıyor. Bu gibi yerlerde bulaşma oranı daha çoktur. Burada olan kişiler bulaştığını anlamasa da yetkili olan kişiler farkına varır çünkü uyuzun bulaştığı kişi öyle bir kaşınır ki, kaşıntıdan bir şey yapamaz hale gelir” dedi. Şahbaz, cildini çok fazla kaşıyan kişinin kaşıma şiddetini arttırdığı için cildini tahriş ettiğinden bahsederek oluşan yara nedeniyle cildi koruyan örtümüzün zedelenmesi halinde oradan mikrop girebileceğine dikkat çekti.

ÇOK ZOR TEDAVİSİ YOK

Uyuzun bulaşmasına karşı alınacak önlemlerden bahseden Dr. Şahbaz, “Tekrarlanmaması için giysilerin, kullanılan örtülerin, çok iyi temizlenmesi gerek. Bunları yapmayan bireyler sadece tedavi edilmesiyle uyuzdan kurtulamaz. Kullandığı eşyalar da dezenfekte edilmelidir. Aynı mekanı kullanan kişiler, yan yan temas eden kişiler, ortak eşya kullanımı ve cinsel birliktelik esnasında tensel temas ile birlikte bulaşma görülür. Bazen de hayvanlar yoluyla insanlara da geçebilir. Tedavisi içinde muhakkak uzmana gidilecek. Çok zor bir tedavisi yok, uygun bir şekilde yapılırsa çözülür. Bu hastalıkta hijyen başlı başlına önemlidir” diye konuştu.

HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ

Uyuz vakalarında 6 Şubat depreminden sonra ciddi bir atış yaşandığını dile getiren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Yüce Ayhan ise ulusal basında da bu konunun yer aldığını ifade ederek özellikle çadır kentlerde yaşayanların ve uygun koşullarda yaşayamayan yurttaşlarda uyuzun görüldüğünü söyledi. İzmir için ekstra artış bildirilmediği konusunda konuşan Dr. Ayhan, “Yaz mevsimine göre azalma görmekteyiz. Yaz mevsiminin bitişi azalma için etkili olmuş olabilir. İzmir için konuşmak gerekirse aile hekimlerinden aldığımız bilgiye göre yazdan sonra bir vaka artışı yok” ifadelerini kullandı.  Uyuzun temas yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Ayhan, “Okulların açılması hijyen açısından daha küçük çocukları risk altına sokuyor. Bu nedenle vakalar artsın veya artmasın hijyene ve kalabalık ortamlara dikkat edilmelidir. Bulaşıcılık; temasa, hijyene göre değişir. Oldukça kolay ve hızlı bulaşan bir hastalıktır. Özellikle toplu yaşam alanlarında hijyene önem verilmelidir” şeklinde konuştu.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Uyuzdan kurtulmak mümkün mü?

Haber Merkezi