Varroa hastalığı üretimi vurdu

2019’un bal üretimi için zor geçtiğini belirten üreticiler, ‘varroa’ hastalığına dikkat çekti. Bal üreticisi Yusuf Alper, “Arıcı bu hastalığı algılayamadı ve arı tahribatı oldu” ifadelerini kullandı

  • Oluşturulma Tarihi : 17.12.2019 07:03
  • Güncelleme Tarihi : 17.12.2019 07:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Varroa hastalığı üretimi vurdu haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Bal üreticileri için 2019 sezonu verimsiz geçti. Bal üreticileri 26 kilogramlık 1 kese balı 300 TL’den satarken, market fiyatları üretici fiyatının üç katı oldu. Arılarda yıllar sonra ortaya çıkan varroa hastalığına karşı mücadelede yetersiz kalan arıcılar, girdi maliyetlerinin de artmasıyla birlikte geçtiğimiz sezon üreticiler için zor geçti. 2019 sezonunu değerlendiren Muğlalı bal üreticisi Yusuf Alper, “2019 yılında bahar yağmurları olmadı, kurak geçti. Bir tek Hakkari Yüksekova ve Van’da son yağışlardan faydalanıldı ve verim yüksek gerçekleşti. İç Anadolu Bölgesi’nde ise kültür bitkilerinden elde edilen ballar ancak arıcının masrafını karşılayacak şekilde oldu. Arı gelişimini sağlayamadı, gücünü tamamlayamadı, küçük kaldı ve verim düşük oldu. Bu sene arı varroa hastalığı tekrar meydana geldi. Arıcı bu hastalığı algılayamadı ve bu hastalığın ilk çıktığı yıllardaki gibi bir arı tahribatı oldu. Varroa hastalığının genetiği değişti ancak eski yöntemler ile mücadele işe yaramadı ve arıcılar mücadelede etkisiz kaldı” diye konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİMİZ ARTTI!
Girdi maliyetlerinin de oldukça yükseldiğine dikkat çeken Alper, “Şeker 170-180 TL’den 210-220 TL’ye kadar çıktı. Mazot pahalandı nakliye fiyatları çok yükseldi. Aynı zamanda hayat pahalılığı da büyük etken” dedi. Üreticiden alış fiyatının girdi maliyetlerine rağmen çok düşük olduğunu ifade eden Alper, “26 ve 26,5 kilogramlık 1 kese çiçek balı 300 TL ile 350 TL arasında değişirken, 1 kese çam balı 280 ve 300 TL arasında değişiyor. Market fiyatlarına baktığımızda ise fiyatlar çok yüksek. Market raflarında bal fiyatı Üretici fiyatının 3 misli. Tüketici açısından da oldukça kötü bir durum. Marketler, karlarını çok yüksek tutuyorlar. Üretici zarar ederken marketler kazanıyor” ifadelerini kullandı. Önümüzdeki yıl için de değerlendirmelere bulunan Alper, geçtiğimiz sezon yaşanan iklim koşullarının verimi önemli ölçüde etkilediğini ve 2020 yılında da kuraklık yaşanırsa verimin yine düşük olacağını bildirdi.
VARROA HASTALIĞI NEDİR?
Sadece bal arıları kolonilerinde olan, Türkiye’de arıcılık sektörünü tehdit edecek kadar zararlı dış parazittir. Bal arılarında ilk önce 1960’lı yıllarda görülmüştür. İlk görüldüğü arı türü ise Apis Cerena adındaki Hindistan bölgesi arısıdır. O bölgedeki Apis Cerena’lardan da incelemek üzere bölge dışına akademik çalışmalar için çıkarılmış. Böylece varroa ile mücadele edebilen bir türden edemeyen bir türe geçen varroa, arıcılığı tehdit etmeye devam etmiştir. Ülkemize ilk olarak, ayçiçeği tarlaları varroa için uygun transfer ortamı olduğu için Trakya tarafından 1975 yılında giriş yapmıştır. Bu bölgeye götüren arıcıların daha sonra arıların alıp Anadolu taraflarına geldiği zaman oradaki varroa parazitini tüm ülkeye yayılmaya başlamıştır.