- Gündem
- 20.04.2025 00:38
Geçtiğimiz haftalarda Gazeteci-Yazar Uğur Oral ile yapmış olduğumuz söyleşide Yunanistan'da yayınlanması planlanan Anlar ve Düşünceler" isimli kitabıyla ilgili bilgi vermiştik. Kitabın basım tarihi netleşti; Anlar ve Düşüncelerin yaz aylarının ardından ekim-kasım gibi Yunanistandaki tüm kitapçıların raflarında yerini alması planlanıyor. Gazeteci-Yazar Uğur Oral ile kitabı üzerine ve basılması planlanan kitapları üzerine hoş bir sohbet gerçekleştirdik
ONURHAN ALPAGUT- Gazeteci yazar Uğur Oral, kitabın öyküsünü şöyle anlattı: Atinada açtığım ilk fotoğraf sergisinde kimi felsefi denemelerimi de eklemiştim fotoğrafların yanına. Sergi ziyaretçileri öyle büyük ilgi gösterdi ki denemelere, birçok sanatsever bunları kitap haline dönüştürmemi istedi benden. Atinada bir yayınevi de bu bağlamda benimle bir görüşme yaptı. Ben felsefe kitabı projesini ortaya attığımda çok olumlu karşıladılar. Hatta yayınevinin sahibi bana Siz ne yaptığınızın farkında mısınız diye sordu? Bana gülümseyerek Siz, bir Türk olarak; felsefenin doğduğu topraklarda felsefe kitabı yayınlıyorsunuz. Bu müthiş bir proje. Biz bu projeye gireriz' dedi. Ben de Tamam, o halde ben de varım yanıtını verdim. O zamanlar kitap sadece proje bazındaydı Yayıneviyle bir yıl boyunca e mail ortamında fikir alışverişinde bulunduk. Kitabın detaylarını konuştuk. En son Atina ziyaretimde, 28 Mayısta yayınevinde bir toplantı daha yaptık, detayları görüştük. Sonuç olarak prensipte el sıkıştık, anlaştık" diye konuştu.
TÜM RAFLARDA YERİNİ ALACAK
Kitabın yayınlanacağı tarihin kesin olmamakla beraber yaz sonrası ekim-kasım gibi Yunanistan'da yayınlanması bekleniyor. Oral, Anlar Ve Düşünceler Yunanistanda ki tüm kitapçılarda raflarda yerini alacak müjdesini verdi.
HAYATIN BANA ÖĞRETTİKLERİ"
Felsefi denemelerini herkesin okumaktan zevk alacağı bir şekilde kaleme aldığının altını çizen Oral, Felsefe dendiğinde okur önce bir çekinir, çok ağır yazılarla karşılaşacağını, sıkılacağını vs düşünür. Bunu iyi bildiğimden farklı bir üslup kullandım, farklı bir kurguyla yazdım denemelerimi. Denemelerim çok ağır, ağdalı bir dil içermiyor. 2. tekil şahıssa hitap eder gibi yazıyorum ki bu da denemelere bir dostla yapılan sohbet havası veriyor. Ahkam kesmektense, Hayat budur demektense yaşadıklarımın bana öğrettiklerini kaleme alıyorum. 28 yıldır gazetecilik yapıyor olmamdan ötürü çok farklı insanlarla tanıştım, çok farklı ortamlarda bulundum. Her deneyim bana yeni bir şeyler öğretti. Felsefe büyük bir aşktı benim için. Yıllarca felsefe okudum. Bir gün kendi kendimi, bu sefer kendi felsefelerimi yazarken buldum. O yıllarda yazıyor yazıyor, bir kenara atıyordum. Ben aslında bir siyaset yazarıyım. Okurlar hep beni siyasete dair yazılarımla tanırlar. Hatta 1995 yılında yayınlanan ilk kitabım da yine siyaset üzerineydi. Felsefi denemeler kaleme aldığımdan kimsenin haberi yoktu. Fotoğraf sergimde ilk defa bunları sanatseverlerle paylaştım. Kendi kendime geliştirdiğim, tamamen bana özel birçok teorim var. Bizzat geliştirdiğim ve tamamen kendi usumun ürettiği bu yaklaşımlara Gökkuşağı teorisi, pasta-kek kuramı, parantez felsefesi gibi basit ve akılda kalan isimler koydum Her biri aşağı yukarı bir paragraf uzunluğunda kısa denemeler. Hayat üzerine; insanlık, mutluluk, huzur, yaşamın kısalığı, basitlik, sadelik, dostluk, aşk, yalnızlık gibi herkesin yaşadığı içinde olan duyguları kendi algıladığım, yorumladığım şekilde felsefi denemeler haline getirerek kaleme alıyorum diye konuştu.
DENEMELER FOTOĞRAFLARIN ÖNÜNE GEÇTİ"
Felsefi denemelerle fotoğrafları birleştirerek yeni bir stil yaratan Oral, Bu tarzı ilk defa İzmirde DEÜ Sabancı Kültür Sarayında açtığım Bırak Hayat İçine Aksın isimli sergimde denemiştim. Dikkat ettim denemelere gösterilen ilgi fotoğrafların üzerine çıktı. Birçok insan cep telefonuyla denemelerin fotoğraflarını çekti. Bir dönem hiç tanımadığım kimselerin sosyal medyadaki hesaplarında denemelerimin fotoğraflarını paylaştıklarını gördüm. Dostlarım kendi arkadaşlarının hesaplarındaki bu paylaşımları bana da gönderiyorlardı. Kayseride, Trabzonda veya bir başka şehirde yaşayan birisinin facabook hesabında benim denemelerimi paylaşması beni hem çok şaşırttı hem de bana büyük mutluluk ve gurur kaynağı oldu. Atina'daki sergimde de yine fotoğraflarla denemeleri birleştirdim. Aynı ilgiyi orada da gördüm. Atinada da denemeler fotoğrafların önüne geçti. Yunanlı sanatseverlerle bana fotoğraflar kadar denemelerle de ilgili sorular yönelttiler. Hatta kendi geliştirdiğim bu tarz dikkat çekmiş olacak ki Yunanistanın önde gelen bir fotoğraf dergisi benimle bir röportaj gerçekleştirdi. Neden aynı anda hep fotoğraf hem felsefe? diye sorduklarında &Fotoğraflarımda insanın içindeki estetik duygusunu hitap ederken, denemelerimle de ziyaretçileri düşündürmek istiyorum& yanıtını verdim. Kitapta da aynı konsept hakim olacak. Hem göze hem de usa hitap eden bir kitap olacak dedi.
NERDEYSE TAMAM
Yayınlanacak olan kitabın formatını açıklayan Oral, Kitap normal bir kitabın boyutlarından daha büyük olacak. Yayıncım fotoğrafların çok daha rahat kendisini gösterebilmesi için sayfa boyutlarını daha büyük tutmak istediğini söyledi. Kitabın bir sayfasında fotoğraf diğer sayfasında deneme olacak. En son yayınevi ile görüşmemizde Ağustos ayına kadar tüm hazırlıkları tamamlamamı istediler. Yazın Atinada bir toplantı daha yapacak ve kitabın son halini vereceğiz. Sonrasında da kitabın tasarımı başlayacak. Kitapta yer alan 50 denemenin 38i Yunanistan İzmir Başkonsolosluğunda görevli Bayan İoanna Hacisamuyiloglu tarafından Yunancaya çevrildi. Bayan İoannanın bu bağlamda canı gönülden verdiği bu destek benim için çok değerli. Aşırı yoğun çalışma temposuna rağmen zaman ayırıp denemelerimi Yunancaya çeviren Bayan İoannaya bu vesileyle yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. 38 deneme yeniden Bayan İoanna tarafından elden geçirilecek, 12 yeni denemenin daha çevirisi yapılacak. Sonuç olarak 50 felsefe deneme 50 fotoğraf ile birleşerek kitap haline gelecek" diye konuştu.
TALEP GELİRSE NEDEN OLMASIN"
Aynı kitabın Türkiye'de yayınlanıp yayınlanmayacağı sorusuna yönelik de görüşlerini ifade eden Oral, Talep gelirse elbette düşünürüm. Ama ben bir yazarın yayınevi peşinde koşmasını doğru bulmuyorum. Nasıl ki fotoğraf sergilerimi gelen davet(ler) üzerine açıyorsam, kitaplarımın yayınlanması hususunda da aynı görüşe sahibim. Yunanistan'da yayınlanacak olan kitabımın çıkartılma talebini bana oradaki yayınevi yaptı örneğin. Teklif ve talep onlardan geldi. Aynı teklif Türkiye'de bir yayınevinden de gelirse seve seve varım" ifadelerinde bulundu.
TÜRKİYEDE DE EŞ ZAMANLI KİTABI YAYINLANACAK
Yaz mevsiminin sonunda Türkiyede de yeni bir kitabının yayınlanacağının müjdesini veren Oral, Türkiye'de de yayınlanacak olan bir kitabım var. Bunu yaz sonu basıma hazır hale getirmeyi düşünüyorum. İzmiri Sevenler Platformu Başkanı, İzmirin sembol ismi Sayın Sancar Maruflu'nun hayatını kaleme aldım. Kitap şu ana kadar yaklaşık 400 sayfayı buldu. Yeni eklemelerle sayfa sayısı daha da artacak. Sancar Maruflu'nun anılarının ışığında bir dönemin perde arkasını anlatacağım kitabımda. Ne tam bir biyografi ne de belgesel; tam ikisinin arasında bir kitap olacak. Sancar Maruflu İzmir için bir değer. İzmir'in sembolü. Onu ölümsüzleştirmek için bu kitabı yazmaya karar verdim" dedi.
HAZIR 4 TANE KİTABIM VAR"
Şu an basıma hazır 4 adet kitabı olduğunu belirten Oral, uzun yıllar medyada üst düzey yöneticilik yapmasından ötürü kitaplarına odaklanacak zaman bulamadığını söyledi. Oral, Bu kitapları yayınlayacak hiç vaktim olmadı. 1995te ilk kitabımın yayınlanmasından sonra hep çok yoğun çalışma temposu gerektiren görevlerde bulundum. Ancak akşamları yazmaya fırsatım oldu. Bilgisayarımın hard diskinde 4 tane basıma hazır kitabım bulunuyor. Sadece tekrar elden geçirmem, son halini vermem gerekiyor. Bu yaz aylarında deyim yerindeyse nadasa çekilip bekleyen kitaplarıma odaklanacağım. Siyasi araştırma alanında yazdığım bir kitaba Ankaradan bir yayınevi talip oldu. Yetiştirebilirsem yılbaşına kadar o kitabımı da tamamlamak istiyorum" şeklinde konuştu.
KİTAP AKICI VE YALIN BİR DİLDE
Yunanistan'da yayınlanacak olan kitabıyla aynı periyotta Türkiye'de de bir kitabının daha çıkacağının müjdesini veren Oral, Bu kitap Sancar Maruflunun hayatı üzerine olacak. Kitabımda Sancar Maruflunun bilinmeyen özelliklerini anlatacağım. Kitabımda akıcı ve yalın bir dil kullandım dedi.
2015 yılında Uğur Oral ne yaptı?
2si Atinada ve İngilizce, 23 konferans
Biri Atinada 4 fotoğraf sergisi
Uğur Oral Atina Sergisi
Türk-Yunan dostluğunun gelişmesi yaptığı çalışmalarla Türkiyede olduğu kadar Yunanistanda da tanınan gazeteci-yazar Uğur Oral geçtiğimiz hafta Atinada gerçekleştirdiği etkinliklerle bu bağlamda önemli bir adım daha attı. Geçtiğimiz Salı günü Atinada Booze Cooperativa Kültür Merkezinde Anlar Ve Düşünceler isimli yeni bir fotoğraf sergisi düzenledi. Tüm sergilerini yardım amaçlı açan ve Atinada üçüncü kez sanatseverlerle buluşan Oral, bu sergisinin tüm gelirini zihinsel engelli Yunan çocukları için çalışan Amimoni Vakfına bıraktı. Çok kalabalık bir davetli kitlesinin katıldığı kokteylle başlayan sergide Uğur Oralın 46 fotoğrafının yanı sıra 38 felsefi denemesi yer aldı. Sergisinde fotoğrafla felsefeyi buluşturan Oralın çalışmaları Yunanlı sanatseverlerden büyük ilgi gördü.
Uğur Oral kimdir?
Gazeteci-Yazar Uğur Oral 1969 yılında İzmir'de doğdu. İlkokulu Karşıyaka Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda , ortaokulu İzmir Özel Saint Joseph Fransız Koleji'nde okudu. Ardından Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde eğitimine devam eden Uğur Oral son sınıfı mezunu olduğu İzmir Karşıyaka Lisesi'nde tamamladı. DEÜ Eğitim Fakültesi Fransız Dili Ana Bilim Dalı'ndan mezun oldu. Yüksek lisansını DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde yaptı. Halen aynı enstitüde doktora eğitimine devam etmektedir.Fransızca ve İngilizce bilen Uğur Oral gazeteciliğe 1987 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde başladı. Branş olarak politikayı seçti ve bu alanda uzmanlaştı. Yeni Asır Gazetesi'nde görev aldığı süre içerisinde birçok haber, araştırma ve yazı dizisine imza koydu, ödüller kazandı. Birçok yerel basın organının kuruluşunda görev aldı. 1993 yılında Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Fransız Dili Basını ve Gazetecileri Birliğine kabul edildi. Uluslararası basın kartını taşıdığı söz konusu birliğin Türkiye'deki örgütlenmesinde görev aldı ve yayın organı La Gazette'in Türkiye muhabirliğini üstlendi. Fransa, İsviçre ve Avusturya basınında yabancı dilde kaleme aldığı makaleleri yayınlandı. Birçok okulda, sivil toplum örgütlerinin toplantılarında yazılı ve görsel yayıncılık konulu konferanslar verdi, panellerde konuşmacılık yaptı. İzmir'de yazılı ve görsel basına birçok yeni ismin kazandırılmasına öncülük etti. Avrupa'da yerel basın konusunda geniş çaplı araştırmalar yaptı. Batılı ülkelerde görsel ve yazılı basın organlarının tiraj, izlenme oranını artırma teknikleri hususunda incelemelerde bulundu ve bu alanda birçok yerel basın kuruluşuna danışmanlık yaptı. 1995 yılında ilk kitabı yayımlandı. Halen basıma hazır 4 kitabı bulunmaktadır. Yedek Subaylığını Genel Kurmay Başkanlığı'nda Fransızca mütercimi olarak tamamladı. Ankara'da bir yıl süresince Gözlem Gazetesi adına siyaset ve ekonomik içerikli "Haftanın Sohbetleri"ni hazırladı. İzmir'e geri dönüşüyle birlikte Oral Yayıncılık Ltd. Şti'yi kurdu ve basın sektöründe işverenliğe yöneldi. İzmir'in ilk haber aktüalite dergisi İzmir 2000'i ardından politika ve ekonomi gazetesi Zirveyi kurdu. 3,5 yıl boyunca sahibi olduğu yayınları çıkaran Oral daha sonra yeniden profesyonel yöneticiliğe döndü. Beş yıl süresince yerel televizyonlarda siyasi tartışma programları hazırlayıp sundu. İzmirde iki özel televizyon kanalının Genel Müdürlüğünü yaptı. Bölgesel Egede Sekizinci Gün Gazetesinin Genel Müdürlüğünü üstlendi. Basın sektöründeki çalışmaları ve başarılarıyla Who İs Who İn Turkey? (Türkiyeye Kim Kimdir?) Ansiklopedisinde biyografisi yayınlandı. 2003 yılında Ege Kültür Platformu'nun on yılda bir tertip ettiği İzmir'de On yılın En İyileri" organizasyonu kapsamında Son 10 Yılın En Başarılı Basın Kuruluşu Yöneticisi" ödülünü aldı. Fotoğraf sanatıyla çok küçük yaşlardan beri ilgilenmekte olan Uğur Oral üçü Yunanistan'ın başkenti Atina'da olmak üzere 12 kişisel fotoğraf sergisine imzasını koydu. Oral tüm fotoğraf sergilerini yardım amaçlı açmaktadır. Bugün itibarıyla yerli ve yabancı basın organlarında makaleleri ve araştırma yazıları yayınlanan Uğur Oral çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, okulların ve fikir kulüplerinin davetlisi olarak Türkiye'nin birçok yerinde konferanslar vermektedir.