Sayfa Yükleniyor...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, son dönemde sağlıklı beslenme reçetelerinin ve yemek tariflerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kinoanın faydalarını anlattı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Günümüzde kinoa ile ilgili yapılan her araştırma, onun sağlık açısından ne kadar faydalı bir besin kaynağı olduğunu ortaya koyuyor. Kinoanın en önemli özelliği çok güçlü bir protein içeriğine sahip olması. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, son günlerin yeni besin trendleri arasında yerini alan kinoanın başta kanser olmak üzere pek çok hastalığı önlediğini belirterek, proteininde gluten bulunmadığından çölyak hastaları için de önemli bir gıda maddesi olduğuna vurgu yaptı.
KANSERE KARŞI KORUYOR
Yüksel oranda lif içeren kionanın kabızlık, kolesterol ve obezite gibi hastalıkları önlediğini kaydeden Adanç, Chenopodioideae alt familyasından bir bitki olan kinoa ilk bakışta tahıl grubuna benzese de besin değeri olarak sebze veya kurubaklagillere daha yakındır. Kinoanın en önemli özelliği super oksitdismutaz enzimi içermesi. Bu enzim yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin verdiği zarardan modern yaşamın hücreleri hırpalamasına kadar koruyor. Böylece çağın veremi denilen kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Kinoa içeriğindeki lignin hormonunun sebep olduğu kanser türlerine karşı da koruyor. Meme kanserini önleyici özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. Ayrıca kinoa içerdiği yüksek lif oranı ile konstipasyon (kabızlık), kolon kanseri, kolesterol, obezite ve kemik erimesi gibi rahatsızlıkları önlüyor dedi.
ÇÖLYAK HASTALARI DA TÜKETEBİLİR
Kinoanın yüksek oranda protein ve vücut için gerekli olan pek çok elzem amino asit içerdiğine dikkat çeken Adanç, Filizlendirildiği takdirde içeriğindeki protein oranı artıyor. 100 gram kinoada 372 kalori var. 5.80 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içeriyor. Bu nedenle de yağ bakımından fakir. A, B, C, D ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri içeren kinoada kolesterol yok. Ayrıca ciddi oranda kalsiyum içeriğine de sahip. Tohumlarında fenol, flavonoid ve karotenoid bileşiklerinin varlığı gösterilmiştir. Bu bileşiklerin ortak özellikleri vücudu oksidatif strese karşı koruyan ve bağışıklığı güçlendiren antioksidan grubuna dahil olmalarıdır ifadelerini kullandı. Proteininde gluten bulunmayan kinoanın, çölyak hastaları için de önemli bir gıda maddesi olduğuna vurgu yapan Adanç, Kinoayı herkes tüketebilir. Fakat kilo problem yaşayanlara, kolesterolü yüksek olanlara, kemik erimesi problem yaşayanlara özellikle öneriyorum. Vejetaryen bireylerin protein alımı için iyi bir kaynaktır. Ayrıca çölyak hastaları da ekmek yerine gluten içermeyen bu besini gönül rahatlığı ile tüketebilirler diye belirtti.
KİNOA NASIL TÜKETİLİR?
Baskın bir tadı ve kokusu olmadığından dünya mutfaklarında tercih edildiği gibi Türk damak tadına da uygun olan kinoanın ana yemeklerden atıştırmalık aperatif yiyeceklere kadar çok farklı şekillerde kullanım alanı mevcut. İşte son dönemlerin gözdesi olan kinoa ile yapabileceğiniz lezzetli tarifler:
Kinoalı Kısır
Malzemeler: 500 gr ıspanak, 6-7 yaprak marul, 5-6 adet taze soğan, 3 adet kırmızı biber, 3 adet havuç
3 adet salatalık, 3 su bardağı ince bulgur, 2 adet limon, 1 adet greyfurt, 3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 büyük boy nar, tuz ve karabiber
Yapılışı:
3 su bardağı ince bulgurun üzerine sıcak su ilave edip, şişmesini bekleyin. Diğer sebzelerin hepsini doğrayıp, bulgur ile karıştırın. Greyfurt ve limonların suyu ile pekmez ve yağı karıştırıp salatanızın üzerine dökün. İsteğe bağlı olarak tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın. Tabakların üzerini nar ile süsleyin. İşte karşınızda antioksidan depose kısır.
Kinoa Pilavı
Malzemeler: 1 su bardağı kinoa, 2,5 su bardağı su, 300 gr kestane mantarı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet orta boy kuru soğan, 1 adet kırmızı kapya biber, 2 adet kuru domates, 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Bir tava ya da pilav tenceresine 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Yağ kızınca soğanları ekleyerek tavada kavurun. Kırmızı biberi de ekleyip kavurmaya devam edin. Mantarları da ekleyip sotelemeye devam edin. Kurutulmuş domates, tuz ve kinoayı da tavaya koyup suyunu ve tereyağını ekleyin. Ocağın altını kısıp ara sıra kinoayı karıştırarak suyunu çekene kadar kinoa pilavınızı pişirin.
Haber Merkezi