- İzmir
- 12.07.2025 00:14
İzmir Gaziemir’de bulunan DIGEL Tekstil’de sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerin direnişi 176'ıncı gününe girerken, Kadın Dayanışma Komiteleri’nden destek geldi.
Gaziemir Ege Serbest Bölge’de bulunan Alman giyim firması DIGEL’de, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası’nda (TEKSİF) sendikalaştıkları için 17 Ocak’ta işten çıkarılan 7 işçinin işe dönmek için fabrika önünde verdikleri mücadele sürerken, 13 Haziran’da sendika komitesinde yer alan ve işten çıkarılan işçilere şahitlik eden 8 işçi daha Kod 49 ile işten çıkarılmıştı.
8 işçinin davası arabulucuk aşamasındayken 7 işçinin ise işe iade davaları sürüyor. Geçtiğimiz gün işçi Bahar Tunçer’in davasının ilk duruşması görüldü. Duruşmaya işçilerin haklı mücadelelerinin yanında olduklarını göstermek için Kadın Dayanışma Komiteleri (KDK) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) avukatları da katıldı. Tanıkların dinleneceği ancak davalı tarafın tanıklarının katılmadığı duruşma 14 Ekim 2025 tarihine ertelendi.
İşe iade davasının ardından, Kadın Dayanışma Komiteleri, bugün Ege Serbest Bölge’de bulunan fabrika önünde direnen işçilere, direnişlerinin 176. gününde bir ziyaret düzenledi. KDK’ları, direnen sendikalı işçiler adına DIGEL Tekstil işçisi Rümeysa Kişi selamladı. İşçilerin sendikalaşma ve işten atıldıktan sonra direnişe geçme sürecini özetleyen Kişi, “Direnişimizin 176. gününde aynı kararlılıkla mücadele ediyoruz çünkü tek derdimiz ücretler değil, aynı zamanda işçiler olarak onurumuz. Arkadaşlarımıza yönelik sözlü tacizler, baskı ve mobbing hâlâ devam ediyor” dedi.
Ziyarette konuşan DIGEL Tekstil işçisi Tuğba Dinçel, mobbinge, baskıya, sefalet ücretlerine boyun eğmedikleri için sendikalaştıklarını belirtti. “Biz 13 Haziran’da işten çıkarıldık. Bizden önce işten çıkarılan arkadaşlarımıza destek olurken şimdi fabrika önünde birlikte direniyoruz” ifadelerini kullandı.
4 yıldır DIGEL Tekstil’de çalışmakta olan Nurdan Kılıç ise, müdürlerin kendilerini istifaya sürüklemek ya da işten çıkarmak için mobbing uyguladığını belirtti. “Diyelim ki, o ay performans primi alacağız. Yerimizi değiştirip bizi başka bir operasyonlara alarak prim almamızı engelliyorlardı” diyen Kılıç, mücadelelerinin aynı zamanda baskılara karşı dik durabilme mücadelesi olduğunu kaydetti.
Ziyaretin sonunda işçiler ve KDK’lı kadınlar, mesailerini bitirip evlerine dönen işçi arkadaşlarını el sallayarak selamladı. İşçiler korna ve ıslıkla direnen işçilere desteklerini gösterdi.