- İzmir
- 26.03.2025 14:39
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Yönetimi Hesabı görüşmelerinde yerel seçim arifesinde belediyeye yapılan işçi alımlarının gündeme gelmesi mecliste gerginliğe neden oldu. CHP’li meclis üyeleri AK Partili meclis üyesini meclis sıralarına vurarak protesto etti
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi.
Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Yönetimi Hesabı ile ESHOT Genel Müdürlüğünün 2023 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Yönetim Hesabı görüşüldü.
Büyükşehir’in 2023 mali yılı için 25,9 milyar lira öngörüldüğü, mali yıl sonunda öngörülen ödeneğin 25,4 milyar lirasının harcandığı ve mali yılı gider bütçesinin gerçekleşme oranın yüzde 98,9 olduğu belirtildi. Bütçe giderlerinin ise 28 milyar 164 milyon olduğu bilgisi verildi.
2023 yılında gelir bütçesinin ise 21 milyar 923 milyon lira olarak öngörüldüğü, gelirin 25 milyar 438 milyon lira olduğu ve gelir bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 116,03 olduğu ifade edildi.
Kesin hesaba ilişkin AK Parti adına konuşan Ercan Keskin, gelir artırıcı ve gider azaltıcı tedbirler alınması gerektiğini belirtirken kentsel dönüşüm konusuna değinerek “Kesin hesap aynı zamanda 2023 yılının karnesidir. Kesin hesaplara bakacak olursak 2023 yılında Büyükşehir’in gelirinin 21 milyar 923 milyon lira olarak öngörülmesine rağmen gelirinin 25 milyar 438 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Yani gerçekleşme oranı yüzde 116’dır. Ekonomik koşullardan dolayı giderlerimiz artığına dair sık sık şikayetçi olmanıza rağmen gelirlerinizde artış söz konusu. Bir belediyenin başarı sırrının gelir artırıcı tedbirlerde olduğu bir gerçektir. İzBB’nin de bu bakış açısıyla hafriyat döküm gelirlerini artıracak adımlar atması, aydınlatma direklerine reklam amaçlı kiraya vermesi ve ilave adımlar atması gerekmektedir. Bizim yüzde 50 ortak olduğumuz İZBAN var. Totalde 4,5 milyar lira borcu var ve bu borcun yarısı bizim. Yani totalde 28 milyar borcumuz var. İhtiyaç halinde borçlanılabilir. Biz AK Parti olarak borçlanmaya karşı değiliz Bu borçlar yeter ki yatırıma kullanılsın ve gelir getirsin. 2023 yılında 6 milyar 137 milyon lira borç aldığımız 863,9 milyon lirası faiz olmak üzere vadesi gelen 2 milyar 759 milyon lirayı da borç ana parası olarak harcadığımız görmekteyiz. Yani biz borcumuzu borç olarak ödüyoruz. 2023 yılında 25 milyar 9000 milyon gider öngörüldüğü ve 25 milyar 400 milyon gider olmuştur. Burada personele harcanan tutarın 6 milyar 528 milyon lira olduğu görülüyor. Bu da bütçenin yaklaşık yüzde 28’ine denk gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda personel giderlerine baktığımızda personel giderinin oranının her yıl arttığı görülüyor. Bunun yanında yatırım için harcanan tutar yıllar boyunca oransal olarak azalıyor. Kentsel dönüşüme ayrılan pay ise bütçenin yüzde 0,2’si. Kentsel dönüşümün acilen ele alınması gerekmektedir. Belediye şirketlerinden birini konut üretimi ve kentsel dönüşüm konusunda görevlendirmemiz gerekmektedir. Bundan daha önemlisi de TOKİ ile işbirliği yapılmalıdır. Yıllardır ‘TOKİ’yi İzmir’e sokmayacağız’ diyen belediye başkanları ve yarattığı sonuçlarıyla karşı karşıyayız. İzBB’nin kentsel dönüşümde TOKİ ile beraber çalışılmasının Cemil Tugay dönemine denk gelmesini arzu ediyoruz” dedi.
Şirket borçları ve sermaye artırımı kararlarını da eleştiren Keskin, Tansaş’ın geri getirilmesi önerisinde bulunarak “Bütçede bir diğer husus ise sermaye artırımı adı altında şirketeler aktarılan paralardır. Bu aktarımların şirketlerinin borçlarını ödemek için yapıldığı ortadadır. Şirketlerin borçlarını ödemek ve ticaret kanunlarının emrettiği sermaye yeterliliğini sağlamak için ihtiyaç duyduğu tutar 5 milyar liraya yaklaşmıştır. Sayın Başkan, bu dönemde sizi en çok zorlayacak olan konulardan iri de şirketlerdir. Önceden belediyemiz Tansaş’ları kurmuş ve başarıyla işletmiştir. Mevcut şirketlerin yeniden organize edilerek bu hikayedeki başarının yeniden yakalanmasını canı gönülden istiyoruz. Bu konuda her alanda yanınızdayız” diye konuştu.
Gelecek dönemin mali anlamda zorlayıcı olacağının altını çizen Keskin, “Bu dönemde geçmiş dönemlerde yapılan hatalar ve kesin hesap verilerinin ışığı doğrultusunda projelere verilecek önceliklerin yeniden ele alınması gerekiyor. Ayrıca giderleri azaltıcı tedbirlerin alınmasının ve 3 milyar liraya yaklaşan piyasa borçlarının ödenerek belediyenin mali anlamda kaybettiği prestijinin yakalanması gerekiyor. Kısacası kesin hesap rakamları bize iyi işaretler vermiyor. Bütçenin planlanması ve kullanılmasının İzmir’in sorunlarını çözecek şekilde olmadığını gösteriyor. Mali disiplin sağlanmalı ve gider kalemleri yeniden gözden gerilmeli” ifadelerini kullandı.
Oturumda, AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil’in konuşması ise CHP2li meclis üyelerince sıralara vurularak protesto edildi.
Konuşma süresini aşan Sevil’in konuşmasını sonlandırması Meclis Başkanı İnanç tarafından uyarılırken konuşmasının sonunda kullandığı ifadeler CHP’li meclis üyelerince tepkiyle karşılandı.
Bütçe, proje ve faaliyetlere ilişkin eleştiriler yönelten Sevil sözlerini toparken “ben bunları neden konuşuyorum? CHP kurultaylarında ‘birilerinin siyasi kariyerleri için belediyelerde, belediye şirketlerinde personel alınmasın diye konuşuyorum. Ben burada CHP için bayrak asıp elinde CV’si belediyenin kapsında bekleyen ama işe giremeyen, Aksaray’dan gelen, İzmir’i bilmeyenler işe girmesin diye yapıyorum. Bu sizin parti meseleniz değil. Bu İzBB’nin meselesi. Bu çatı altında çalıştığınız herkes, İzmirlinin ve İZBB’nin meselesi” dedi.
Kevser’in konuşmasında CHP kurultayını işaret etmesi CHP’li meclis üyelerince meclis sıralarına bunularak protesto edildi.
Kısa süren gerginliğin ardından mecliste sükûnet sağlandı.
ALTINKESER: BÜTÇEYE EKİ 2 MİLYAR LİRA CİVARINDADIR
Sevil’in ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser de yerel seçimlerin arifesinde yapılan işe alımları eleştirirken bütçede yaratacağı yüke dikkat çekerek şunları söyledi; “İzmir’de CHP’den CHP’ye geçen belediyelerde birçok belediye başkanı değişti. Bu değişimler çerçevesinde maalesef son aşamada ilçelerde ve büyükşehirde ciddi anlamda işe alımlar oldu. Bu alılar nedeniyle Bayraklı, Foça, Buca, Karşıyaka gibi beledilerimizde maaşlar ödenemiyor. Bu, Büyükşehir’de de yaşandı. 1 Ocak 2024 tarihinden 6 Nisan tarihine kadar ihtiyaç olamamasın rağmen 3 bin 200 kişinin işe alındığı belirtiliyor. Geçtiğimiz gün belediye sayfamızda resmi olarak rakamlar ilan edildi. 1 Ocak’tan itibaren belediye ve iştiraklerinde bin 909 kişi işbaşı yaptırılmıştır. Ayrıca işbaşı yapmak için 912 kişiye çağrı yapıldığı ve işlemlerin başlatıldığı anlaşılmıştır. Yerel seçimlerin ardından mazbata alım sürecine kadar 1-6 Nisan arasında belediye iştiraklerine 6 günde 312 kişinin işbaşı yaptırıldığı tespit edilmiştir. Burada amacımız personel alımıyla değil. İhtiyaç varsa alınsın. Ama ihtiyaç yoksa, sadece gelen belediye başkanına borç yükü oluşturmak için bunun yapılması bizi rahatsız ediyor. Bu yük yani 3 bin 200 kişinin yıllık bütçeye eki 2 milyar lira civarındadır. Bu 2 milyar lira ek personel gideri düşünüldüğünde belki büyükşehir personelleri maaşlarını alamayacak. Biz bu kamu zararını kimin yarattığını merak ediyoruz.”
GÜNAY: BU KRİZİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ
Maaşların ödenememesi ve kaynakların verimli kullanılmaması eleştirilerine yanıt veren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, ekonomik krizden belediyelerin değil iktidarın sorumlu olduğunu belirterek “Biz iki yılda iki deprem yaşadık. Biri ekonomik deprem biri de 11 ilde yaşanan deprem. Ben, 2021 yılında 250 bin lira aylık akaryakıt parası öderken 4 ay sonra 2 milyon 150 bin lira akaryakıt parası ödedim. Büyük bir ekonomik deprem yaşadık. Her şeye yüzde 200 zam gelen yerde ‘kaynaklarınızı güzel kullanılsaydı’ deniliyor. Keşke kaynaklar yukarıdan aşağıya güzel kullanılsaydı da biz de bunları yaşamasaydık. Bugün gelmeden elimize bir Resmi Gazete geçti. Tasarruf tedbirleri… Her şeyimizle bağlanmış duruma geldik. Üçkuyular’dan Güzelbahçe’ye gelen servisin bile kaldırılması isteniyor ve kaldırılıyor. Bu ülkede yaşana kriz Bayraklı Belediyesi’nin Bornova Belediyesi’nin sorumlusu değil. Bu krizin sorumlusu biz değiliz” dedi.
Yapılan tartışmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Yönetimi Hesabı ile ESHOT Genel Müdürlüğünün 2023 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘evet’ oylarıyla oyçokluğu ile kabul edildi.