- İzmir
- 21.03.2025 16:00
Yapay zekaya her alanda önem verilmesi gerektiğini belirten EİB Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, “Milli Eğitim Bakanlığı tarikatlar ve cemaatler ile sözleşme imzalayacağına yapay zeka kuruluşları ile anlaşma imzalamalıdır” dedi
KEMAL ÖZKURT - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası Şubat ayı meclis toplantısında yapay zekaya ve gelecek teknolojilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Yapay zekanın son yıllarda tüm dünya gündeminde olduğuna ve yakın gelecekte daha da önemli bir hal alacağını belirten Eskinazi, “Yapay zekanın hayatımızı pek çok alanda kolaylaştıracağını görebiliyoruz. Yapay zekanın ilerleyen süreçte hayatımızın çok daha fazla alanına gireceği kesin. Milli Eğitim Bakanlığımızın protokol imzalayacağı iş birliği kuruluşları tarikatlar ve cemaatler yerine, yapay zeka, dijitalleşme ve e-ticaret konusunda yetkinliği olan STK’lar olmalıdır” dedi.
Yapay zekanın son yıllarda tüm dünya gündeminde olduğuna ve yakın gelecekte daha da önemli bir hal alacağını belirten Eskinazi, “Yapay zekanın hayatımızı pek çok alanda kolaylaştıracağını görebiliyoruz. Yapay zekanın ilerleyen süreçte hayatımızın çok daha fazla alanına gireceği kesin. Zira yapay zekanın en önemli özelliklerinden birisi veri analizi ve öngörü yeteneği. Geçtiğimiz süreçte katıldığım bir toplantıda; İnsanlık tarihi boyunca üretilen verilerin günümüzde 6 ayda üretilir hale geldiği, bunun yakın zamanda saatler içinde üretilir hale geleceği ifade edilmişti. Yapay zeka, bu süreci hızlandıran en önemli enstrüman olacak. Veri üretimi, hızla gelişen teknoloji ve dijitalleşme süreciyle birlikte baş döndürücü bir şekilde arttı. Kullandığımız cep telefonları, girdiğimiz web siteleri, yaptığımız alışveriş, sağlık kayıtlarımız her gün milyarlarca gigabayt veri üretimine zemin oluşturuyor. Bu verilere göre pozisyon alacak donanıma sahip kadroları oluşturmalıyız. Burada eğitimde de yapay zekanın önemi ortaya çıkıyor. Yapay zekanın eğitim sistemimize hızla entegre edilmesi gerekiyor. Yapay zeka, dijitalleşme, e-ticaret özelinde eğitim verecek meslek liselerini hızla eğitim sistemimize kazandırmalıyız. Milli Eğitim Bakanlığımızın protokol imzalayacağı iş birliği kuruluşları tarikatlar ve cemaatler yerine, yapay zeka, dijitalleşme ve e-ticaret konusunda yetkinliği olan STK’lar olmalıdır. Bu sayede iş süreçlerimiz hızlanacağı gibi kaynakları da daha verimli kullanmış olacağız” diye konuştu.
Yapay zekadan korkmak, uzak durmak yerine her alanda iş süreçlerini iyileştirmek için kullanılmasının ilke edinilmesi gerektiğini söyleyen Eskinazi, “Yapay zeka, birçok görevi otomatikleştirebilecek durumda. Bu da insanların daha strateji yaratıcılık odaklı görevlere odaklanmalarına katkı sağlayacaktır. Yapay zekayı daha etkin kullanacak şekilde hareket etmeliyiz. Yapay zeka, tıbbi teşhis ve tedavi süreçlerinde kullanılarak daha hızlı ve doğru sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir. Bu sayede insanlığın ortalama yaşam süresi artabilir. Günümüzde ortalama ömür en fazla 80’li yaşlardayken belki bizden sonraki nesiller ortalama 100 yaşını görebilecekler. Yapay zeka, siber güvenlik alanında tehditleri tespit etmek ve önlemek için kullanılabilecekken, fiziksel güvenlik sistemlerini geliştirmek için de yapay zekadan yararlanabileceğiz. Yapay zeka eğitim alanında da bizlere büyük olanaklar sunacak. Eğitim alanında öğrenci performansını izlemek, öğrencilere özel öğrenme materyalleri sunmak ve öğretmenlere destek sağlamak için yapay zekadan yararlanabileceğiz. İşlerimizi başarılı bir şekilde sürdürebilmek için doğru bir stratejiyle yola çıkıp, teknolojinin sunduğu olanakları maksimum kullanmalıyız. Hükümetimize düşen görevde bu alanda eğitim sistemimize bu yenilikleri hızla entegre etmesidir” dedi.