EYMSİB’in ihracatı 1,3 milyar doları geçecek

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, sektörün 6 aylık artış ivmesini devam ettirdiği takdirde bu yılın sonunda ihracatlarını 1 milyar 300 milyon dolara çıkartacaklarını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.07.2022 12:47
  • Güncelleme Tarihi : Geçersiz tarih formatı
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EYMSİB’in ihracatı 1,3 milyar doları geçecek haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2022 Yılı 6 Aylık Değerlendirme Toplantısı düzenledi. Kaya Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya taze meyve sebze sektörünün tek fuarı Interfresh Eurasia Fuarı’nı düzenleyen Antexpo Fuarcılık Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Murat Özer, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Murat Ödül ve Tarım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TARSİD) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk de hazır bulundu.

KAYIPLARIN BELİRLENMESİ PROJESİ

Açılışta konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri ihracatının 2022 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 551 milyon dolara yükseldiğini ifade ederek, “6 aylık artış ivmemizi devam ettirdiğimiz takdirde bu yılın sonunda ihracatımızı 1 milyar 300 milyon dolara, 2023 sonunda ise ihracatımızı bir buçuk milyar dolara taşıyabileceğimizi düşünüyorum. Tabi ihracatımızda yaşanan, hammadde fiyatlarındaki artışlar, lojistik sorunları, Euro-Dolar paritesinin durumu bizleri zaman zaman rekabetçi fiyatlar verme konusunda zorluyor. Ancak şunu unutmayalım ki biz bir tarım ülkesiyiz, önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. Ağustos ayından itibaren Ege Üniversitesi ile Mandarin, Nar ve Domateste Hasat Sonrası Kayıpların Belirlenmesi Projesi’ne başlıyoruz. Bu projede, hasat sonrası meydana gelen kayıpların yüzde 30 ile yüzde 50 arasında azaltılmasını sağlamak, kayıpların azaltılmasıyla daha az kimyasal kullanımını sağlamak, pazarlanabilen kaliteli ürün miktarını artırmak gibi hedeflerimiz var” dedi.

SEKTÖR OLARAK FUARI SAHİPLENMELİYİZ

Bu sene 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya’da üçüncü kez düzenlenecek Interfresh Eurasia Fuarı’nın ülkemizdeki tek yaş meyve sebze fuarı durumunda olduğunu ve sektör olarak bu fuarın sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yapan Uçak, “Her çeşit meyve ve sebzenin yetiştiği, bereketli topraklara sahip ülkemizin adından söz ettiren uluslararası nitelikte bir taze meyve sebze fuarına ev sahipliği yapmasının önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Bizler de Türkiye’deki İhracatçı Birlikleri olarak ortak bir stand ile fuara katılım sağlayacağız” diye konuştu.

TÜM PAYDAŞLAR BİLİNÇLENMELİ

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise yaptığı konuşmada, İzmir’in önemli bir tarım kenti olduğuna vurgu yaparak, “Gerek üretim alanıyla, gerek üretim miktarlarıyla, ülkemiz tarımına ve ihracatına önemli katılar sunan bir şehir. Üretim miktarı olarak 1,8 milyon ton sebze üretimi, 750 bin ton meyve üretimi söz konusu. Üretmek kadar kıymetlidir pazarlamak. Bununla üretimi ayakta tutarsınız. İhracatçı birlikleri ve müteşebbislerimizin bu konudaki katkıları yadsınamaz. Bu sektörü hem üretenler ve pazarlayanlar olarak bir arada götürmek zorundayız. Bu kadar önemli ve öne çıkan bir sektör içerisinde herkesin bir katma değeri vardır. Önemli olan bu birlikteliği uyum içerisinde yarınlara taşımaktır. İzmir’de Kovid-19’a rağmen hem de iklimsel sıkıntıya, kuraklığa rağmen ihracat rakamlarında bir önceki yıla göre yüzde 10-15 artışın olması sevindirici. Pandeminin geri gelmesi ve Kovid’in tekrar artış gösteriyor olması endişe verici. Küresel değişikliğe adaptasyon sağlamak anlamında tüm paydaşlar, tarımsal suyu daha tasarruflu kullanma konusunda bilinçlenmeli. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın da bitmesi, ülkemiz ve dünya tarımı için önemli olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

16 ÜLKEDEN 160 KATILIM TEYİDİ

Antexpo Genel Müdürü Murat Özer, sektörün ilk tek ve fuarı olan InterFresh Eurasia’da pandemiden sonra ilk defa buluşacaklarını belirterek, “Ürettiğiniz kadar pazarlamakta önemli. Fuarlar aslında bu pazarlama noktasında sektörün en hızlı ve en etkin parçalarından bir tanesi. Eğer ürününüz varsa ürününüzü dünyanın farklı noktalarına pazarlamak istiyorsanız ya onları tek tek ziyarete gideceksiniz ya da bulunduğunuz yerde bunu yapacaksınız. Avrupa’nın yaş meyve sebze ticaret hacmi 70 milyar euro. Biz bu sene Türkiye olarak bunu 1.5 milyar euro olarak gerçekleştirdik. Artan bir ticaret hacmimiz var ama hala 70 milyar euroda 1.5 milyar ticaret hacmimiz var. Türkiye olarak Akdeniz çanağındayız ve Akdeniz Çanağında yetişen ürünleri Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa başta olmak üzere Amerika’ya ihracatımız var. Fuarlar işte bu konuda bir platform sağlıyor. Bu sene Avrupa’dan üç market zincirinin Rusya’dan iki market zincirinin ve Ortadoğu’dan iki market zincirini fuara getiriyoruz. Bu market zincirleri eğer siz iyi üretebiliyorsanız eğer tedrariğinizin devamını sağlayabiliyorsanız uzun dönemli sözleşmelerle size bağlı kalırlar. Dolayısıyla markez zincirleri aslında önem arz eder iyi üreticiler ve ihracatçılar için. Onun için bugün itibariyle 160 tane farklı büyüklükteki alıcıyı, halciyi, tüccarı ve büyük toptancıları fuara davet ettik. 16 ülkeden 160 kişi şu anda katılım teyidi var. Fuar yaklaştıkça bu sayı daha da artacaktır” dedi.

FOSİL YAKITLARDAN UZAKLAŞMALIYIZ

TARSİD Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk ise yaptığı konuşmada, küresel iklim değişikliğine ve yakın zamandaki felaket senaryolarına dikkat çekerek, “Yakın gelecekte çok zor günler geçireceğimiz konusunda uzman görüşleri var. Fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmalıyız. Yakın gelecekte adaların su altında kalması muhtemel gözüküyor. Beklenmedik iklim koşularını hep beraber yaşıyoruz. Şu anda Karadeniz bölgesindeki olayları hepimizi biliyoruz. Bu koşullarla ilgili önlemler alınması gerekiyor. Eğer biz bu beklenmedik iklim koşullarına önle almazsak, 180 milyon kişinin mülteci konumuna düşeceği konuşuluyor. Ülkemizin başına gelenler belli, bir de 180 milyon insanın bir yerden başka bir yere yer değiştirmesi çok mümkün” ifadelerini kullandı.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ