Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye’yi etkisi altına aldı

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’nin temmuz ayının sonu ve ağustos ayının başında, Afrika kökenli eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altında olduğunu belirtti

  • Oluşturulma Tarihi : 24.07.2025 09:53
  • Güncelleme Tarihi : 24.07.2025 09:53
  • Kaynak : DHA
Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye’yi etkisi altına aldı haberinin görseli

Hava sıcaklıkları birçok şehirde 40 dereceyi aşarken, bazı bölgelerde yeni sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. Prof. Dr. Türkeş, halk arasında "cehennem sıcakları" ya da "çöl sıcakları" olarak da bilinen eyyam-ı bahur döneminin, kara, deniz ve okyanus yüzeylerinin en fazla ısındığı, Kuzey Yarımküre’nin en sıcak günlerine denk geldiğini vurguladı.

Türkiye’nin bu süreçte hem Kuzey Afrika’dan gelen sıcak çöl havasından, hem de muson alçak basıncıyla bağlantılı olarak Arap Yarımadası, İran ve Orta Doğu’dan gelen çok sıcak tropikal hava kütlelerinden etkilendiğini ifade eden Türkeş, bu nedenle art arda yaşanan aşırı sıcak hava dalgalarının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

PEK ÇOK CANLININ SAĞLIĞI AÇISINDAN UYGUN DEĞİL

Türkiye'yi çevreleyen Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in sularının ısındığını dile getiren Prof. Dr. Türkeş, “Bu dönemde yüksek sıcaklıklar yüzünden buharlaşma da yüksek olacağı için denize ya da büyük göllere komşu kıyı bölgelerinde havanın nemi de yüksek oluyor. Bu hava koşullarında dışarıya çıkmak özellikle yaşlıların, bebek ve çocukların, hamilelerin, kalp damar, akciğer, astım gibi belirli hastalık gruplarının, yoksulların, evsizlerin, güneş altında çalışan emekçilerin ve diğer pek çok canlının sağlığı açısından uygun değil. Ayrıca eyyam-ı bahur aylarında yüksek hava sıcaklıklarının yanı sıra rüzgarın kuvvetli olduğu günlerde orman yangını riski yüksek" diye konuştu.

BUNALTICI VE SICAK HAVA KOŞULLARI ETKİLİ OLACAK

Ülkemizde haziran sonundan beri hava sıcaklıklarının çoğunlukla normallerin üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Türkeş, “Bu yaz en az 3 sıcak hava dalgasını hissettik. Ne yazık ki 23 Temmuz'dan başlayarak en az 5 gün boyunca Türkiye'nin batı, iç batı ve güney bölgelerindeki illerde 36-44 santigrat derece arasında, Güneydoğu'da bazı illerde ise 45-46 santigrat derece arasında değişen yüksek hava sıcaklıklarıyla karşılaşacağız. Kıyı bölgelerinde de bunaltıcı ve sıcak hava koşulları etkili olacak" dedi.

YENİ SICAKLIK REKORLARI KIRILACAK

Türkiye'de sıcaklık rekorunun 2 yıl önce Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde 49.5 derece olarak kırıldığını dile getiren Prof. Dr. Türkeş, Türkiye'de rekor sıcaklıklarının sıklığı, süresi ve şiddetinde sürekli artış eğilimi olduğunu söyledi. Küresel ısınma nedeniyle hem küresel hem de bölgesel ölçekte hava sıcaklıklarının neredeyse her yıl bir öncekinden daha sıcak olmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Türkeş, “Türkiye'nin büyük bir bölümünde ortalamalardan en az 4-8 santigrat derece daha yüksek hava sıcaklıkları bekliyoruz. Bazı illerde yeni sıcaklık rekorları da kırılacak. En yüksek rekor sıcaklıklar Türkiye'nin batısında ve güneyinde görülüyor. Genellikle çok sıcak, bunaltıcı hava, deniz kıyısında oluyor ama rekorlar deniz kıyısında kırılmıyor. Çünkü deniz etkisi var” diye konuştu.