Foça 2. Uluslararası Meddah ve Masal Festivali başladı

2.Uluslararası Meddah ve Masal Festivali İzmir’in turistik İlçesi Foça’da başladı. Festivalde, meddah ve masal gösterileri yer aldı


  • Oluşturulma Tarihi : 11.08.2023 08:29
  • Güncelleme Tarihi : 11.08.2023 08:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Foça 2. Uluslararası Meddah ve Masal Festivali başladı haberinin görseli

2.Uluslararası Meddah ve Masal Festivali İzmir’in turistik İlçesi Foça’da başladı. 10- 14 Ağustos 2023 tarihleri arasında devam edecek festivalin ilk gün programında söyleşiler, karagöz yapımı ve oynatma atölyesi ile meddah ve masal gösterileri yer aldı.

masal gösterileri_ilkses1

SEBAHATTİN KARACADAN FOÇA HİKAYELERİ

Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde ki açılış sonrası festivalin ilk konuğu turizmci yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca oldu. Sebahattin Karaca seçtiği birkaç yaşanmış ve güldürü öznesi yüksek hikayeyi izleyicilerle paylaşırken katılımcıları hem eski günlere götürdü hemde bolca güldürdü.  Bankamatik hikayesi ile ilçenin saf ve temiz insanlarını örneklerken Kurtuluş Savaşı’na katılanların zorlu mücadele günleriyle duygulandırdı. Anlatıları sonunda Karaca’ya festival komitesince teşekkür sertifikası ve çiçek takdim edildi.

Festivalin birinci gün etkinlikleri arasında Reha Midilli Kültür Merkezi’nde Mehmet Tahir İkilerKaragöz Yapım ve Oynatma Uygulamalı Atölyesi,  Necla Ana Huzurevinde İsmail Dümbüllü Anısına Meddah, Beşkapılar Kalesi’nde Adile Naşit anısına Masalcı Teyze, Sema Lermi anısına Kadın Hakilkat Meddahları  gösterileri ile Foça sokaklarında kortej’de yer aldı.

masal gösterileri_ilkses0

DÖRT  GÜN BOYUNCA MEDDAH VE MASALCILAR FOÇA SOKAKLARINDA

Yarın Derneği ve Festival Düzenleme Komitesi Başkanı Meddah M. Ümit Görgülü  Foça ve köylerinde ikincisini düzenledikleri festivalin geçen yıla göre daha coşkulu geçtiğini söyledi. M. Ümit Görgülü; “2. Uluslararası Meddah ve Masal Festivali’ne 10-14 Ağustos tarihlerinde Meddah’larla, Masalcı’larla devam ediyoruz.  Foça’da ve köylerde oku’ya çıkarak, çocuklara hediyeler kitaplar dağıtarak, meddahlık geleneğini yaymaya çalışıyoruz. Çünkü meddahlık 2013 yılında UNESCO tarafından kültürel mirasımız olarak kabul edilmesine rağmen şu an Kültür Bakanlığı’na kayıtlı sadce 11 tane meddah var.  Meddahlığın bu gün bu  kadar azalmasının nedeni bilinmiyor.  Ama meddahla seyirci ilişkisi çok değerli bir ilişki. Festivalin bu sene daha heyecanlı olduğunu görüyoruz.   Festivalde Sebahattin Karaca gibi gerçek yaşam hikayeleri anlatıcılarımız var, meddahlarımız var, 20 tane masalcı teyzemiz var, hakikat meddahları grubumuz var. Onun dışında öğretim üyesi Rasim Aşın var, Samet Canbahsıyev, Mehmet Yetere, Mehmet Tahir İkiler, Veysel Bozdağ, Duygu ve Ümit Görgülü, Cenk Şen var. Dört gün boyunca Foçanın sokaklarında meddahlar ve masalcılar gezmeye devam edeck. Aynı zamanda bu yaptığımız bir tür tiyatro turizmidir.  Turizmin içine tiyatroyu ve sanatıda koyarak bir hareketlilik yaratıyoruz. “ dedi. BÜLTEN

Ümit görgülü_ilkses