- İzmir
- 23.03.2025 14:11
ESK’nın yaklaşık 5 aydır İstanbul’daki yemek sanayicilerine sunduğu yüzde 25 indirimli et satış uygulamasına tepki gösteren İzmir’deki yemek sanayicileri, uygulamanın İzmir’de de hayata geçirilmesi için ESK’ya çağrıda bulundu
KEMAL ÖZKURT/ÖZEL HABER Türkiye’deki gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu arasındaki makas açılmaya devem ederken artan gıda fiyatları hem vatandaşın hem de yemek sanayisini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kırmızı et fiyatları 2024 yılının başından itibaren uygulanan politikalara rağmen hız kesmeden artışını sürdürdü. Et fiyatlarının arttığı bu süreçte Et ve Süt Kurumu (ESK), İstanbul yemek sanayicisine destek olmak adına 5 aydan bu yana piyasa koşullarının yüzde 25’in altında et tedarik ediyor. ESK’nın sadece İstanbul’daki sanayicilere yönelik bu indirimli et tedariki, İzmir yemek sanayicileri tarafından tepkiyle karşılandı. Anadolu’daki sektör temsilcileri, İstanbul dışındaki kentlerdeki yemek sanayicilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü belirterek, ESK’nın indirimli et politikasının tüm yurda yayılması gerektiğini savundu.
BU İŞİN ALTINDAN KALKMAK ÇOK ZOR
Gıda tedarik zincirince yaşanan artışlar ve dalgalanmalar sebebiyle hazır yemek sektörünün çok zor durumda olduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 10. Hazır Yemek Sanayi Komitesi Meclis Üyesi ve BORTAR Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “Yemek sanayicisi bu enflasyonun altında ezilmekte. Bu durum sektörün geleceği açısından olduğu kadar yemek ürünlerini alan sanayici ve işveren için de büyük tehlike yaratıyor. Türk ekonomisinin dalgalanmalardan geçtiğinin en büyük göstergesi gıda enflasyonu ve artan et fiyatlarıdır. Gıda enflasyonu, yaşadığımız enflasyonist ortamda en yüksek seyreden kalemlerin başında geliyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yüzde 68,5 dediği enflasyonun sokaktaki karşılığı yüzde 130’dur. Yemek sanayicisinin durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor. Fiyatların bu kadar yüksek olması sebebiyle maliyet hesaplamakta zorlanıyoruz. Bir et yemeğine 120 gram et koyduğumuzda sadece o yemeğe koyulan çiğ etin maliyeti 52 lira. Bu işin altından kalkmak çok zor hale geldi. Şu anda güncel 4 kap yemek maliyeti 120-130 TL arasında” diye konuştu.
UYGULAMA TÜM İLLERDE OLMALI
ESK’nın İstanbul’da uygulamaya koyduğu yüzde 25 indirimli et satış uygulamasının İzmir başta olmak üzere Anadolu’daki diğer illerde de hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Küçükkurt, “Yemek sanayicisinin temel girdisi olan etin olağanüstü fiyat artışından dolayı Et Süt Kurumu, yemek sanayicilerine daha uygun fiyatta et vermeye başladı. Yaklaşık 5 aydan beri ESK, piyasanın yüzde 25 altında et satıyor. Ama sadece İstanbul yemek sanayicisine veriyor. İzmir de dahil Anadolu’ya vermiyor. Bizler et alamıyoruz. Aynı fiyat ve aynı koşullarda tüm iller olarak biz de ESK’dan et almak istiyoruz. ESK daha önceden sanayiciye piyasanın altında et veriyordu fakat son bir yıldır bunu yapmıyor. Bundan önceki yıllarda çuval başında şeker desteğimiz vardı. Bu desteğin de tekrardan devam ettirilip sürdürülebilir bir hale gelmesini talep ediyoruz” dedi.
ET FİYATI STABİL KALIR
İstanbul’da yapılan uygulamayı takdir ettiklerini ve aynı uygulamayı diğer illerde de görmek istediklerini vurgulayan Ege Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Arif Kuran, “Türkiye’nin her yerinde Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu’na (YESİDEF) bağlı dernekler var. Bu hakkın bir tek İstanbul’a tanınması üvey evlat muamelesidir. Öncelikle bu yanlış uygulamanın giderilmesi gerekiyor. ESK’nın bu uygulamasından nasıl İstanbul yemek sanayicileri yararlanıyorsa Türkiye’nin herhangi bir yerinde bulunan yemek sanayicileri de yararlanmalıdır. Diğer kentlerdeki yemek sanayicilerine uygun fiyata et tedarikinin sağlamasıyla et fiyatlarında belirli bir seviyede stabil tutma imkanı da sağlanacaktır. Profesyonel mutfaklara bu konuda katkı sağlandığı zaman hem aşırı fiyat artışlarından piyasanın regülasyonunun daha sağlıklı düzenlenecek, hem de iç tüketimde perakende sektörünün arzı artırılacaktır” ifadelerini kullandı.