İZBETON soruşturmasında talep edilen cezalar belli oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON şirketine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iki ayrı iddianamede, sanıklar hakkında istenen cezalar netleşti. Sanıklar için 3 yıldan 14 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor

  • Oluşturulma Tarihi : 17.07.2025 16:11
  • Güncelleme Tarihi : 17.07.2025 16:11
  • Kaynak : DHA
İZBETON soruşturmasında talep edilen cezalar belli oldu haberinin görseli

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, İZBETON ile ilgili iki farklı dava dosyası oluşturuldu. İlk iddianame, İzmir genelinde yol yapımı, asfalt kaplaması, bakım ve onarım ihalelerine ilişkin usulsüzlük iddialarını kapsıyor. Bu kapsamda, aralarında eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da bulunduğu 20’si tutuklu 44 kişi hakkında “İhaleye fesat karıştırma” ve “Edimin ifasına fesat karıştırma” suçlamalarıyla 3 ila 14 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

İkinci iddianame ise 2023 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilen “İş makinesi ve araç kiralama” ihalelerine dair. “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi” ile “Kent Temizliği Şube Müdürlüğü” görev alanlarına giren bu hizmet alımlarında da edimin ifasına fesat karıştırıldığı iddia ediliyor. Bu dosyada ise aralarında yine eski Genel Müdür Heval Savaş Kaya, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Engin Güzel ve Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mert Hanifi Yılmaz’ın da yer aldığı 30’u tutuklu 56 kişi hakkında, zincirleme suç hükümleri uyarınca 3 yıldan 12 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Ayrıca, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun adının geçtiği kooperatiflere yönelik ayrı bir soruşturmanın ise halen devam ettiği öğrenildi.

199 MİLYON 434 BİN 653 LİRA FAZLA ÖDEME YAPILDIĞI VURGULANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON'a yönelik operasyon kapsamında hazırlanan iki farklı iddianamede 'edimin ifasına fesat karıştırmak' ve 'ihaleye fesat karıştırma' suçlarından sanıklar hakkında hapis cezası talep edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianamede ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON arasında gerçekleştirilen muhtelif cins ve miktarlarda iş makinası ve araç kiralama hizmet alımı işleri kapsamında yapılan ihalelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu tarafından yapılan incelemelerde usulsüzlükler yapıldığının tespit edildiği yer verildi. 2023 ve 2024 yıllarındaki hak edişlerde araç çalışma saatlerinin araç takip sistemindeki fiili çalışma saatleriyle karşılaştırıldığı, bu karşılaştırmalarda hak edişlerdeki çalışma saatlerinin, araç takip sisteminden raporlanan çalışma saatlerinden fazla olduğu vurgulandı. Bu yolla 2023 ve 2024 yıllarında fiyat farkı dahil 199 milyon 434 bin 653 lira fazla ödemenin yapıldığı vurgulandı. Ödemelerin İZBETON tarafından yapıldığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de ödemeleri aynı şekilde İZBETON'a yaptığı aktarıldı. İddianamede 205 milyon 184 bin 469 lira fazla ödemenin yapıldığının tespit edildiği aktarıldı.

56 ŞÜPHELİYE CEZA İSTENİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından 'İş Makineleri ve Kara Taşıtları Kiralanması Hizmet Alımı' adı altında 2023 ve 2024 yılları içerisinde gerçekleştirilen iki ihalenin yüklenicisi olan İZBETON'un bu ihaleleri kendi bünyesinde gerçekleştirdiği aktarıldı. '2 Ay Süreli İş Makinesi ve Araç Kiralama Hizmeti Alımı' işlerine ait hak edişlerde yer alan bazı araçların aynı aylarda ve aynı günlerde İZBETON AŞ'nin bir başka ihalesi olan 'İzmir İl Sınırları İçerisinde Nakliye Hizmeti Alım İşi'nin hak edişinde de yer aldığının altı çizilirken, toplam 5 milyon 280 bin 398 lira tutarında mükerrer bir ödeme yapıldığı belirtildi. Mükerrer ödemenin 1 milyon 597 bin liralık bölümünün sonradan fark edildiği ve yüklenicinin bir sonraki hak edişinden kesildiği ancak 3 milyon 683 bin 392 liralık yersiz bir ödeme yapıldığı belirtildi. Ayrıca bazı araçların çalıştığına dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen yüklenici firmaya sözleşme bedeli olan 63 milyon 950 bin 400 lira, 'İki Ay Süreli İş Makinesi ve Araç Kiralama Hizmeti Alımı' işine ait 2024 yılı ocak ayı hak edişine de toplam 4 milyon 214 bin 676 lira tutarında da yersiz ödeme yapıldığı belirtildi.

Sözkonusu sanıkların 'edimin ifasına fesat karıştırmak' suçunu birden fazla kez zincirleme şekilde işledikleri belirtilerek; aralarında eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Engin Güzel ve Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mert Hanifi Yılmaz olmak üzere 30'u tutuklu 56 şüpheli hakkında 3 yıl ile 12 yıl 3 aya kadar değişen hapis cezaları talep edildi.

İKİNCİ İDDİANAME DE HAZIR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'asfalt kaplaması, yol ve inşaat bakım onarım ve yenileme işlerinde ihaleye fesat karıştırılması' iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede ise alt yüklenicilerin de olduğu usulsüzlükler yer aldı. 2021-2024 yılları arasında İZBETON tarafından Ramer firmasına Bayındır ve Torbalı ilçelerinde sathi kaplama yapılması işi ve Siyam firmasına Menemen sathi kaplama yapılması işlerinde toplam 20 milyon 248 bin 974 lira fazla ödeme yapıldığı belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ise bu işler için İZBETON'a 20 milyon 935 bin 873 lira ödeme yapıldığı ve kamu zararı oluştuğu belirlendi. Öte yandan ihalelerin kısmi tekliflere kapalı tutulduğu, işlerin farklı firmalar tarafından yapılabileceği açıkken tek kalemde ihaleye çıkarıldığı da iddianameye girdi.

BELGELERİN USÜLSÜZ HAZIRLANDIĞI BELİRTİLDİ

İZBETON A.Ş.'nin yüklenicisi olduğu asfalt kaplama ve bakım onarım ihalesi kapsamında alt yükleniciler aracılığıyla farklı tarihlerde 86 bin 78 metrekare kilit parke imalatının yapılmadığı da iddianamede yer aldı. Sevk irsaliyeleri ve çıkış fişlerinin imzasız ya da şüpheli şekilde düzenlendiği, sevkiyata ait araçların o tarihlerde çalışamayacak durumda bulunması, bazı şoförlerin izinde olması, araç takip kayıtlarının olmadığı da iddianamede yer aldı. Alınan ifadeler kapsamında belgelerin usulsüz hazırlandığı da belirtildi.

SUÇ UYDURMA MAKSATLI

İddianamede sanık ifadeleri de yer aldı. Eski İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın ifadelerine de yer verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay'ı da eleştiren Kaya, "Düzenlenen raporlar taraflı ve yanlıştır. İç denetim raporlarındaki tespitler somut belgeye dayanmıyor. Bu işlerin kesin kabulünün yapılıp yapılmadığını bilmemekle beraber söz konusu firmaların alacaklarından ve teminatlarından kesilmesi mümkündür. Bunların yerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve birkaç bürokratın siyaseten geçmiş döneme ilişkin kötü niyetlerinin sonucu olarak iç denetim raporları savcılığa bildirilmiştir. Kendi içinde hukuken düzeltilmesi mümkün olan meseleler bir suç gibi gösterilmeye çalışılıyor. Hatalı raporlarla suç uydurulma cihetine gidilerek hem yargı boşuna meşgul ediliyor hem de siyasi intikam uğruna itibarımızla oynanıyor. Bahsedilen iş ve işlemler yaklaşık 20 kişi tarafından kontrol edilmektedir. Herhangi bir suistimal olması mümkün değildir. Zarar olduğu iddia edilen rakamların hangi usulle ortaya çıkarıldığı anlaşılmamaktadır. Usulüne uygun bir kontrol yapıldığında zarar olmadığı görülecektir. Salt denetçi raporuna dayanılarak bir zarar olduğunu kabul etmek mümkün değildir. İç denetim raporları siyasi husumet barındırmakta ve suç uydurma maksatlıdır" dedi.

USULSÜZLÜĞE ŞAHİT OLMADIM

Sanıklar arasında yer alan Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mert Hanifi Yılmaz da üzerine atılı suçlamaları reddedip, "Yaptığım kontrollük çerçevesinde herhangi bir fazla ödemeye sebebiyet vermedim. Görev sürem boyunca herhangi usulsüzlüğe şahit olmadım" ifadelerini kullandı. Buca Belediye Başkan Yardımcısı Engin Güzel de üzerine atılı suçlamaları reddetti.

Aralarında İZBETON eski Genel Müdürü Heval Savaş Kaya dahil olmak üzere 20'si tutuklu 44 şüpheli hakkında asfalt kaplama, yol ve inşaat bakım onarım ile yenileme işlerinde 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 3 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istendi.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi her iki iddianamede de müşteki olarak yer aldı.