- İzmir
- 28.07.2025 16:56
Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, çocukların yıl boyunca dile getirdiği akran zorbalığına karşı farkındalık yaratmak amacıyla eğitim programı başlattı. Üç oturumdan oluşan "Akran Zorbalığı ile Mücadele" eğitimi, çocuklara zorbalığın tanımını, türlerini ve mücadele yöntemlerini öğretiyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmir Çocuk Meclisi, çocukların komisyon toplantılarında dile getirdiği akran zorbalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla "Akran Zorbalığı ile Mücadele" eğitimini başlattı. Çocuk Çalışmaları Şube Müdürlüğü ve Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliğiyle düzenlenen eğitimde, akran zorbalığının ne olduğu, nasıl fark edileceği ve bu soruna karşı neler yapılabileceği anlatıldı. Eğitim, çocukların güvenli ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi adına önemli bir adım olarak dikkat çekti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Sosyolog Deniz Kesimler Çakal, çocukların akran zorbalığına karşı yaşadığı kafa karışıklıkları ve zorlukları gündeme taşıdı. Çakal, “Yıl boyunca yaptığımız toplantılarda gördük ki akran zorbalığı farklı sosyo-ekonomik özellikte ve farklı gelişim gösteren tüm çocuklar için önemli bir sorun. Çocuklar toplantılarda bazı arkadaşlarıyla sağlıklı ilişkiler kurmakta sorun yaşadıklarını ve zorbalığa maruz kaldıklarında ne yapmaları gerektiğini öğrenmek istediklerini sıklıkla ifade etti. Ayrıca hangi davranışların zorbalığın tanımına girdiği konusunda da kafa karışıklıkları yaşadıklarını fark ettik. Çocukların bu ihtiyacı bizi harekete geçirdi. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden bu eğitimi düzenledik” dedi.
SGDD-ASAM Gençlik Çalışanı Eğitmeni Mikail Böke, "Akran İlişkilerini İyileştirme Programı" kapsamında, çocuklara zorbalığa maruz kaldıklarında veya zorbalığa tanık olduklarında nasıl davranmaları gerektiğini öğrettiklerini söyledi. Böke, “Çocukların bu konuyu konuşmaya ve bu konuda güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Akran Zorbalığı ile Mücadele” eğitiminde, çocuklar üç oturumda akran zorbalığı konusunda bilinçlendirildi. İlk oturumda zorbalığın tanımını ve farklı türlerini öğrenen çocuklar, konuyu tartışarak zorbalığın ne şekilde ortaya çıktığını keşfettiler. İkinci oturumda ise akran zorbalığıyla ilişkili roller üzerine yapılan grup çalışmalarıyla, çocuklar bu durumla nasıl başa çıkabileceklerini ve birbirlerine nasıl yardımcı olabileceklerini öğrendiler. Eğitimdeki son oturumda ise, akran zorbalığına karşı etkili mücadele yöntemleri üzerinde duruldu ve çocuklar bu stratejileri günlük hayatlarında nasıl uygulayabileceklerini tartıştılar. Ayrıca, ‘mahremiyet’ teması ile çocukların kişisel sınırlarına saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Eğlenceli grup oyunları ve tartışmalarla desteklenen eğitim, çocukların duygusal zekâlarını geliştirmeyi, kişisel hak ve sınırlarını tanımayı ve zorbalıkla mücadele etmeyi öğrenmelerini sağladı.