İzmir iki yılda sağlıkta marka olabilir

İhracatı Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Murat Işık, İzmir’in sağlık turizminde marka olmak için her şeyi olduğunu belirterek, “Belirli ülkelerde oluşturacağımız ofislerle 2 yılda İzmir marka olabilir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.09.2021 10:25
  • Güncelleme Tarihi : 19.01.2001 02:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir iki yılda sağlıkta marka olabilir haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) tarafından düzenlenen 29. İzmir Sağlık Turizmi Zirvesinin lansman toplantısı Balçova Kaya Termal Otelde gerçekleştirildi. İGEME Medical in Türkiye sponsorluğunda İzmir’de sağlık turizminin geliştirilmesi ile ilgili paydaşların bir araya geleceği, Marka Şehir İzmir Projesi’nin anlatılacağı zirvenin lansmanında konuşan İhracatı Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Murat Işık, “Sağlık turizmi tarafında İzmir’in marka şehir olabileceğine inanan bir ekip olduklarını söyledi.

YURTDIŞINDAN TEMSİLCİLER GELECEK

İzmir’in içinde bulunduğu sosyolojik, turistik, kültürel, sağlık hizmetleri alanındaki çalışmaların dünyaya doğru anlatılırsa cazibe merkezi olacağını sözlerine ekleyen Işık, “İzmir’in sağlık turizmi alanında ilerleyeceğini düşünüyoruz. İzmir’de yurt dışından konuklarımızın katılacağı uluslararası bir organizasyon planladık. Amerika, İngiltere, Almanya’dan sağlık turizmi paydaşı olan basın mensupları, acenteler, sigorta şirketleri, sendika temsilcileri burada olacak. Türkiye’nin sağlık turizmi ile ilgili verdiği hizmetleri direkt tanıtmak, onların Türkiye’den ne istediklerini belirlemek amacıyla çalışmalar yapıyor olacağız” dedi.

MADDİ DESTEK VERİLİYOR

Devletin sağlık turizmi alanını önemsediğini ifade eden Işık, “Sağlık turizmi yapan kurumlar için ciddi destek mekanizmaları oluşturuldu. Hizmet ihracatı kapsamına alınarak Türkiye’de ihracatın tanımı değişti. Türkiye, sağlığı yurtdışına sektörel olarak ihraç eden bir tanımla sağlık turizmini tanımladı ve gelişebilmesi için ekonomik anlamda maddi destek veriyor. Yurt dışından hasta bulma bununla ilgili eksikleri gidermek konusunda ciddi destekler var. Bu destekleri anlatmak, yurt dışından hasta bulmakla ilgili hangi eylemleri yapmak gerektiğiyle ilgili destekleri olacak. Türkiye’nin bu konuda markalaşmasıyla ilgili yapılacak çalışmalar, İzmir’in sadece sağlık değil kültürel turistik alanlarını anlatmak konusunda çalışmalarımız olacak. Uluslararası yapabilmek adına hedef ülke İtalya ve Rusya olacak. 12 Ekim’de önemli bir çalışmayı duyuracağız. Sağlık turizminde İtalya hedef ülke çalışmasını anlatıyor olacağız. İtalya’dan İzmir’e sağlık turisti getirmek için yapılacak çalışmalar, Rusya’ya direkt yapacağımız destinasyon çalışmalarımızla ilgili İtalyan ve Rus paydaşlarımız burada olacak. Gelmek için bizden ne bekliyorlar bunu anlatıyor olacağız. İzmir’in hastaneleri, klinikleri, termal turizm tesisleriyle yurt dışında oluşturacağı köprünün temelini atıyor olacağız” şeklinde konuştu.

İZMİR’DE OFİS AÇACAĞIZ

İzmir’in sağlık turizmi konusunda insan kaynakları bakımından merkez olabilecek önemli şehirlerden olduğunun altını çizen Işık, “Sağlık turizminde pazarlama, dijital pazarlama, markalaşma, kültür ve ürün çeşitlendirmeleriyle birlikte istihdama ciddi katkısı oluşturacağını düşünüyoruz. Bugün İzmir’de sağlık turizmi yapılıyor. Bunun ekonomiye katkısının farkında değiliz. İzmir’den bu hizmeti alanların oranı sadece yüzde 5. Yani 100 kişiden 5 kişi sağlık hizmetini alıyor. Bunu yüzde 20-25’e taşıyacak eylem planları yapıyor olmak, organizasyonu yapmayı hedefliyoruz. Medikalin Türkiye projesini yurtdışındaki sağlık merkezlerin açılması ve İzmir’in burada ofisi olmasıyla ilgili çalışmaları duyuruyor olacağız. Google’daki arkadaşlarımız Türkiye’nin sağlık turizmini geliştirmek için İzmir’de yapacakları bir projeyi açıklayacaklar” ifadelerini kullandı.

KÜMELENME DESTEĞİ MEVCUT

Türkiye’nin mevcut sağlık turizminin yüzde 50’sini gurbetçilerin oluşturduğunu ifade eden Işık, “Yapılan duyurularla ve etkinliklere bunun büyüyeceğine inanıyoruz. Neden her uçakta İzmir’e gelen bir sağlık turisti olmasın. Neden İzmir belirli alanlarda Türkiye’de marka şehir olmasın diye belirli projeleri duyuruyor olacağız. İzmir’in marka olmak için her şeyi var. Bu konuyla ilgili devletin Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER) adı altında kümelenme desteği var. Bu etkinlikle birlikte HİSER başlatıp, İzmir’deki sağlık kuruşlarını belli bir şemsiye toplayıp, katma değeri artırmak için çalışıyor olacağız” diye konuştu. Türkiye’de sağlık hizmeti alanların yüzde 97’sinin memnun olduğunu dile getiren Işık, organizasyonda bunu iyileştirme modellerini de konuşacaklarını belirtti. Sağlıkta tedavi anlamında hemen hemen bütün branşlarda Türkiye’nin ilk 5’te olduğunu belirten Işık, “Tedavi anlamında, tesislerin yeterliliğin anlamında ilk 5’teyiz. Gelir bakımında ilk 20’de değiliz. Ekonomik anlamda bu olayı anlatmak istiyoruz” dedi.

İZMİR’İN BİN KATI KAPASİTESİ VAR

İzmir’de şehir hastanesinden muayeneye kadar, termal tesisten turistik tesislere kadar gelen sağlık turistinin bin katı sağlık turizm kapasitesi olduğunu belirten Işık, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şehri markalaştırmak adına rakip de yok. Uluslararası alanda Türkiye’deki sağlık hizmetleri basında karşılık buluyor. Yapmak istediğimiz bunu topyekun hale getirmek. İzmir’in bununla ilgili potansiyeli var. Yeterli sağlık hizmeti, turizm destinasyonuyla çeşitlendirme şansımız var, spor ve sanat alanlarında aktivitelerle sağlık turizmini geliştirebileceğimiz farklı disiplinleri birleştirebileceğimiz uyum var. İstanbul, Antalya’dan çok daha fazla 2 dilli mezunlar var. Yapmak istediğimiz kısım devletin markalaşmayla ilgili doğru bir teşviki var HİSER dediğimiz. Sağlık turizminde tek bir gerçek var. İletişim ve bağlantının aralıksız kurulması ve devamlı olması. İzmir’in belirli ülkelerde oluşturacağı ofislerle marka olmasıyla ilgili bizim hedeflediğimiz süre 2 yıl.”

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script