İzmir Konak’ta 2 mahalle mahrumiyet bölgesine döndü
Konak’ta bulunan İsmetpaşa ve Mehtap mahallelerinin yaklaşık 2 yıldır devam eden ulaşım sorununa bir de şebeke sorunu eklendi. Vatandaşlar, mahallelerinin adeta mahrumiyet bölgesine döndüğünü belirtti
AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER/ İzmir’in Konak ilçesine bağlı İsmetpaşa ve Mehtap mahallelerinde ikamet eden vatandaşlar, yıllardır çözülemeyen ulaşım sorunu nedeniyle işlerine ve okullarına geç kalıyor. Yaşanan bu duruma 39 numaralı İsmetpaşa-Gümrük seferli otobüsün yetersiz sefer sıklığı ve zamanında gelmemesinin sebebiyet verdiğini aktaran vatandaşlar, süregelen sıkıntıyı yetkililere defalarca bildirdiklerini ancak bir çözüm bulunmadığını dile getiriyor. Üstelik son yıllarda bulundukları noktada şebekenin de çekmediğini bildiren bölge halkı, “Bir sorun çözülmeden yenileri doğuyor” diyor.

DEPREM OLSA YARDIM ÇAĞIRAMAYACAĞIZ
İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Ahmet Keser, mahallelerinde birçok sorun olduğunu ancak bunların başında; ulaşım, şebeke ve metruk bina sorunlarının geldiğini belirterek, “Bizim bölgemizde hizmet veren 39 numaralı otobüs maalesef sürekli geç kalıyor. Asla saatinde gelmiyor. Özellikle saat 7.00 ile 9.30 arası, yani tam iş saatlerinde en az yarım saat gelmesi gereken saatten daha geç geliyor. Bu bazen bir saati de buluyor. Kendi eşim defalarca işe geç kaldı. Bütün mahalleli tam bir buçuk 2 yıldır işe, okula, hastane randevusuna geç kalıyor. Bu konuyu yetkililere defalarca, belki 10 kere falan bildirdim, düzeltilmesini talep ettim. Ancak ne yazık ki hiçbir olumlu gelişme olmadı. Döneceğim size deyip dönmediler. Sonrasında hareket memurlarını aradık vedurumu ‘lastik patladı, araç arızalandı’ şeklinde açıkladılar. Biz en azından sabah saatlerinde sefer sıklığının arttırılmasını istiyoruz. Yaklaşık 3 bin 700 seçmeni olan bir mahalleye yarım saatte bir, küçük bir otobüsün sefer düzenlemesi asla yeterli gelmiyor. Bir diğer mağdur olduğumuz konu ise telefonlarımızın çekmemesi. Yaklaşık 2-3 yıldan beri telefonlarımız çekmiyor. Telefon çeken yerler o kadar az ki nokta nokta ezberledik artık. Sorunu tüm operatörlere bildirdim ama çözüm bulmadılar. İzmir deprem bölgesi bir deprem olsa yardım çağıramayacağız. Öte yandan mahallemizde çok fazla metruk bina var. Bu binaları tehlikeli insanlar mesken tuttu. Özellikle geceleri güvenlik zafiyeti oluşturuyor. Vatandaşlarımız bu binaların yanından geçerken tedirgin oluyor. Bir sorun çözülmeden yenileri doğuyor. Bu binaların belediye tarafından yıkılmasını istiyoruz” dedi.

HER YERE GEÇ KALIYORUZ
“Ben tam durağın karşısında oturuyorum ve her sabah çekilen çileye bizzat şahidim” diyerek sözlerine başlayan mahalle sakini Veli Daşdemir ise “Otobüs seferlerinin sabah saatlerinde mutlaka arttırılası gerek. Çünkü yaşlı hastalar hastane randevusuna geç kalıyor, mesela ben KOAH hastası ve akciğer kanseriyim ve çoğu doktor randevuma maalesef geç kalıyorum. Yürüyerek ya da özel araçla gitme şansım yok. Ayrıca randevuya gidilmediğinde de bunun bir yaptırımı oluyor. Öte yandan işe gidenler işe geç kalıyor. Sırf bu yüzden işi bırakanlar var. Hayatımıza bu denli etki etti. Ayrıca Konak’a bağlı merkezi bir konumda yer alan bir mahalleden neden yarım saatte bir otobüs kalkıyor? Neden ilçe muamelesi uygulanıyor? Bu nasıl bir belediyecilik? Ben CHP’li bir vatandaşım. Gençliğimden beri partiliydim. Yaşanan bu durum bizim de yüzümüzü kara çıkartıyor. Bana ‘Sizin parti böyle mi çalışıyor’ diyorlar. Sadece bununla kalsa yine iyi, İzmir’in en yüksek konumunda telefonda çekmiyor. Evlerimizde köşe kapmaca oynuyoruz. Biri hasta olsa ambulansı çağıramayacağız. Ne ulaşım var ne de şebeke. Kendimizi güvende hissetmiyoruz” şeklinde konuştu.

BU SEBEPTEN İŞTEN ÇIKARTILDI
Yaşadıkları sorunların Anadolu’daki birçok köyde dahi olmadığını dile getiren Murat Körbulak, yetkililerin artık bir çözüm bulması gerektiğini söyleyerek, “Bizler ulaşım konusundan çok muzdaribiz. Çocuklarım işe gidiyorlar ama sürekli geç kalıyorlar. Erken çıkıyım yetişim gibi bir durumda yok. Çünkü o saatlerde hem otobüs az hem araç küçük hem de otobüs bekleyen yolcu çok olduğu için istesen de istemesen de geç kalıyorsun. Burada bu sebepten işten çıkartılan insanlar var. Çünkü bazen bir buçuk saat boyunca araç gelmediği oluyor. Bugün bile 9 arabası sırf saatinde durağa yetişebilmek için güzergah değiştirerek, kestirmeden geldi. Bizim sorunumuz şoförlerle değil. Onlar da emir kulu ama onların da başındaki yetkililer kimse artık bu sıkıntıya biz çözüm bulmalı. Burası köyden beter oldu” ifadelerini kullandı.

HER KESİMDEN İNSAN MAĞDUR
Yerel yönetimlerin mahallelerindeki sorunları görmezden geldiğini iddia eden Recai Alkan, “Bizim mahallemizin en büyük sıkıntılarından bir tanesi; İzmir’in merkezi noktasında bulunmasına rağmen hor görülmesi ve yerel yönetimlerin buraya sahip çıkmaması. Eskiden burada insanlar, kitap okur, sohbet eder, güven içinde yaşardı ancak çok fazla göç alması nedeniyle mahallenin düzeni bozuldu. Nüfus çoğaldı ve hizmet yetmemeye başladı. Bunu da en fazla ulaşım sorununda hissettik. Onu bırakın bu yüzyılda telefonlarımız çekmiyor. Yaklaşık 2 yıldır bir telefon sorununu dahi çözemedik. Burada yapılması gereken şey herkesin görevini iyi ve eksiksiz yapması. Çünkü bizim hastamız, sakatımız, öğrencimiz ve işçimiz bu durumdan çok mağdur oluyor” diye konuştu.

BU SORUN ARTIK ÇÖZÜLMELİ
“Mahallemize verilen ulaşım hizmetinden memnun değiliz. Çünkü benim annem hasta ve hastaneye giderken sürekli sorun yaşıyoruz. Hasta kadını sırf otobüse bindirebilmek için en az 600-700 metre yürütmek zorunda kalıyorum” diyen Ayhan Yeşilyurt, “Çünkü evimize yakın olan durağa gelene kadar doluyor ve bizi almıyor. Zaten en az yarım saat geç kalıyor. Yetkililerden bu konuya gereken ilgiyi bekliyoruz. Günümüzde bu konuların mesele dahi olmaması gerekiyor. Sadece bununla da kalmıyor telefonumuz mahallenin belirli yerlerinde çekiyor. Mahallede çeken yer arıyoruz. Artık bu sorunlarla boğuşmaktan bıktık. Kim sorumluysa bu durumdan artık çözmeli” diye konuştu.