Advertisement

İzmir, yerli fidelerle kışlık sebze üretimini güçlendiriyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmirli üreticileri raf ömrü uzun yerli sebze fideleriyle destekleyerek hem verimi hem de üreticinin gelirini artırmayı amaçlıyor

  • Oluşturulma Tarihi : 26.09.2025 11:13
  • Güncelleme Tarihi : 26.09.2025 11:13
  • Kaynak : AA
İzmir, yerli fidelerle kışlık sebze üretimini güçlendiriyor haberinin görseli

Türkiye’nin kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan İzmir’de yılda yaklaşık 325 bin ton üretim yapılıyor. Kent, brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde ülke genelinde birinci sırada yer alırken, karnabahar ve pırasada ikinci, kırmızı pancar ve marulda ise üçüncü sırada bulunuyor. Bu nedenle İzmir, adeta Türkiye’nin “kışlık sebze üssü” olarak anılıyor.

Bakanlık tarafından hazırlanan proje kapsamında, raf ömrü uzun yerli çeşitlerden oluşan “Naxos” brokoli, “Erton” karnabahar ve “Presidental” marul fideleri üreticilere dağıtıldı. Torbalı, Ödemiş, Tire, Foça, Bergama, Menemen ve Urla’da toplam 61 çiftçiye yüzde 50 hibe desteğiyle 875 bin 100 fide ulaştırıldı.

Projeyle, hem üreticilerin gelirini artırmak hem de pazarlama sürecinde raf ömrü kısalığından kaynaklanan sorunları çözmek hedefleniyor.

adam

YÜZDE ELLİSİNİ TEK BAŞINA KARŞILIYORUZ

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’in iklimi ve coğrafi avantajlarıyla Türkiye’nin en önemli kışlık sebze üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.

İzmir'de son 5 yılda kışlık sebze üretim alanının yüzde 25, üretim miktarının ise yüzde 28 arttığına işaret eden Şahin, "Birçok kışlık sebze ürününde ilk sırada yer alıyoruz. Hatta bazı ürünlerde neredeyse ülke ihtiyacının yüzde 50'sini tek başına karşılıyoruz." diye konuştu.

Şahin, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün desteğiyle çiftçilere dağıtılan sebze fidelerinin bedelinin yüzde 50'sini karşıladıklarını dile getirdi.

Bölgede yerli sebze çeşitlerinin yaygınlaşmasını istediklerini vurgulayan Şahin, "Ülkenin ihtiyacı olan kışlık sebzelerin raf ömrü uzun çeşitlerle karşılanmasını amaçlıyoruz. Aslında küçük bir destek ancak biz yerli çeşitleri üreticilere tanıtmış oluyoruz. Bu yeni sebze çeşitleriyle çiftçilerimizin önümüzdeki yıllarda daha hızlı bir üretim ve daha yüksek gelir elde edeceğine inanıyoruz" dedi.

tarla

Torbalı ilçesinde çiftçilik yapan Önder Yan, yüzde 50 hibe destekli 10 bin karnabahar ve brokoli fidesi aldığını söyledi.

Fidelerin gelişiminden memnun olduğunu belirten Yan, "Yerli bir çeşit ve inşallah yerli ürünlerin devamını getiririz. Çiftçiler olarak inşallah tamamen yerli çeşitlere döneriz." ifadesini kullandı.

Aykut Şınığ da ailesiyle 90 dönüm alanda kışlık sebze üretimi yaptıklarını dile getirdi.

Proje kapsamında yerli brokoli fidesi aldığını kaydeden Şınığ, "Şu anda ektiğimiz fidelerin bakımlarını yapıyoruz, çapalıyoruz. Yerli fidelerden beklentimiz iyi, daha iyi ürün alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak : AA