Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını korumak adına sivrisineklerle mücadelesini yıl boyunca kesintisiz olarak sürdürüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi sivrisineklere yönelik mücadelesini yıl boyunca sürdürüyor. 30 ilçede yaklaşık 300 bin noktada 27 ekiple Güneydoğu Asya kökenli Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) başta olmak üzere sivrisinek ve haşerelerin üreme alanlarında ilaçlama çalışması yapılıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek başta olmak üzere haşerelere karşı mücadelesine yıl boyunca devam ediyor. Küresel iklim değişikliği ve yağış rejimindeki değişiklikler nedeniyle artan sivrisinek popülasyonuyla yoğun bir şekilde mücadele eden ekipler, 30 ilçede 12 ay boyunca yaklaşık 300 bin noktada ilaçlama işlemi gerçekleştiriyor. Ekipler, biyolog, kimyager, gıda mühendisi ve ziraat mühendisinden oluşan 380 kişilik bir kadroyla çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle, şehir yaşamına uyum sağlayan ve istilacı bir tür olan Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) için ekstra önlemler alınıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı bir yaşam ortamı yaratma ve halk sağlığını koruma amacıyla haşerelere karşı yıl boyunca büyük bir titizlikle mücadeleye devam ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü Vektörle Mücadele Birimi Çiğli Ekip Sorumlusu Buse Atik, larvalarla mücadele çalışmalarını yılın her ayında sürdürdüklerinin altını çizdi.
İzmir'deki kış aylarında ortalama sıcaklıkların 15-16 santigrat dereceye kadar yükseldiğine dikkat çeken Atik, “Sağlıklı bir yaşam ortamı yaratmak ve halk sağlığını korumak için yıl boyunca büyük bir titizlikle çalışmaların sürdüğünü söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü Vektörle Mücadele Birimi Çiğli Ekip Sorumlusu Buse Atik, larvalarla mücadeleyi yılın her ayında yaptıklarının altını önemle çizdi. İzmir’de kış aylarında ortalama sıcaklıkların 15-16 santigrat dereceye çıktığına değinen Atik, “Bu koşullar larvaların gelişimi için oldukça uygun bir ortam yaratıyor. Su olan her yerde, kış aylarında belli sıcaklıklarda larva üremeleri düzenli olarak devam ediyor. O nedenle larva mücadelesini yılın 12 ayı sürdürüyoruz. Her geçen gün ekipman sayımızı artırıyoruz. Hedefimiz halk sağlığını tehdit edecek her türlü vektörün üremesini engellemek. Bu amaçla ekiplerimiz her mevsim özellikle larvaların ürediği sulak alanlarda etkili şekilde çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı bir kent için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Özellikle durgun sularda, rögar, foseptik, yağmur ızgaraları gibi alanlarda sık sık ilaçlama çalışması yaptıklarını belirten Atik, “Biz çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz ancak burada yurttaşların önlem alması da şart. Örneğin bahçelerdeki su birikintisi, saksılarda veya kapı önlerinde kovalarda bırakılan sular, larvaların üreyebileceği alanlar. Buralarda ya su bırakılmamalı ya da bu sular sık sık değiştirilmeli. Hatta mezarlıklarda su konulan kaplarda bile sivrisinek üremesi oluyor. Biz bu nedenle bu kaplardaki suları dökerek larvaların üremesinin önüne geçiyoruz ve sivrisinek oluşumunu engelliyoruz. Yurttaşlarımız bizim göremediğimiz alanlarda bireysel önlem alırsa daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz” dedi.
İlaçlama işlemlerinde kullanılan maddeler, çevreye ve insan sağlığına zarar vermez. Halk sağlığını riske atmayan, diğer canlılara zarar vermeyen biyolojik larvasitler tercih edilmektedir. Ulaşılamayan alanlarda ise amfibik araçlar ve dronlar kullanılarak işlem yapılır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sayesinde ilaçlama yapılan bölgeler sisteme kaydedilir, güncellenir ve sürekli olarak takip edilir. Bu sayede ekipler, çalışmalarını hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirir.
BÜLTEN