- İzmir
- 07.06.2025 17:09
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Dersler Değil Tencereler Kaynıyor” projesiyle gençlere sağlıklı ve ekonomik yemekler yapmayı öğretiyor. İlk atölye, Meslek Fabrikası’nda teorik eğitimlerin ardından pratikte uygulanarak keyifli bir yemek deneyimine dönüştü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, gençlerin mutfak becerilerini geliştirerek ekonomik ve sağlıklı yemekler yapmalarına olanak tanıyan “Dersler Değil Tencereler Kaynıyor” projesini başlattı. Projenin ilk atölyesinde, İzmirli gençler teorik eğitimlerin ardından mutfağa girdi ve kremalı domates çorbası, makarna, köri soslu tavuk ve Kıbrıs tatlısı gibi pratik yemekler hazırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu projenin özellikle öğrenciler için büyük önem taşıdığı vurgulandı. Eğitmen Tülin Korkmaz eşliğinde yapılan atölyede, gençler gıda güvenliği, yemek tarifleri ve temel mutfak bilgilerini öğrenerek hazırladıkları yemekleri birlikte yedi. Proje, gençlerin sağlıklı ve uygun bütçeli beslenmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alıyor.
Proje hakkında bilgi veren Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, Meslek Fabrikası olarak istihdama yönelik mesleki eğitim faaliyetlerini sürdürmenin yanı sıra toplumsal faydayı önceleyen belli projeleri de gerçekleştirdiklerini belirtti. Zeki Kapı, “Proje Geliştirme ve Uygulama Birimimiz, 18-30 yaş arası gençlerle bir çalışma yürüterek gençlerin taleplerini topladı. Bu taleplerin başında ekonomik ve sağlıklı besinlere ulaşım ile temel mutfak becerilerini kazanma yer alıyordu. Bu kapsamda Dersler Değil Tencereler Kaynıyor adlı atölye çalışması gerçekleştiriyoruz. Gençler ekonomik uygunluğu olan sağlıklı besinlerle üç çeşit yemek hazırladı. Bulaş riski yüksek olan ve sağlıklı olmayan besinlerden uzak durmak adına eğitmenimiz tarafından gençlere bilgilendirici sunumlar da yapıldı. Eğitimin sonunda bir sofra kurularak yapılan yemekleri hep beraber yediler. Malzeme desteği sağlayan Bortar Group iş birliği ile düzenlediğimiz projemizi devam ettireceğiz” dedi.
Atölyeye katılan İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Sıla Yıldız, “Bugün bu atölyede temel mutfak becerilerini öğrendik. En uygun bütçe ile hangi sağlıklı yemekleri yapabileceğimizi öğrendik. Bu özellikle öğrenciler için çok önemli. Öğrenciler genelde en kolay şekilde fast-food yemekleri tercih ederken burada sağlıklı besinlere en uygun bütçe ile nasıl ulaşılacağını gördük. Artık her yerde yemek yenmiyor. Örneğin kesme tahtalarının farklı renklerde olmasının anlamını bilmiyordum. Aslında renk katsın diye değilmiş. Bulaş riskini önlemek için farklı ürünlerin farklı tahtalarda kesilmesi gerekiyormuş. Ben yemek yapmayı çok bilmiyorum ama atölyeden sonra daha sağlıklı yemek yapabileceğimi düşünüyorum” diye konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Tunç Coşkun Aydemir de “Bugün kremalı domates çorbası, makarna, köri soslu tavuk ve Kıbrıs tatlısı yaptık. Bu yemekler zor olmayan ve maliyeti az olan yemekler. Bir öğrenci için bu yemekleri öğrenmek kolaylık sağlıyor. Evde çok yemek yaptığımız söylenemez. Yumurtadan öteye geçmiyorduk. Buraya öğrenmeye geliyoruz. Bu yüzden atölye faydalı ve keyifli oluyor. Köri soslu tavuğu daha önce yapmamıştım ama yemeyi çok severim. Bundan sonra ben de evde yapabileceğim” ifadelerini kullandı.
Uzaktan eğitimle Anadolu Üniversitesi Tıbbi Sekreterlik Bölümü öğrencisi Seçil Mutlu, “Hocamız bize atölyede püf noktaları anlattı. Tahtaların rengine kadar her şeyi öğrendik. Her şeyin maliyeti yüksek olduğu için daha uygun bütçe ile güzel yemek yapabilmeyi öğrendim. Öğrendiğim tarifler güzel menüler oldu. Kendim de evde deneyerek yapabilirim” sözlerine yer verdi.
İzmir sokaklarının seyyar kitapçısı
Çanakkale'deki Kalpli Göl, pembe rengini aldı