Sayfa Yükleniyor...
İçme suyu sorunun günden güne daha çok hissedildiği İzmir’de İZSU’nun içme suyu sorununa neşter olacak projelerinden birine bakanlıktan vize çıktı
Dünya küresel iklim krizi ve su kıtlığıyla karşı karşıyayken özellikle İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde yaşanan su sorunu riskli boyutlara ulaşmaya başladı.
Kentin baraj doluluk oranında yüzde 30’lara kadar gerilerken geçtiğimiz günlerde İzmir’in en öneli içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nın 270 günlük suyu kaldığı açıklaması endişelere neden oldu.
BARAJ PROJESİNDE ENGEL KALMADI
Öte yandan; İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi(İZSU)’nin İzmir’in içme suyu sorununa neşter vuracak baraj projesinde sevindiren gelişme yaşandı.
Kurumun, 2017 yılında yapımı için ÇED sürecini başlattığı Menemen ilçesi Değirmendere Dere üzerinde yapımı öngörülen Değirmendere Barajı’nın yapımı için faaliyete geçecek olan kırma-eleme tesisine Çevre, Şehircilik ve İkli Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED Gerekli Değil” kararı çıktı.
Kararda, şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Menemen ve Aliağa İlçeleri dahilinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Değirmendere Barajı ve İçme Suyu Projesine Ait Malzeme Ocakları {1,39 Ha Geçirimsiz Malzeme Ocağı (HÜİB:35/2015-07), 9,64 Ha Geçirimli Malzeme Ocağı (HÜİB:1/130), 12,53 Ha Kaya Malzeme Ocağı (HÜİB:35/2015-10)}, Kırma Eleme (130.000 ton/yıl) ve Yıkama Eleme Tesisi (117.976 ton/yıl)” projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyası 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin Geçici 1.Maddesi kapsamında incelenip değerlendirilerek Yönetmeliğin 17. Maddesi uyarınca 14/08/2023 tarih ve E-2023197 numaralı belge ile ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.”
İÇME SUYU İHTİYACI KARŞILANACAK
Kararın, İzmir Değirmendere Barajı ve İçmesuyu Projesi inşaası için gerekli olan malzemenin alınacağı, Geçirimli, Geçirimsiz Malzeme Ocakları, Yıkama Eleme Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi’ni kapsadığı belirtildi.
Proje alanı, Gediz Nehri Havzası’nda, İzmir İli’nin Menemen İlçesi sınırları içerisinde ve Değirmendere Deresi’nin havzasında yer alacak. Baraj aks yerinin ise Değirmendere Deresi üzerinde sağ sahilde Akpınar Sırtı ile sol sahilde Göl Tepe arasında yer alacak.
Projeden elde edilecek yıllık faydanın 3 milyon 416 bin lira olduğu ifade edildi.
900 bin liraya mal olması beklenen projenin amacının, içme suyu temini olduğu belirtilirken proje raporunda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli Menemen İlçesi içerisinde, Değirmendere Dere üzerinde yapımı öngörülen Değirmendere Barajı ile nüfusu hızla artmakta olan İzmir kenti ve Menemen İlçesi’nin içmesuyu ihtiyacının bir kısmının karşılanması amaçlanmıştır.
Proje kapsamında Kırma Eleme Tesisi ve Yıkama Eleme Tesisi kurulacaktır. Geçirimli Malzeme Ocağından alınan malzeme, yıkama eleme tesisinde; proje kapsamında yastık ve gömlek malzemesi olarak kullanılmak üzere işlem görecektir. Kaya malzeme ocağından alınacak malzemenin bir kısmı kırma eleme tesisinde; kaya ufağı olarak kullanılmak üzere işlem görecektir. Beton ihtiyacı piyasadan satın alınarak karşılanacaktır.”
TENZİLE AŞÇI
Bu haber de dikkatinizi çekebilir... Sarıcalar GES projesi ihalesi: Yeşil Enerji mi, yeşil alan mı?
Haber Merkezi