İzmir'in tarihi tütün fabrikası kültür sanat üssüne dönüştü

Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü dönüşüm projesiyle kültür sanat kompleksi olarak kapılarını açan İzmir Kültür Sanat Fabrikası, kentin sosyal, sanatsal ve kültürel buluşma merkezlerinden biri haline geldi.


  • Oluşturulma Tarihi : 20.02.2025 11:43
  • Güncelleme Tarihi : 20.02.2025 11:43
  • Kaynak : AA
İzmir'in tarihi tütün fabrikası kültür sanat üssüne dönüştü

İzmir'in Konak ilçesinde 1884 yılında tütün fabrikası olarak inşa edilen ve kentin en önemli endüstriyel miraslarından biri olan Alsancak Tekel Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü dönüşüm projesiyle yeni bir kimlik kazandı. 29 Nisan 2023 tarihinde kültür sanat kompleksi olarak kapılarını açan İzmir Kültür Sanat Fabrikası, modern müzecilik anlayışıyla hayata geçirilen zengin koleksiyonlar, sanat atölyeleri ve açık hava etkinlik alanlarıyla kentin sosyal, sanatsal ve kültürel buluşma noktalarından biri haline geldi. 20 bin metrekarelik bir alanda yer alan kompleks, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu gibi birçok önemli yapıyı bünyesinde barındırarak, şehrin kültür ve sanat yaşamına yön veriyor.

İzmir’de kültürel etkinliklerin merkezi

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Merkez Müdürü Cengiz Topal, 2004 yılına kadar tütün üretimi yapılan bir sanayi tesisi olan fabrikanın kapandıktan sonra uzun süre atıl durumda kaldığını söyledi.  Topal, Bakanlığın fabrikayı kültür kompleksi olarak düzenlemeye karar verdiğini belirterek, "2022'de başlayan restorasyon ve düzenleme çalışmaları tamamlandıktan sonra 2023 yılında burası İzmir'in kültür ve sanat hayatına katkı sunmak amacıyla faaliyete geçti" dedi.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda yer alan 12 yapının yeniden işlevlendirilmesiyle kültür sanat faaliyetlerinin geniş yelpazeye yayıldığını kaydeden Topal, "Müzecilik ve kütüphanecilik hizmetlerinin yanı sıra sanat atölyeleri, söyleşiler ve dinletiler düzenleniyor. 2024 yılında 448 kültürel etkinlik gerçekleştirildi. Bazı etkinliklerimiz geniş katılımlı olurken, bazıları ise az sayıda katılımcıyla yürütülen özel eğitim programları şeklinde planlanıyor" şeklinde konuştu.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin klasik müze anlayışından farklı olarak İzmir ve çevresindeki eserlerin toplanmasıyla oluşturulmuş seçki, tematik sergi yöntemiyle ziyaretçilerine sunulduğunu belirten Topal, müzede klasik kronolojik, eskiden yeniye doğru yapılmış bir sergi olmadığını, her salonun kendine özgü belirli temaya odaklandığını aktardı.

Müzede yaklaşık 5 bin eserin sergilendiğini, giriş katı ve birinci katta arkeolojik, üst katta ise etnografik eserlerin yer aldığını aktaran Topal, Resim ve Heykel Müzesi'nde ise Tanzimat'tan bugüne uzanan bir koleksiyonun bulunduğunu ve bu koleksiyonda resim ve heykelden oluşan yaklaşık 350 eserin sergilendiğini belirtti.

Kütüphanelerde ziyaretçi sayısı 420 bini geçti

İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda dört farklı alanda hizmet veren kütüphanenin bulunduğunu belirten Topal, "Halk Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi, Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Müzik İhtisas Kütüphanesi okuyuculara hizmet veriyor. Kütüphanelerimiz yoğun şekilde kullanılıyor. 2024 yılında kütüphanelerimizin ziyaretçi sayısı 420 bini geçti. Özellikle öğrenciler, araştırmacılar ve sanatçılar burayı aktif kullanıyor" ifadelerini kullandı.

Topal, Kültür Sanat Fabrikası'nın limana yakın konumu sayesinde kruvaziyerle kente gelen turistlerden de ilgi gördüğünü kaydederek, ziyaretçi sayısını artırmayı hedeflediklerini, turizm acenteleriyle işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

Kültür Sanat Fabrikası'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü Kültür Yolu Festivali kapsamında da aktif olarak yer aldığından bahseden Topal, bu yıl düzenlenecek festivalde de birçok etkinliğe ev sahipliği yapacağını sözlerine ekledi.

AA

Yazarımız Kim ?

AA