- İzmir
- 29.04.2025 15:17
Denizde şaka olmaz! İzmir’de denize girmenin tehlikeli olduğu ilçeler ve denizde dikkat edilmesi gerekenleri Cankurtaran ve İlk Yardım Eğitmeni Volkan Dikmen’e sorduk…
Muhabir-Berkay Erden / İzmir’de vatandaşlar serinlemek için denize girdiği bazı noktalarda boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. İzmir’de bulunan bu tehlikeli noktalar hakkında uyarılarda bulunan Cankurtaran ve İlk Yardım Eğitmeni Volkan Dikmen boğulma tehlikesi yaşayan birine nasıl yardımcı olunabileceğini anlattı.
Yaz aylarında havanın oldukça sıcak seyretmesiyle birlikte turistik bir şehir olan İzmir’de denize giren nüfus hızla artıyor. Serinleme veya spor ihtiyaçlarını gidermek için bazen tehlikeli yerler seçen insanlar suyun durgun göründüğü mendirek çevrelerinde denize girerek büyük risk altına giriyor. Cankurtaran ve İlk Yardım Eğitmeni Volkan Dikmen vatandaşları denize girmenin tehlikeli olduğu mendirek çevreleri ve rüzgar alan bölgeler hakkında bilgiler paylaşarak; İzmir’de bulunan bu bölgeler hakkında vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
Yüzme tercihini mendirek çevrelerinden yana kullanan vatandaşların çeken akıntı riski ile burun buruna geldiğini belirten Dikmen, akıntıya kapılanların kıyıya paralel yüzmeleri gerektiğini belirterek; “Mendirekler, genellikle kıyı erozyonunu önlemek, limanları korumak veya su sporları için alanlar oluşturmak amacıyla deniz içerisine doğru uzatılan yapıtlardır. Mendireğe çarpan dalgaların getirdiği su kütlesi mendireğin en derin noktası olan denize açılan ağzına doğru mendirek boyunca çeken bir akıntı oluşur. Burada denize girenler kendilerini teknelerin giriş yaptığı mendirek ağzında yani derin ve açık denizde bulurlar. Bu çok tehlikeli bir olaydır. Çeken akıntıya karşı yüzmeye çalışmak, çok fazla enerji harcanmasına ve yorgunluğa neden olabilir. Çeken akıntıda kalan kişiler panikleyerek boğulma riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Çeken akıntılar, deniz güvenliği açısından önemli bir tehdit oluşturur. Bu nedenle, mendireklerin yakınında ve üzerinde suya girilmemesi gerekmektedir. Çeken akıntıya kapılırsanız, panik yapmadan akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın. Akıntı sizi götürebildiği yere kadar çekecek ve sonunda bir noktada bitecektir. Siz kıyıya paralel yüzüp dalgaları arkanıza alıp dalganın getirdiği su kütlesiyle kısaca sörf yapar gibi kıyıya ya da güvenli alana kolaylıkla ulaşabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.
İzmir’de bazı bölgelerin daha fazla çeken akıntı riski oluşturduğunu belirten Eğitmen Volkan Dikmen, Güney ve Kuzey yönlü rüzgarların etkili olduğu Gümüldür ve Güzelbahçe’ye dikkat çekip; “İzmir'de en çok gördüğümüz çeken akıntı kazaları Güzelbahçe balıkçı barınaklarının etrafı. Yaz aylarında Kuzey rüzgarları hakim olduğundan Güzelbahçe sahili büyük dalga oluşturma potansiyeli olan bir bölgemiz. Güneyli rüzgarlarda Özdere, Gümüldür ve Seferihisar sahilleri büyük dalgalarla su kütlesini kıyıya getirerek çeken akıntı riski oluşturur bölgelerimiz. Güneyli rüzgarlarda Özdere, Gümüldür ve Seferihisar sahilleri büyük dalgalarla su kütlesini kıyıya getirerek çeken akıntı riski oluşturur bölgelerimiz” diye konuştu.
Riskli bölgelerde veya diğer yerlerde boğulma tehlikesi yaşayan birini kurtarmaya giderken öncelikle kurtarmaya giden kişinin güvende olması gerektiğinin altını çizen Volkan Dikmen, etraftan yardım istemenin önemine dikkat çekerek; “Boğulma tehlikesi yaşayan bir kişiye yaklaşırken öncelikle kendi güvenliğinizi sağlamanız çok önemlidir. Panik yapmak yerine, sakin kalmanız yerinde olacaktır. Boğulma tehlikesi yaşayan bir kişiye yaklaşırken öncelikle kendi güvenliğinizi sağlamanız çok önemlidir. Panik yapmak yerine, sakin kalarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. "Yardım edin! Burada biri boğuluyor!" şeklinde yüksek sesle yardım çağrısında bulunun. Aynı anda 112'yi arayarak olay yerine ambulans ve itfaiye ekiplerini haber verin” tavsiyelerinde bulundu.
Boğulmakta olan bir kişiye yaklaşırken önce o kişinin dikkatinin çekilmesinin önemini vurgulayan Dikmen, boğulan kişinin panikle kurtarmaya gelen kişiye de zarar verebileceğini belirterek şu sözler ile tavsiyelerini sonlandırdı; “Boğulmakta olan kişiye elinizde yüzen bir yardımcı materyal yok ise direkt olarak yüzerek gitmeyin. Bu, sizi de tehlikeye atabilir. Güvenli bir mesafeden seslenerek veya el kol hareketleriyle kişinin dikkatini çekmeye çalışın. Etrafta uzun bir sopa, dal parçası veya şamandıra gibi bir nesne varsa, bunu boğulmakta olan kişiye uzatarak tutunmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak, kendiniz de suyun içine girmeden bu işlemi yapmaya çalışın. Eğer yanınızda can yeleği veya şişme halka gibi bir kurtarma aracı varsa, bunu boğulmakta olan kişiye atın. Cankurtaranlar veya Acil servis ekipleri gelene kadar, boğulmakta olan kişiyi gözlem altında tutun ve sakinleştirmeye çalışın.”