İzmirliye sucuk yerine sakatat yedirdiler

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı listede, sucuktan bala kadar birçok üründe tağşiş ortaya çıktı. İzmir’de sakatat karıştırılmış dana sucuk, peynirde ilaç kalıntısı ve balda hileli üretim tespit edildi

  • Oluşturulma Tarihi : 12.09.2025 11:01
  • Güncelleme Tarihi : 12.09.2025 11:01
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
İzmirliye sucuk yerine sakatat yedirdiler haberinin görseli

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicinin sağlığını hiçe sayarak hileli üretim yapan firmaları tek tek ifşa etmeye devam ediyor. Son yayımlanan listede, et ürünlerinden süte, baldan unlu mamullere kadar pek çok farklı kategoride tağşişli ürün üreten firmalar açıklandı. Birçok firma, dana sucuk adıyla sattığı ürünlerin içine sakatat (dil ve kalp) karıştırırken, bazıları da mekanik ayrılmış kanatlı eti kullanmasıyla ifşa edildi. Bu firmalardan biri olan İzmir'deki Vatan Kasap Hayriye Gıda'nın Dana Sucuk ürünlerinde sakatat tespit edildi. Benzer şekilde, Kayseri'den Dinc'e Et Ürünleri'nin Gurme Dana Sucuk'unda baş eti, Afyonkarahisar'daki Mustafa Hancıoğlu ve Et Ürünleri'nin piliç sucuklarında ise mekanik ayrılmış kanatlı eti bulunduğu belirtildi. İstanbul'da faaliyet gösteren JDY Pizza Dondurulmuş Gıda'nın Dana Dilimli Sosis'inde de kanatlı eti tespit edildi.

TEMEL GIDALAR TAKLİT EDİLDİ

Sadece et ürünleri değil, süt ve bal gibi temel gıdalarda da tağşiş ve taklit yapıldığı ortaya çıktı. Aydın'daki Aybey Süt Ürünleri, tam yağlı tulum peynirine bitkisel yağ ve nişasta karıştırırken, Siirt'teki Pervari Tat Bal firmasının Petekli Akasya Çiçek Balı'nda taklit veya tağşiş tespit edildi. Ayrıca, Ardahan'daki Seçkig Börek isimli işletmenin çiğ börek harcında sakatat kalp kullanıldığı belirlendi.

ENFEKSİYON İLACI PEYNİRDE KULLANILDI

Sağlığı tehlikeye düşürecek ürünler kategorisinde üç ürün yer aldı. Dereotlu eritme peynirde enfeksiyon tedavisinde kullanılan natamisin tespit edilirken, Ginseng Chocolate ürünün de ilaç etken maddesi, Yusuf Dedeoğlu sumağında ise gıdada kullanımına izin verilmeyen boya bulundu.

Kaynak : BERKAY ERDEN