- İzmir
- 01.07.2025 15:08
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İzmir’de yelken gösterilerinden halat çekme yarışına, fotoğraf sergisinden deniz şehitleri anısına düzenlenen çelenk törenine kadar pek çok etkinlikle coşkuluyla kutlandı
KEMAL ÖZKURT/ Kabotaj Kanunu’nun kabulünün 99’uncu yıl dönümü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İzmir'de coşkuyla kutladı.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan, Deniz Ticaret Odası İzmir şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihri Çelik katıldı.
Kabotaj Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. İzmir Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan, anıta çelenk bıraktı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Körfez’i renklendiren yelken gösterileri yapıldı. Etkinlikte Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmiş ve başarılı olmuş ilk otizimli sporcu Tuna Tunca ve Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu Aysu Türkoğu'na plaket taktim edildi. Protokol, İzmir Liman Başkanlığı önünde kurulan etkinlik alanında geleneksel halat çekme yarışmasına katıldı. Yarışmanın ardından Liman Başkanlığı önünde kurulan “İzmir ve Deniz Fotoğraf Sergisi” gezildi. Etkinliklerin ardından protokol İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Bergama Vapuru’na binerek İzmir Körfezi’ne açıldı. Bergama Vapuru’ndan deniz şehitleri anısına denize çelenk atıldı.
Bakanlık olark o Türkiye’yi bölgesel ve küresel düzeyde denizcilikte öncü bir ülke haline getirmek ve her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalıştıklarını belirten İzmir Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan, "Deniz ticaretimiz, küresel ölçekte rekabet gücünü kararlılıkla sürdürmektedir. 2024 yılı sonu itibarıyla Türk sahipli deniz ticaret filomuz, 2 bin 154 gemi ve 52,9 milyon DWT (deadweight tonaj) kapasitesiyle, tonaj bakımından dünya sıralamasında 11. sıraya yükselmiştir. Aynı dönemde limanlarımızda 531,7 milyon ton yük ve 13,5 milyon TEU konteyner elleçlenmiştir. Dört limanımız, dünyanın en yoğun ilk 100 konteyner limanı arasına girmeyi başarmıştır. 2024 yılında limanlarımızı ziyaret eden kruvaziyer yolcu sayısı da geçen yıla göre yüzde 22,5 artışla 2 milyona yaklaşmıştır. Denizcilik sektörünün en önemli unsuru kuşkusuz gemi insanlarımızdır. İnsan kaynağı alanında da önemli bir potansiyele sahibiz. 8.300'ü kadın olmak üzere toplam 141 bini aşkın aktif gemi insanımız, uluslararası alanda güçlü bir insan kaynağı oluşturmaktadır. 104 akredite eğitim kurumumuzda nitelikli deniz personeli yetiştiriyoruz. 38 ülkeyle karşılıklı yaptığımız TTC anlaşmaları sayesinde Türk gemi insanları, dünya deniz filosunun yaklaşık yüzde 70’i tarafından kabul görmektedir. Sınırlarının yüzde 70’inden fazlası denizlerle çevrili olan ve üç kıtanın geçiş noktasında yer alan Türkiye, tartışmasız bir deniz ülkesidir. Biz denizciler için deniz yalnızca bir sektör değil, bir yaşam biçimidir" dedi.