Kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!

İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, Alsancak’taki eski Leman Kültür önünde buluşarak Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüdü


  • Oluşturulma Tarihi : 26.11.2023 10:03
  • Güncelleme Tarihi : 26.11.2023 10:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! haberinin görseli

İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında “Savaşa, yoksulluğa, gericiliğe, erkek-devlet şiddetine karşı mücadelemizi yükseltiyoruz” diyerek, Alsancak’taki eski Leman Kültür önünde bir araya geldi. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa” sloganlarını atan kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Platform adına basın açıklamasını Pınar Çetinkaya okudu.

ÜNİVERSİTELERDE MÜCADELE EDECEĞİZ

Genç kadınların ekonomik krizle beraber barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel haklarına ulaşamaz hale geldiği ifade edilen açıklamada, erken yaşta evlilik ve çocuk doğurmaya teşvik veren devletin üniversiteli genç kadınlara denetimsiz, güvenliksiz yurtları reva gördüğü dile getirildi. Aydın KYK yurdunda asansöre sıkışarak hayatını kaybeden Zeren Ertaş’ın hatırlatıldığı açıklamada, “Genç kadınlar olarak güvenli barınma ve eğitim için bütçe talebimizle meydanlarda, sokaklarda, yurtlarda, üniversitelerde mücadele edeceğiz ve dayanışmamızı büyüteceğiz” denildi.

SAVAŞ TEZKERESİ GERİ ÇEKİLMELİ

Erkek-devlet şiddetine karşı İran’da molla rejimine karşı mücadele eden, Afganistan’da Taliban rejimine, Filistin’de işgalci İsrail’e karşı direnen kadınlardan güç aldıkları dile getirilen açıklamada, “Filistin halkının siyasal hak eşitliği ve devlet olma talebi tanınmalı, Rojava dâhil olmak üzere sınır ötesi operasyonlara son verilmeli, savaş tezkeresi geri çekilmelidir” vurgusu yapıldı.

Göçmen ve mülteci kadınların hem ucuz iş gücü hem de ayrımcı politikaların hedefi haline geldiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Hepimizin yaşadığı yoksulluk, şiddet ve sömürüyü daha derinden yaşayan göçmen kadınlar için bir diğer tehdit ise Geri Gönderme Merkezleri’ndeki fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalma korkusudur. Biz kadınlar, ülkemizde ve dünyada savaşın yüklerinin omuzlarımıza bırakılmadığı, barış içinde bir yaşam istiyoruz.”

DEPREM BÖLGESİNDE KADINLAR

6 Şubat depreminin üzerinden 9 ay geçtiğini ancak deprem bölgesindeki kadınların hala temel ihtiyaçlarına dahi erişemediği, can güvenliği olmadan, taciz, istismar riski altında konteynırlarda yaşadığı dile getirilen açıklamada, “Deprem bölgesindeki kadınlar için güvenli barınma, sağlık ve hijyen ürünlerine erişim sağlanmalı. Kentlerin yağmalanmasına son verilmeli, güvenli ve sağlıklı konutlarda yaşama için gerekli önlemler alınmalı” sözlerine yer verildi. Açıklamanın ardından kitle sloganlarla eyleme devam etti.