- İzmir
- 10.05.2025 16:56
İlçede yaşayan her yaştan bireye dokunacak hizmetler üreten Karşıyaka Belediyesi, Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında bir panel düzenledi. Yaşlılık kavramının her açıdan ele alındığı panelde, alanında uzman konuşmacılar özellikle sağlık konusunda önemli bilgiler verdi
Karşıyaka Belediyesi, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'nda düzenlediği "Yaşlılara Saygı Haftası Paneli" ile vatandaşların ilgisini çekti. Panelde, Prof. Dr. Reyhan Uçku ve Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu'nun moderatörlüğünde Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin (TAD), Prof. Dr. Hatice Şimşek Keskin, Psikolog Mevlüt Ülgen ve Prof. Dr. Yasemin Akçay gibi alanında uzman konuşmacılar yer aldı. Programda, yaşlılık kavramı çeşitli yönleriyle ele alınarak katılımcılara önemli bilgiler sunuldu.
Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Ceylan, programın açılışında yaptığı konuşmada, "Yaşlılarımız, tecrübeleri, bilgileri ve birikimleriyle geleceğimize ışık tutan; geçmişi yaşatarak milli kültür ve değerlerimizi yarınlara aktaran toplumsal hafızalarımızdır. İyi ki varsınız" şeklinde ifadeler kullandı. Ayrıca Ceylan, konuşmasında Karşıyaka Belediyesi'nin ileri yaş hizmetlerini de detaylı bir şekilde anlattı.
Açılış konuşmasının ardından oturum başkanları Prof. Dr. Reyhan Uçku ve Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu, Yaşlılara Saygı Haftası'nın anlamını ve tarihsel arka planını katılımcılarla paylaştılar. Daha sonra söz alan TAD İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin, "Geriatri Açısından Yaşlılık" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şahin, yaşlılık kavramını detaylı bir şekilde ele alarak Türkiye'deki yaşlı nüfus istatistiklerini paylaştı. "Yaşlanma anne karnında başlar, yaşlılık ise hayatımızın bir dönemidir" diyen Prof. Dr. Şahin, sağlıklı yaşlanmanın önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Sağlıklı yaşlanmak mümkündür ve bunu başarabiliriz. Önemli olan, bireyin fonksiyonel olarak kendine yeterli olmasıdır. İleri yaşlarda ortaya çıkan hastalıklar doğaldır ancak erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon ile hastalık sürecini kısaltabiliriz. Yaşlanmayla birlikte bazı hastalıklar artar ve çoklu ilaç kullanımı yaygınlaşır. Ancak bu hastalıklara karşı alınacak önlemlerle bu süreci yönetebiliriz."
Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin, "Geriatri Açısından Yaşlılık" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şahin, yaşlılık kavramını ele alarak Türkiye'deki yaşlı nüfus istatistiklerini paylaştı.
Şahin, yaşlılıkla birlikte artan hastalıklara ve bu hastalıkları önleyici tedbirlere dikkat çekti. Özellikle demans, Alzheimer, tansiyon, ve şeker gibi hastalıkların yaşlılıkla birlikte sıkça görüldüğünü belirterek, bu hastalıklara neden olan ve önleyen faktörleri açıkladı. İşitme kaybı, tansiyon, şeker, obezite gibi faktörlerin Alzheimer gibi hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, bu faktörlerin kontrol altına alınabileceğini ve yaşam tarzının değiştirilerek riskin azaltılabileceğini vurguladı.
Ardından Prof. Dr. Hatice Şimşek Keskin ‘Toplum Sağlığı Açısından Yaşlılık’, Psikolog Mevlüt Ülgen ‘Şehirler ve Yaşlılar’ ve Prof. Dr. Yasemin Akçay ‘Her Yaşta Kahkaha’ başlıklı sunum yaptı. Sunumlar sonrasında izleyicilerle birlikte egzersizler yapıldı, şiirler okundu, şarkılar söylendi. Alanında uzman akademisyenler katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.