Sayfa Yükleniyor...
Konak Meclisinde, Belediye bünyesinde bir Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü kurulmasına dair meclis üyelerine sunulan Hukuk-Plan ve Bütçe Komisyonu raporu fikir ayrılığına yol açtı
AYSELİN UZUN / Konak Belediyesi’nin Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısının ilk oturumu, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu'nun yönetimiyle gerçekleştirilen toplantıda, meclis üyelerinin oylarına sunulan ‘Belediyemiz bünyesinde Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü kurulması ve kadro ihdasının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk-Plan ve Bütçe Komisyonu raporu’ AK Partili ve Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri arasında “elzem mi değil mi” tartışmasına sebep oldu.
CHP’li Meclis Üyesi Kazım Umdular, Konakta Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü oluşturulması konusuna çok önem veriyoruz. Çünkü Konak, İzmir’in en fazla tarihsel ve kültürel mirasa sahip ilçesi. Sadece Kemeraltı’nda bin 700 tane tescilli binamızın olduğunu unutmayalım. Bu kültürel mirası korunması konusunda bir müdürlüğün oluşturulması ve buna kurumsal açıdan bakılması çok önemli. Unutmayalım ki geçmişine sahip çıkmayan hiçbir milletin geleceği olmaz. Bu noktada Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’nün oluşturulmasını önemsediğimizi belirtmek istiyorum.
AK Partili Meclis Üyesi İlhan Önen, Meclise sunulan komisyon raporunu şu sözlerle eleştirdi: Göreve geldiğiniz 10 aylık süre zarfından bu yana birçok defa personel maaşlarının ödenmesiyle alakalı sıkıntılar yaşadık. Hatta bu sıkıntı nisan ayından başladı ve yakın zamanda da bu ödemeleri yapabilmek adına İller Bankası’ndan gayrinakdi kredi istediniz. Ancak şu anda da belediye bünyesinde Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü kurulmasını istiyorsunuz. Personelin maaşını ödeyemezken böyle bir müdürlüğü kurmak çok mu elzem? Biz bunun çok elzem olmadığını düşünüyoruz.
AK Partili Önen’in söylediklerine katılmadığını ifade eden Başkan Mutlu ise, “Biz kadro almak istesek, pek çok müdürlüğümüz var. Onların altına alabiliriz. Ancak burada gerçekten büyük bir tarihi zenginliğin üstünde oturuyoruz. M.Ö. 334’te bile Kadifekale var. Yaşadığımız öyle böyle bir zenginlik değil. Ancak biz mecbur olmadığımız hiçbir yere personel almıyoruz. Biz geldiğimizden beri personel sayımız artmadı. Emekli olanların yerine istihdam yapıldı. Öte yandan siz dahi bize ‘Bu müdürlüğü kurum ve personel alın’ deseniz, biz personel almayacağız. Çünkü ben her ay maaş öderken yaşadığım sıkıntıyı çok iyi biliyorum. Sadece bu müdürlük hakikaten önemli. Bu kadro yaratmak için değil Konak’ın değerlerine sahip çıkmak için kurulması gereken bir müdürlük” dedi.
DİRENÇLİ BİR KONAK İÇİN
Gündemin son maddesi olan İZ-AFED İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği arasında hazırlanan protokolle ilgili açıklama yapan Başkan Mutlu, bunun kar amacı gütmeyen bir iyi niyet protokolü olduğunu dile getirdi. Mutlu, protokole dair, “Çok sayıda afet var ve ülke olarak buna çok hazır olmadığımızı 6 Şubat depremlerinde gördük. Kentte buna ne kadar kafa yoran dernek varsa bir araya gelmek gerekiyor. Bilgiyi, birikimi, düşünsel üretimi ortaklaştırmak için. Bugünlerde ülkenin gündemi zaten bu; afetle ilgili ne yapabiliriz? Dolayısıyla bir an önce buna hazırlanmak gerekiyor ve bu protokol de buna yönelik” ifadelerini kullandı.
KREDİ YOLU AÇILDI
Oturumda İller Bankası’ndan kredi teminat mektubu alınması için gündeme gelen önerge oy birliğiyle kabul edildi. Mutlu, emeklilik yasasının değişmesiyle çok sayıda belediye çalışanının emeklilik dilekçesi verdiğini, ekim ayı dahil ödemelerin yapıldığını ancak sonrası için 60 milyonluk bir bedel oluştuğunu dile getirdi. Kredi faizi sadece yüzde 28 olan İller Bankası’yla yapılan görüşmeler sonucu kredi vermediklerini ancak teminat mektubu vereceklerini bildirdiklerini aktaran Mutlu, “Yazıştık, aradık, çeşitli destekler talep ettik, olmadı. Bize gelen son haber ‘Kredi veremiyoruz ama teminat mektubu verebiliriz’ oldu. Teminat mektubunu alabilmek için de gereken karar bu şekilde yazılıyor. Bunu o yüzden gündeme getirdik. Şimdi bunu oylayıp kabul ettikten sonra İller Bankası’ndan teminat mektubumuzu yazıyla isteyeceğiz. Teminat mektubumuzu alınca da kredimizi çekip emekli olan çalışma arkadaşlarımızın kıdem tazminatlarını kapatacağız” dedi.
SÜREÇ TAMAMLANIRSA VERGİ BORCU SIFIRLANACAK
Vergi borcu bedeli olarak belirlenen dört adet mülk hakkında 15 gündür yanıt beklediklerini, bu süreç tamamlanırsa Konak Belediyesi’nin vergi borcunun sıfırlanacağını ifade eden Mutlu, “Konak Belediyesi’nin kesintileri vergi borcu yüzünden yapılıyor. Bu ay da kesilirse neredeyse mülk takasına gerek kalmayacak, helalleşmek üzereyiz. Sizden şöyle bir ricamız olsun. 15 gün önce Çevre Şehircilik’ten bize yazı geldi. Bize sunduğunuz dört mülkün değer tespitini yaptık, değerleri budur, kabul ediyor musunuz, dediler. Hatırlayın, çok hızlı bir şekilde toplantı yaptık, kabul ediyoruz, dedik ve geri yolladık. Ama 15 gün geçti, bize halen bir dönüş olmadı. Ben yine bu ay da vergi borcu kesintisi olacağı endişesini taşıyorum. Oysa tam borç kadar mülk değerinde anlaştık. Bir tek el sıkışma kaldı. O eli sıkıştığımızda vergi borcumuz sıfırlanacak. Sizden söz alalım, yarın itibariyle bize mutabakatı sağlarsanız vergi borcu biter geriye sadece SGK’da mahsuplaşma kalır” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ