- İzmir
- 24.09.2025 12:42
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’de barajlardaki su seviyelerinin her geçen gün düştüğünü ve kuraklığın gıda sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi
Toprak, gıda üretiminin temelinde suyun bulunduğunu vurgulayarak, su sıkıntısının tarımı ve üretimi de değiştirebileceğini ifade etti. "Bu durum gıda güvenliğiyle ilgili sorunlara yol açabilir. Bazı ürünler bulunamayabilir ve ithalata bağımlı hale gelebiliriz. Vahşi sulamadan vazgeçilmeli ve çiftçiler modern sulama teknikleri konusunda bilinçlendirilmelidir" dedi.
Suyun israf edilmemesi gerektiğini belirten Toprak, aşırı kısıtlamanın da gıda güvenliği açısından risk oluşturduğunu kaydetti. "Hijyen koşullarını sağlayamazsak başta gıda zehirlenmeleri olmak üzere çeşitli hastalıklar artabilir. Ayrıca mısır, yonca gibi su tüketimi yüksek ürünlerin üretiminin azalması hayvansal üretimde yem sıkıntısına yol açabilir" ifadelerini kullandı.
Toprak, çözüm için sulama kooperatiflerinin, ziraat ve gıda mühendislerinin ortak bir politika ile hareket etmesi gerektiğini, tarım alanlarında damla sulama gibi yeni teknolojilerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Vatandaşlara da hijyen dışında suyu tasarruflu kullanma çağrısı yaptı. "Su hayattır ancak giderek su fakiri ülkeler arasına giriyoruz" dedi.
Kaynak : DHA