Mühendis adaylarından TUSAŞ’a proje! 

Bitirme projelerini sergileyen Yaşar Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin helikopter platformlarında kullanılmak üzere geliştirilen mikroşerit anten tasarımı TUSAŞ tarafından seçildi. 

  • Oluşturulma Tarihi : 20.07.2025 10:35
  • Güncelleme Tarihi : 20.07.2025 10:35
  • Kaynak : BÜLTEN
Mühendis adaylarından TUSAŞ’a proje!  haberinin görseli

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri 2024 – 2025 Yılı Bitirme Projelerini sergiledi. Genç mühendis adayları, savunma sanayiinden derin öğrenmeye, enerji yönetiminden insansız sistemlere kadar yenilikçi konularda fark yaratan mezuniyet projeleri geliştirdi. Aralarında Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin de bulunduğu proje grupları sergide, bir yıl boyunca özenle geliştirdikleri çalışmaları sundu.

GENÇ ZİHİNLERDEN TUSAŞ’A PROJE

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen danışmanlığındaki Miraç Alperen Yücel ve Ceren İstanbul, Helikopterler İçin Eğimli/Kavisli Anten Tasarımı Projesi’ni tasarladı. Helikopter platformlarında kullanılmak üzere konformal (kıvrımlı) mikroşerit anten tasarımı geliştirilen proje, helikopter gövdesine entegre edilebilecek, aerodinamik yapıyı bozmayan ve geniş huzmede çalışabilen bir anten çözümü sunmayı hedefliyor. Savunma ve havacılık sektörlerinde düşük profilli, hafif ve verimli anten çözümlerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefleyen çalışma, TUSAŞ’ın ileride kullanabileceği öğrenci proje fikirlerinden bir tanesi olma başarısını gösterdi.

BÜTÇE DOSTU SÜRÜŞ

Öğrencilerden Aysu Aksoy, Berkan Akpınar, Elif Nur Koçak, Otonom Sürüş Destek Sistemi geliştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Mahir Kutay danışmanlığında çalışan takımın projesi derin öğrenme yöntemleri ile şerit takibi, obje tanıma ve trafik levhası tanıma sistemlerini birleştirerek gelişmiş ve bütçe dostu bir sürüş destek sistemi sunuyor.

UÇARKEN MEYVE TOPLUYOR

Öğrencilerden Osman Görgen, Yiğit Aslum, İrem Nur Ceylan ve Arda Harman ise Prof. Dr. Mustafa Gündüzalp danışmanlığında Drone Tabanlı Meyve Toplama Cihazı geliştirdi. Kamera ile donatılmış bu drone, uçarken meyveleri tespit edebiliyor ve robotik kol yardımıyla meyveleri kavrayıp toplayabiliyor.

YÜZ İFADESİNİ ANALİZ EDEN VİDEO OYUNU

Yaşar Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nalan Özkurt’un danışmanlığındaki Duyguya Dayalı Dinamik Dengeleme Sistemi’ni ise Ekin Çetin ve Alp Onat Topçam üretti. Duyguya Dayalı Dinamik Dengeleme Sistemi, video oyunlarında gerçek zamanlı yüz ifadesi tanıma sistemi ile zorluk seviyesini oyuncunun duygusal durumuna göre ayarlayan bir kavram kanıtı projesi. Oyuncunun yüz ifadeleri analiz edilerek iki boyutlu bir duygusal uzayda pozitif, negatif ve uyarılma şiddeti konumunun belirlendiği sistemde hedef, bu duygusal koordinatları belirli bir aralıkta tutarak oyuncu ilgisini sürdürmek.

HEDEF DOĞAL AFETLERİN ÖNGÖRÜLEBİLMESİ

Bengisu İnal ve İrem Bacanlı da Doç. Dr. Burhan Gülbahar danışmanlığında Kuantum ve Klasik Makine Öğrenmesi ile Afet Tahmini sistemini tasarladı. Projede, gerçek zamanlı veri kümeleri üzerinde kuantum ve klasik makine öğrenmesi teknikleri kullanılarak doğal afet gibi kritik olayların öngörülmesi amaçlandı.