- İzmir
- 01.07.2025 20:59
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk operasyonuyla ilgili gözaltına alınmalar hakkında konuşan Ali Alpyavuz, “Önde gelen isimler bizim dava etiğimiz isimler” dedi.
HAYRİYE GÜLPERİ TİBİN/ AYSELİN UZUN/ ÖZEL HABER
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan ‘yolsuzluk’ ve ‘usulsüzlük’ soruşturması kapsamında aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu 157 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soyer ve Aslanoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup bürokrat İzmir Emniyet Müdürlüğü Yeşilyurt Ek Hizmet binasına götürülürken, hakkında gözaltı kararı verilen bir grubun da İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. Kooperatif Mağdurları Birliğinden İş İnsanları Gaziemir Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Alpyavuz, gözaltına alınan isimlerden 27 kişiyi kendilerinin dava etmiş olduklarını açıkladı. Alpyavuz, şikayetçi oldukları isimler arasında Tunç Soyer, Şenol Aslanoğlu ve Heval Savaş Kaya’nın da yer aldığını kaydederek, “Biz Tunç Soyer’den tutun Heval Savaş Kaya’ya Şenol Aslanoğlu’ndan Ümit Erkol’a kadar 27 kişiyi dava etmiştik. Bunların arasında müteahhitler de var. Önde gelen isimler bizim dava etiğimiz isimler” dedi.
Yaşanan olayın siyasi bir olay olmadığını, mağduriyetlerini kamuoyuyla paylamak istediklerini ifade eden Alpyavuz, İLKSES Gazetesi’ne yaptığı açıklamasını şöyle noktaladı: “Kasım ayında savcılığa dilekçemizi vermiştik, savcılığa ilk suç duyurusunda bulunan gruplardanız. Dört klasörlük bir dosya vermiştik. Bu dosyalarda Tunç Soyer, Şenol Aslanoğlu, Heval Savaş Kaya şikayet ettiğimiz önde gelen isimlerdi. Bu olay siyasi bir olay değil. Bizim dava dilekçelerimizde başımıza gelenler doğrultusunda bir gözaltı işlemi olduğunu belirtmek istiyoruz.”
Öte yandan konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uzundere Kentsel Dönüşüm Platformu Sözcüsü Eray Uslu, ifadesine başvurmak üzere emniyete çağırıldığını belirtti. Yarın soruşturmayla ilgili ifade vermek üzere emniyete gideceğini kaydeden Uslu, kooperatif nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin uzun yıllara dayandığını söyledi. Geçmişte İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne hak kaybı davası açtıklarını da belirten Uslu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sabah ifadem alınmak üzere emniyete çağırıldım. Ancak emniyet çok kalabalık olduğu için ifade veremedim. O nedenle yarın mağdur sıfatıyla ifade vermeye gideceğim. Biz hak sahibiyiz. Bu mağduriyet 3 değil tam 15 yıldır devam ediyor. Biz bu süreçte gözaltına alınan isimleri bizzat şikayet etmedik ama İzmir Büyükşehir Belediyesine hak kaybı davası açmıştık.”
Yürütülen soruşturmayla birlikte belediye iştiraklerinden İZBETON A.Ş. üzerinden yapıldığı öne sürülen usulsüzlüklerin detaylı bir şemasının oluşturulduğu öğrenildi. İddialar arasında “Nitelikli Dolandırıcılık - Örnekköy Kentsel Dönüşüm”, “İhale ve Edimin İfasına Fesat - Araç ve İş Makinesi Kiralama”, “Harcamalarda Usulsüzlük” ve “Alt Yüklenici İhaleleri” başlıkları yer alıyor. Bu iddiaların Sayıştay raporları, mülkiye müfettişi tespitleri ve bilirkişi incelemelerine dayandığı belirtildi.