Seferihisar’da Ata Ekmeği ve Armola Şenliği başlıyor

Renkli görüntülere ev sahipliği edecek olan Seferihisar Ulamış’ta gerçekleşecek Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’ne sayılı günler kaldı


  • Oluşturulma Tarihi : 21.08.2023 13:52
  • Güncelleme Tarihi : 21.08.2023 13:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Seferihisar’da Ata Ekmeği ve Armola Şenliği başlıyor

Seferihisar Belediyesi tarafından 26 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek olan Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’ne geri sayım başladı. Ulamış Köy Meydanı’nda gerçekleşecek olan şenliğe tüm İzmirliler davet edildi. Devlet desteği ile hasat edilen buğday kullanılarak yerli üreticiler tarafından yüzde yüz doğal bir şekilde üretilen Ata Ekmeği ve Seferihisar'a özgü Armola Peyniri'ni denemek isteyen herkes bu şenliğe bekleniyor.

şenlik

ULAMIŞ KÖYÜ’NE NASIL GİDİLİR?

İzmir Seferihisar’a bağlı olan Ulamış Köyü’ne gitmek için İzmir merkezden Çeşme otoyoluna bağlanarak Seferihisar çıkışından İzmir-Seferihisar yoluna geçmek gerekli. Bu yol üzerinde sırasıyla Yelki ve Bademler’i geçtikten sonra Ulamış yol ayrımını görüp ana yoldan Ulamış tabelalarını takip ettiğiniz takdirde köy meydanına ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşım sağlayacak kişilerin F. Altay’dan kalkan 985 numaralı otobüse binmeleri gerekiyor.

ata ekmeği-ilkses

ARMOLA PEYNİRİ NEDİR?

Armola peyniri, İzmir’in Seferihisar ilçesine özgü olan bir peynir türü olup, Yunanca’dan gelen armolagos, armola katmak, karıştırmak ve birliktelik anlamını ifade eder. Armola peynirinin orijinal üretimi deri tulum içerisinde, peynir kırıntıları, lor peyniri ve yoğurt kullanılarak yapılıyor.

Ata Ekmeği‘nin hikayesi ise 2011 yılına dayanıyor. Seferihisar’ın Gödence Köyü’nde keşfedilmiş olan Topan Karakılçık Buğdayı, köy değirmeninde eski yöntemlerle öğütülerek un haline getiriliyor. Turgut Köyü ve Ulamış Köyü’nün kadınları yüzde 100 doğal olarak elde edilen bu un ile ekmek yapıyor. Yaptıkları ekmekler de Seferihisar Belediyesi‘nin desteği ile hayata geçirilmiş olan Ulamış Üretici Pazarı‘nda satılıyor. Belediye tarafından hasadı gerçekleştirilen buğdayın unu, kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle taş fırınlarda pişirilerek satışı gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra Ulamış Köyü’nde üretici pazarında kadınların yaptığı yiyecekler, tarlalarında yetiştirdikleri meyve, sebzeler ve el işleri de satılıyor. Her yıl Ağustos ayında Ulamış’ta “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” düzenlenerek hem Ata Ekmeği hem de Seferihisar’ın yöresel lezzeti Armola’nın tanıtımı yapılıyor.

armola peyniri

ULAMIŞ KÖYÜ’NDE NELER YAPILIR?

Ulamış Köyü’ne yolunuz düştüğünde doğal köy kahvaltısını denemeyi ve ardından mis gibi doğasının tadını köpüklü türk kahvesi ile çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bu küçük köyün şirin sokaklarında kaybolduktan sonra üretici pazarına uğrayıp köyün yerlileri ve kadın üreticilerine destek olmayı da unutmayın. Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nde oldukça kalabalık geçecek Seferihisar turunuzu bir de sakin bir dönemde tekrar etmenizi tavsiye ederiz.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: SEFERİHİSAR’A ÖZGÜ BİR LEZZET: ARMOLA PEYNİRİ

Haber Merkezi