Sevda Erdan Kılıç: Çocuk emeği sermayeye peşkeş çekilemez
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir’de hızla artırılan Mesleki Eğitim Merkezleri’ni (MESEM) eleştirerek, çocukların ucuz iş gücüne dönüştürüldüğünü söyledi. Kılıç, “Bu, ne eğitimdir ne çıraklıktır; doğrudan çocuk emeği sömürüsüdür” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin (MESEM) sayısının İzmir’de hızla artırılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Kılıç, mesleki eğitimin önemini vurgularken, bu eğitimin adı altında çocukların ucuz iş gücüne dönüştürülmesine karşı olduklarını belirterek, “Eğitimde çeşitlilik elbette değerlidir. Mesleki eğitim, çocuklarımızın erken yaşta beceri kazanması ve istihdama hazırlanmaları açısından önemli bir alan. Ancak bugün MESEM uygulaması, eğitimin değil; çocuk emeğinin sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulmasının aracı haline gelmiştir. Buna itiraz ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR SİSTEMİN DIŞINA İTİLİYOR
Kılıç, son günlerde iktidara yakın sendikalar ve Milli Eğitim Bakanlığı eliyle liselerde “2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı” modeli tartışmaya açılırken, aynı anda MESEM’lerin yaygınlaştırılmasına dikkat çekti ve şunları söyledi:
“12 yıllık zorunlu eğitimi tartışmaya açmak, çocuk işçiliğini kurumsallaştırmanın ilk adımıdır. Bu modelle, özellikle yoksul ailelerin çocukları eğitim sisteminin dışına itilecek, kayıtlı ama korumasız işçiye dönüşecektir. Zorunlu eğitimin tartışıldığı bir ortamda MESEM’lerin sayısının artırılması, eğitim değil açıkça istihdam mühendisliğidir.”
İZMİR’E ÖZEL BİR DÖNÜŞÜM DAYATILIYOR
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 8 yeni MESEM daha açarak İzmir’deki MESEM sayısını 25’e çıkarmayı planladığını ve Konak’taki Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin MESEM’e dönüştürüldüğünü hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl ÇEDES projesi kapsamında pilot il seçilen İzmir, şimdi de MESEM modeliyle adım adım dönüştürülüyor. Bilimsel, laik ve çağdaş eğitimin kalesi olan bu şehir, sistemli bir şekilde ideolojik ve ekonomik dönüşüme maruz bırakılıyor.”
ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKLARI TEHLİKEDE
MESEM’lerde çocukların ağır koşullarda çalıştırıldığını ve iş güvencesinden yoksun bırakıldığını hatırlatan Kılıç, Mehmet Dallı, Necip Fazıl Çırak, Arda Silahlı, Utku Okan Saylan, Turhan Karabulut, Abdurrahman Özkul’un da aralarında olduğu 12’den fazla çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı. Kılıç, “Bu çocuklara ne gerçek anlamda bir meslek kazandırılıyor, ne de güvenli çalışma koşulları sağlanıyor. İş ilişkisi sona eren çocuk, eğitim dışı kalıyor. Bu, ne eğitimdir ne çıraklıktır. Bu, doğrudan çocuk emeğinin sömürülmesidir” dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ AÇIKTIR
CHP’Lİ KILIÇ'TAN MESEM İÇİN 5 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ
- Gerçek mesleki eğitim, devlet güvencesinde ve çocuk haklarına uygun biçimde düzenlenmeli.
- MESEM’ler bağımsız denetime tabi tutulmalı, çocukların gelişimi gözetilmeli.
- Stajyer çocuklar, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. İş güvenliği ve koruyucu donanım zorunlu olmalı.
- Eğitim hakkı garanti altına alınmalı, işten ayrılan çocuk eğitim dışı kalmamalı.
- Tüm uygulamalar, Anayasa’nın laik ve bilimsel eğitim ilkesiyle uyumlu olmalı.