Sayfa Yükleniyor...
İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, esnafın Sevgililer Günü’ne belirsizlik içinde girdiğini belirterek “Gül fiyatları 100-150 TL arasında değişiyor, ancak siparişler hâlâ düşük” açıklamasında bulundu.
KEMAL ÖZKURT/ÖZEL HABER - Sevgililer Günü, çiçek sektörü için yılın en hareketli dönemlerinden biri olarak görülse de bu yıl çiçekçiler hem ekonomik zorluklar hem de düşük talep nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, vatandaşların hâlâ son dakika siparişlerine yöneldiğini, bunun da çiçekçilerin planlama yapmasını zorlaştırdığını belirtti. Çiçek almanın artık lüks olduğunu belirterek çiçekçi esnafının biraz olsun kar etmek için bu tür özel günleri heyecanla beklediğini ifade eden Kazım Kış, “Çiçekçi esnafı bu tür özel günlere çok büyük çaba sarf ederek hazırlanıyor ve ciddi riskler alıyor. Sevgililer Günü’ne kısa bir süre kaldı ama harıl harıl sipariş yok, hatta internet sitelerinde bile yok. Sevgililer Günü geldiğinde siparişlerin biraz daha artmasını bekliyoruz” dedi. Mezatlarda fiyatların yükselmesine rağmen çiçekçi esnafının vatandaşı mağdur etmemek için yüksek fiyattan çiçek satmadığını belirten Kış, “Dükkânlarımızda gül fiyatları boyuna ve kalitesine göre değişiyor. 100 TL’den 150 TL’ye kadar gül satıyorum. Geçen seneyle kıyasladığımızda aslında pek değişiklik olmadı. Her şeyin fiyatı değişti ama bizim fiyatlarımız değişmedi” diye konuştu.
Vatandaşların bu tür özel günlerde siparişleri sürekli son güne bıraktığını bu sebeple çiçekçi esnafının planlamada zorluk çektiğini ifade eden Kış, “Ne kadar çiçek alacağımızı, ne kadar malzeme kullanacağımızı bilemiyoruz. Önceden sipariş verilse biz de ona göre plan yaparız. Ama şu anda büyük risk alıyoruz. Çiçekleri, malzemeleri alıyoruz ama satamazsak büyük zarar ediyoruz. Bizim milletimiz çiçek siparişlerini son güne bırakıyor. Biz böyle özel günlerde reklamlar yapıyoruz, demeçler veriyoruz, diyoruz ki; Önceden siparişlerinizi verin ki hem biz hazırlığımızı ona göre yapalım hem de çiçekler gideceği adreslere zamanında gitsin. Biz kampanyalar yaptık, ‘Erken sipariş verirseniz yüzde 10 indirim yapıyoruz’ diye duyurular yaptık ki insanlar siparişlerini önceden versin. Piyasa şu anda durgun ilerliyor. Bütün arkadaşlarla da konuşuyorum, ‘Nasıl, sipariş var mı?’ diye soruyorum. ‘Vallahi bekliyoruz başkanım’ diyorlar. Yani öyle harıl harıl sipariş yok, hatta internet sitelerinde bile yok. Sevgililer Günü’nde bir hareketlenme olur diye bekliyoruz” dedi.
Çiçek mezadında fiyatların yükseldiğinde dikkat çeken Başkan Kış, “Mezatta ürün çeşitliliği çok, ürünler çok güzel, güller de kaliteli. Fakat tabii maliyetler yüksek. En küçük mezat yapıyorsunuz, 40-50 bin TL tutuyor. Özel günlerde bu durum her zaman böyle oluyor. Çünkü biz çiçeklerimizi açık artırmayla alıyoruz. Arz ve talebe göre fiyatlar değişiyor. Böyle dönemlerde talep fazla olduğu için fiyatlar ister istemez yükseliyor. Burada çiçekçi esnafının fırsatçılık yaptığına ilişkin bir algı var. Ama biz bunu kendimiz üretmiyoruz, mezatlardan alıyoruz. Piyasayı burada dükkân sahipleri belirliyor. Bazen fiyatlar düşüyor, bazen yükseliyor ama genel olarak yüksek seyrediyor. Fiyatların düştüğü zamanlar genellikle mal fazlası olduğu dönemler oluyor. Mesela yazın genelde fiyatlar düşük ama gül piyasası hiç düşmüyor” diye konuştu.
Mezatlarda fiyatların yükselmesine rağmen çiçekçi esnafının vatandaşı mağdur etmemek için yüksek fiyattan çiçek atmadığını belirten Kış, “Dükkânlarımızda gül fiyatları boyuna ve kalitesine göre değişiyor. 100 TL’den 150 TL’ye kadar gül satıyorum. Geçen seneyle kıyasladığımızda aslında pek değişiklik olmadı. Her şeyin fiyatı değişti ama bizim fiyatlarımız değişmedi. Çiçek artık lüks bir tüketim ürünü haline geldi. Ama bu bizim yaptığımız bir şey değil, piyasanın ve ekonomik koşulların getirdiği bir durum. Biz son satıcıyız üretim yapmıyoruz. Çiçekçi esnafı da bu sene kara kara düşünüyordu, ‘Acaba gül 200-250 TL mi olacak?’ diye. Ama Adana, Mersin ve Antalya taraflarında üreticiler şubat ayını hedefleyerek çok güzel üretimler yapmışlar. O yüzden geçen seneye göre fiyatlarda ciddi farklar yok” dedi.
Seyyar satıcılar tarafından uygun fiyata satılan güllerin mezatlarda satılmayan kalitesiz güller olduğunu ifade eden Kazım Kış, “Yaz aylarında fiyatlar genelde uygun oluyor daha uygun gül bulmak mümkün ama kış aylarında 50 TL’ye gül olmaz. Çünkü biz ürünlerimizi mezatlarda alıyoruz ve toptan bir satış olduğu için bir seyyarın çıkartıp 20-30 bin TL para verip bu ürünü alması mümkün değil. Onlar daha çok kısa güller yani 25 santim 30 santimlik, hurda olmuş, mezatlarda satılmayan olursa onları alıp satıyor. Bizim sattığımız güllerle o insanların sattığı güller arasında çok ciddi farklar var” ifadelerini kullandı.
Bazı uygulamaların yerel çiçekçi esnafı üzerinde haksız rekabet oluşturduğunu belirten Kazım Kış, vatandaşın da bu sitelerden ciddi oranda şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Kazım Kış, “Bilindik siteler, özellikle Sevgililer Günü gibi özel günlerde büyük kampanyalar yapıyor. Nasıl yapabiliyorlar bilmiyorum ama insanlar için cezbedici ve sipariş vermek kolay bir seçenek haline geldi. Direkt adresi girip sipariş veriyorlar. Bu bir algı meselesi tabii ki. Açık konuşayım, bizim bu sitelerle rekabet etme şansımız yok. ‘Ederiz’ dersek yalan söylemiş oluruz. Ancak şu da bir gerçek; Daha önce bu tür sitelerden alışveriş yapıp hayal kırıklığına uğrayan insanlar artık bu sitelerden sipariş vermiyor. En mutlu gününde eşini, sevgilisini mutlu etmek istemiş ama edememiş, kötü bir deneyim yaşamış kişiler var. Çünkü onlar aslında çiçek satmıyor, fotoğraf satıyorlar. Bu tür sitelerde bayisi olan arkadaşlarımızın hepsi kan ağlıyor. ‘Başkanım, çok kötü durumdayız. Zarar ediyoruz, para kazanamıyoruz’ diyorlar. Hele özel günlerde hiç para kazanamıyorlar. Çünkü bu siteler üyelerinden ciddi komisyon alıyor. Sadece çiçeğin değil, altyapı malzemelerinin de parasını kesiyor. Cam, ambalaj malzemesi gibi her şeyi kendi sistemlerinden almak zorundasınız. ‘Benden alacaksın’ diyorlar. Dolayısıyla her taraftan para kazanıyorlar. Tabii bizim de kendi kurumsal müşterilerimiz var, yıllardır oturttuğumuz bir düzen var. Ama piyasanın hâkimi onlar. En az 10 büyük firma var ve bunlar sistemi tamamen kontrol ediyor” diye belirtti.
Bir çiçek siparişi vermeden önce müşterinin mağdur olmamak için gidip çiçeği görmesi gerektiğini dile getiren Başkan Kış, “Yıllardır bu işi yapıyorum, odamıza çiçek sitelerinden verilen siparişlerle ilgili sayısız şikayet geliyor. Ben hep söylüyorum, ‘Bir sipariş vermeden önce firma hakkında araştırma yapın’ diye. Ama insanlar hiç bakmadan sipariş veriyor. Sonra da ‘Nasıl böyle bir şey oldu?’ diye üzülüyor. Maalesef yok. Gelen şikayetler konusunda elimizden hiçbir şey gelmiyor. Çünkü herhangi bir yaptırım gücümüz yok. Ben her zaman şunu söylüyorum; Çiçek alacaksanız, özellikle özel günlerde en az bir gün öncesinden gidin ve çiçeğe dokunun. Onu hissedin, nasıl bir çiçek alacağınızı görün. Ne göndereceğinizi kendiniz seçin. Siparişlerinizi bu şekilde verin. Biz çiçek siparişlerini önceden topluyoruz. Örneğin, bu yıl Sevgililer Günü cuma gününe denk geliyor. Biz perşembe günü tüm siparişleri bölgelere ayırıyoruz: Bornova, Buca, Karşıyaka... Sabah servis araçlarımız geliyor, çiçekleri yüklüyor ve sabah saat 10.00’da teslim ediliyor. Çünkü müşteri bir gün öncesinden siparişini vermiş. Ama bazıları son dakikada aklına getirip sipariş veriyor ve çiçeğinin hemen ulaşmasını istiyor. Halbuki işler yoğun, araçlar dolu, teslimat sırası var. Eğer önceden sipariş verilirse çiçek zamanında ve sorunsuz ulaşır. Böyle yaparsanız hayal kırıklığı yaşamazsınız” dedi.
HABER MERKEZİ