Sıcaklıklar 6 dereceye kadar artacak
Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının birçok ilde mevsim normalinin 2-6 derece üzerine çıkacağını belirten Murat Türkeş, tüm kurumları orman yangınları konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
Hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği Türkiye ve İzmir’de ilerleyen günlerde havanın daha da ısınacağını belirten Prof. Dr. Murat Türkeş, kuzey batı ve batıdan başlayarak yurda girecek sıcak hava dalgasının birçok ili etkileyeceğini belirtti. Ülkenin genelinde kuraklığın etkisini gösterdiğini ifade eden Türkeş, yeni gelecek sıcak hava dalgasının orman yangını riskini arttırdığını ifade ederek, yetkili kişileri yangınlar konusunda dikkatli olmaya davet etti.

AKDENİZ ORMAN EKOSİSTEMİNE DİKKAT
Türkiye’nin büyük bölümünde uzun süreli kuraklıkların devam ettiğini belirten Türkeş, yurda giriş yapacak yeni sıcak hava dalgası ile birçok ildeki sıcaklıkların mevsim normallerinin 2-6 derece üstüne çıkacağını dile getirdi. Devam eden kuraklık ve artacak sıcaklıklar nedeniyle bazı bölgelerdeki orman yangını risklerinin fazlalığına dikkat çeken Türkeş, şu açıklamaları paylaştı: “Haziran ayında, Türkiye'nin Güneybatı Anadolu bölümünde çok şiddetli/aşırı kuraklığın etkisi görece azalmasına karşın, Türkiye'nin çok büyük bölümünde, Marmara Bölgesi'nden İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri üstünden Güneydoğu Anadolu'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada, hem 1-3 ay kadar kısa süreli hem de 6-24 ay kadar uzun süreli kuraklıklar etkisini sürdürüyor. Evapotranspirasyon değişkenini ya da etkisini de içeren kuraklık indislerinde Türkiye'de yaşanan kuraklık ve su/nem açığı ya da kıtlığı çok daha şiddetlidir. Bu hafta perşembe günüyle birlikte ardışık yüksek ve çok yüksek hava sıcaklıkları yani yeni bir sıcak hava dalgasının, kuzeybatı ve batıdan başlayarak Balkanlarda ve Türkiye'nin batı, iç ve güney bölgelerinde hava sıcaklıklarının birçok ilde normallerinden 2-6 santigrat derece daha yüksek yani daha sıcak olmasına yol açmasını bekliyorum. Tüm bu nedenlerle söz konusu coğrafyalarda Türkiye'nin saf ya da karışık iğne yapraklı Akdeniz orman ekosistemlerinde ve orman-çalılık-tarım-yerleşmeler-yüksek gerilim hatları-işlek kara yolları ve oto yollar-insan etkinliği kesişim ve içi içe geçmiş alanlarında yüksek ve çok yüksek olasılıkla yangın tehlikesi vardır. İlgili ve sorumlu kurum ve kuruluşlarla yurttaşlara uyanık ve dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri ivedilikle almalarını öneriyorum.”