Torbalı ovaları kırmızıya büründü: Kuru domates mesaisi başladı
Türkiye’nin önde gelen kurutulmuş domates üretim merkezlerinden biri olan İzmir’in Torbalı ilçesinde, yaz mesaisi başladı. Temmuz ayıyla birlikte domates hasadına başlayan üreticiler, tarlaları adeta kırmızıya boyadı
Nisan ayında ekimi yapılan domatesler, hasadın ardından kamyon ve traktörlerle Torbalı Ovası’ndaki kurutma alanlarına taşınıyor. Burada tarım işçileri tarafından ortadan ikiye kesilen domatesler, örtüler üzerine dizilerek güneşe bırakılıyor. Müşteri talebine göre tuzlanarak ya da kükürtlenerek kurutulan domatesler, yaklaşık bir hafta boyunca güneşin altında bekletiliyor.
Domates kurutma işçiliğinde büyük ölçüde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik tarım işçileri görev alıyor. Aileleriyle birlikte kurdukları çadırlarda konaklayan işçiler, memleketlerinden uzakta yoğun bir çalışma temposuna giriyor.
Yakıcı güneş altında saatlerce çalışan işçiler, günlük ortalama 100 ila 150 kasa domates işleyebiliyor. Parça başı ücret alan çalışanlar, daha fazla kazanabilmek için hızlı ve verimli çalışmaya gayret ediyor. Kurutulmuş domates, hem iç piyasada hem de ihracatta önemli bir yer tutmaya devam ediyor.

"ÜLKEMİZDE YETİŞEN DOMATESLER DİĞER ÜLKELERDEKİNDEN LEZZETLİ"
Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, havaların ısınmasıyla sezonun başladığını ve bu süreçte yaklaşık 1000 ton kuru domates ürettiğini belirtti.
Her sabah sergi alanına 20 kamyonluk domates getirdiklerini ve bunların tek tek kesilerek kurumaya bırakıldığını anlatan Saygıner, "Domates kuruttuktan sonra işletmemize götürülüyor. İşletmemizde tekrardan bir ön seçim yapılıp soğuk hava depolarımızda saklıyoruz. Ürünlerimiz Amerika, Brezilya, Fransa, Almanya ve gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Şu anda güncel satışımız 3,5 avro civarında. Amerika'ya 4,5 dolar civarında satıyoruz. Ülkemizde yetişen domatesler diğer ülkelerdekinden çok lezzetli. Bu kalitemizi, bu lezzetimizi koruduğumuz müddetçe biz dünya pazarlarında yer bulmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, coğrafi işaretli kuru domatesin 100 ülkenin sofrasına lezzet kattığını ifade etti.
Bölgede hasat edilen domatesin yüzde 20'sinin kurutmaya ayrıldığını ifade eden Olgun, ürünün daha çok ihracata gönderildiğini söyledi.
Kuru domates ihracatında her yıl artış yaşandığına dikkati çeken Olgun, "Amerikalılar Torbalı ve Türkiye'nin kuru domatesini keşfetmeye başladı, bu yıl da çok büyük ilgi gösteriyor. ABD'ye kuru domates ihracatımızda yüzde 20'lik bir artış var" dedi.