Türkiye’de kene alarmı: İzmir’de de görülmeye başlandı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Sevinç, iklim değişikliğinin etkisiyle kenelerin artık yalnızca kırsal bölgelerde değil, büyükşehirlerde de görülmeye başladığını söyledi. Sevinç, “'İklim değişikliği ile beraber keneler İstanbul, İzmir'de de görülmeye başlandı' dedi. 

  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2025 12:39
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2025 12:39
  • Kaynak : DHA
Türkiye’de kene alarmı: İzmir’de de görülmeye başlandı haberinin görseli

İklim değişikliğiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Sevinç, özellikle İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde daha önce görülmeyen kene vakalarının artışa geçtiğini belirterek, sadece İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ihbarı alındığını söyledi. Sevinç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıkların yayılmasının en önemli nedenlerinden birinin iklim değişikliği olduğunu vurguladı.

“KENE ISIRMASI CİDDİYE ALINMIYOR”

Hastalığın daha çok Orta Anadolu'da olması gerektiğini vurgulayan Sevinç, "Her yerde bir iklim değişikliği var. O nedenle keneler her tarafta yaşamaya başladı. İzmir'de, İstanbul'da olmaması gereken kene var. Hatta İstanbul'da bu sene 7 bin tane kene vakası ihbar edilmiş. 'Beni kene soktu' deyip hastaneye müracaat eden insan sayısı oldukça fazla. Dünya genelinde ise 15 bin vaka saptanmış durumda. Ölüm oranı da yüzde 4-5 düzeyinde. Aşağı yukarı bu hastalıktan 500-600 kişiyi kaybediyoruz. Nedense ciddiye alınmıyor. Aslında çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktan söz ediyoruz" dedi.

DOĞA SPORCULARINA KENE UYARISI

Doğa sporlarındaki artışın da vaka sayısında artışa neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Erkan Sevinç, mezbaha çalışanları ve avcılıkla uğraşanların riskli grupta olduğunu ifade etti. Mücadele etmek için öncelikle korunmanın önemli olduğunu aktaran Sevinç şöyle konuştu;
"Özellikle doğa sporları yapanlar açık renk giysiler giymeleri durumunda keneyi hemen fark edebilir. Bunun dışında, pantolon parçalarını ayakkabılarının içine sokmalarını, mümkünse çok az açıkta yer bırakmalarını öneriyorum. Bu keneler hoplamaz, zıplamaz, atlamaz. Aşağıdan yukarı doğru yürür, vücutta yürür. Genellikle yüzümüz açıkta olduğu için kulak arkası, boyun civarına yapışıp kan emerek yaşarlar."

KENE ISIRMASINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Kenelerin doğduktan sonra küçük sürüngenlerden virüsü alıp ömür boyu taşıyıcı yaşadıklarını belirten Sevinç, kene tarafından ısırıldıktan sonra ilk müdahalenin önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sevinç, "Bu kenelere elle vurmamak lazım. Çünkü vurulduğu zaman iyice içeri gömülür. Üzerine kolonya dökmemek lazım. Cımbızla çekmek gerekir. Eğer bunu yapamıyorsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurup keneyi orada çektirin. Hastalık yapma süresi de aşağı yukarı 10 günü buluyor" diye konuştu.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Keneye ne kadar hızlı müdahale edilirse hastalık riskinin o kadar azaldığını ifade eden Sevinç, "Şikayetler baş ağrısı, halsizlik, ateş, ishal gibi durumlar şeklinde ortaya çıkar. Bu şikayetler varsa 'aman nasılsa geçer' gözüyle bakmayalım. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvuralım. Erken çıkartılırsa hasta etmiyor. Ama entübasyon süresini geçirirse mutlaka hasta yapar. Ama hastalığın spesifik bir tedavisi yok. Semptomatik bir tedavisi var. Ateşe, enfeksiyona, ishale karşı uygulanan yöntemler tercih edilir. Uygun bir ilaç da yok" dedi.

“KENELERE ARI YA DA SİNEK MUAMELESİ YAPMAYIN”

KKKA'nın her vakada öldürücü olmadığını söyleyen Prof. Dr. Erkan Sevinç, "Covid'e yakalanan herkesi kaybettik mi? Bir kısmını kaybettik. Bu kenelere bir arı, bir sinek vesaire muamelesi yapmamak lazım. Sülün, keklik gibi hayvanlar keneler ile besleniyor. Bunların avcılığını belli bir süre döneminde özellikle yaz ve bahar aylarında engellemek gerekiyor" diye konuştu.

“KENE, LYME HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR”

Kenenin yalnızca KKKA hastalığına neden olmadığını belirten Prof. Dr. Sevinç, kenelerin taşıdığı bakterinin insanlara bulaşmasıyla oluşan bir enfeksiyonun da Lyme hastalığına neden olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sevinç, "Lyme hastalığı özellikle çocukluk çağında başka hastalıklarla karışır. O nedenle takibi önemli, tanısı önemlidir. Özellikle menenjit ya da MS gibi başka hastalıklarla karışır. Lyme hastalığı nedeniyle yılda 80-90 kişi hayatını kaybediliyor. Bu da kenelerle geçen bir hastalık" dedi.