- İzmir
- 21.04.2025 21:25
Coğrafi işaretli Urla Sakız Enginarı'nın tanıtımını amaçlayan Uluslararası Urla Enginar Festivali, bu yıl 25-27 Nisan tarihleri arasında 11’inci kez misafirlerini ağırlayacak
Merve Ağrıç Ege’nin verimli topraklarında kök salan ve coğrafi işaretle tescillenerek değerini kanıtlayan Urla Sakız Enginarı, bu yıl bir kez daha festival coşkusuyla taçlanıyor. 11’inci kez düzenlenecek olan Uluslararası Urla Enginar Festivali, 25-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Urla’nın sokaklarını binlerce ziyaretçiyle şenlendirecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde; Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Urla Ziraat Odası, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Urla Kent Konseyi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen festival, enginarın lezzetini ve kültürel mirasını dünyayla buluşturmayı hedefliyor.
Urla’nın tarih boyunca bereketli topraklarıyla farklı kültürlere ev sahibi yapmış bir liman kenti olduğunu ifade eden Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “11’inci Urla Enginar Festivalimizde bu sene 1’inci Uluslararası Gastrofarmurla Tarım ve Gastronomi konferanslarını gerçekleştireceğiz. Burada yapacağımız toplantılarla yapacağımız sohbetlerle bu kültürümüzü uluslararası camiaya aktarmak için elimizden geleni yapacağız. Bu festivalde şeflerin bir sonraki kuşaklara kendi yönlerine aktardığı aynı zamanda üreticinin toprağı alıp birbirine sulayarak elde ettiği ürünlerini sattığı bir festival olacak. Ayrıca bu festivalimizde çocuklarımıza dağıtacağımız tohumları, 14 Ağustos'ta gerçekleştireceğimiz Bağbozumu Festivali'nde onların ürünlerini alacağız. Bu onlar için bir dönem olacak aslında. Gastronomi turizmi sadece bir yemek kültüründen ibaret değil. Aynı zamanda bölgenin ekonomik ve sosyokültürel anlamda da kalkınmasını sağlayacak bir stratejidir bizim için” diye aktardı.
Urla’nın gastronomisini ve tarımını tanıtmayı hedeflediklerini dile getiren Balkan, “Gastrofarmurla çatısı altında gerçekleştireceğimiz 5 ayrı festivalde biz burada ev sahipliği yaparak buranın sürdürülebilir gastronomi ve tarım turizmini tanıtmak istiyoruz. Gastrofarmurla kapsamında Mart 9’u Ot Festivali, Enginar Festivali, Bağbozumu Festivali, Urla Hasat Şenlikleri, Zeytin ve Sanat Festivali olmak üzere 5 ayrı festival kapsamında ayrı bir hikâye yazmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl Berlin Turizm Fuarı'nda aldığımız 2025 Green Destinations People Choice Award ödüllerimizle biz bu çıtayı daha da yükseğe taşımak için Gastrofarmurla hikayesini yazmak için bu yıl start veriyoruz. İlk olarak köylerimizden belediye ile olan parsellerin büyük bir kısmını kooperatiflere vererek tarımsal üretimi desteklemek için oralarda tarım yapmaları için çalışmalar başlattık. Belediyemiz ve Tarımsal Kooperatif ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında yaklaşık 30 ayrı parseli kooperatiflere devrederek oralarda zeytin çiftliği yaratmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Sözlerinin devamında ise Balkan şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz günlerde üreticimize 7 bin adet zeytin bidonu dağıttık. Tarımsal üretim artırmak amacıyla yine köylüye tohum desteği veriyoruz. Nohut alan köylümüze nohut tohumu desteği sağlayarak onların üretimlerine katkıda bulmaya çalışıyoruz. Urla'mızın öz değerini kaybetmemesi için doğal dokusunu korumak için tarımıyla, tarihiyle, kültürüyle kasaba havasını yaşaması için çalışmaya, direnmeye ve korumaya devam edeceğiz. Urla'mız her zaman böyle kalsın bu kültürünü korusun, dokusunu korusun diye betonlaşmaya teslim olmasın diye sürdürülebilir tarım arazilerinde imara açılmasına izin vermeyeceğiz.”
Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, “Burada hem üreticilerimiz hem tüketicilerimiz açısından büyük öneme sahip bir konuya dikkat çekmek için bir araya geldik. Üretim ve tüketimi bildiğimiz üzere ülkemizin belediyeli topraklarında özellikle Ege ve deniz bölgelerinde yetişen sağlık açısından son derece kıymetli. Yapılan festival Urla'yı tanıtmakla birlikte buradaki esnaf ve üreticiye de katkı sağlamaktadır. Fakat artan üretim malzemeleri, hava koşulları ve artan betonlaşma yüzünden enginarın ve diğer ürünlerin istenilen üretime ve artan fiyattan dolayı istenilen tüketime ulaşmadığını görmekteyiz. Biz Ziraat Odası olarak enginar ve diğer seddelerin yaygınlaştırılmasına, çiftçimizin emeğinin karşılığını almasını ve halkımızın sağlıklı derslerine yol açması için her zaman elimizden geleni en iyisini sürdürmeye devam edeceğiz. Unutmayalım, sağlıklı birey, güçlü toplum, verimli topraklarla mümkün” dedi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Üreticiyi her şeyden önce göz bebeğimiz olan doğru üretimi destekleyen ve yüzlerce girişimciye, yeren halka, kapılar aramaya şükür bu yıl yine rastladık. Ama çok da kayıplarımız oldu. Çok değerli meslektaşlarımızı kaybettik. Ama her şeyden önce çok sıkıntılı zamanlardan geçiyoruz. Sadece bizler değil. Biz basınız. Biz ülkenin tezahürüyüz. Ülkede bir sıkıntı varsa basında iki kat sıkıntı vardır. Alışkınız. Üzerinize gelmelere de alışkınız. Peki neyle aşacağız? Bir tek yolumuz var. Doğru dayanışmayla. Yerel yönetimler doğru ergiler ve doğru bir basından. Çok net ifade etmek istiyorum ki korkmayınız, yılmayınız. Eğer bir yerde yanlışlık varsa biz basın olarak yanınızda dururuz. Ama yanlışlık sizdeyse biz karşınızda dururuz. Ve bunu yapabilmek için yeterli güce de sahibiz. Bundan sonra İzmir'in, İzmir'in doğru yöneticilerinin gece gündüz iyi bir şeyler yaratmak adına çaba harcayanların yanında kaynağını doğru kullanmayanların tümüyle karşısında olacağız. Söyleyeceğim tek şey şudur; maalesef Türkiye'ye büyük bir akıl tutulması yaşıyor. Yanlışlar, hakikat saklanıyor ve bizler de bu hakikatleri görmemizi istemiyor. Yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Ben biliyorum ki, söz milletindir ve yeter artık söz özgür basın olacaktır. Enginar Festivali başta olmak üzere, üreticiliği alın temini zenginleştiren herkese minnettarız, sevgiyle, saygıyla kucaklıyorum” ifadelerine yer verdi.
Üç gün boyunca sürecek festivalde; enginarın tarımdaki yolculuğu, gastronomideki yeri ve kültürel miras olarak önemi, zengin bir içerikle ele alınacak. Ana sahne ve alternatif sahnelerde canlı müzik performanslarının yanı sıra, Urla'nın değerli şefleri ve yabancı şeflerle mutfak atölyeleri, akademisyenlerin ve üreticilerin katılımıyla paneller ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Festival, 27 Nisan Pazar günü yapılacak tohum dağıtımı ve İBB Pop Orkestrası konseriyle sona erecek. Her yaştan ziyaretçiye hitap eden festival, sadece enginarı değil, Urla'nın doğasını, üreticisini, sanatını ve dayanışmasını da kutluyor. Üç gün boyunca Urla; lezzetin, sanatın ve doğanın en güzel buluşma rotası olacak.