Ata ekmeği ve Armola Şenliği başlıyor

Sakin Şehir Seferihisar’da ata ekmeği ve Armola Şenliği gerçekleştirilecek. Katılanların keyifli zaman geçireceği pek çok etkinliği de içinde bulunduran şenlik, Ulamış Köy Meydanı’nda yapılacak


  • Oluşturulma Tarihi : 01.08.2019 11:37
  • Güncelleme Tarihi : 01.08.2019 11:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ata ekmeği ve Armola Şenliği başlıyor

BURCU YANAR
İzmir’in Sakin Şehir’i olarak bilinen Seferihisar İlçesi’nde Ata Ekmeği ve Armola Peyniri Şenliği düzenlenecek. 3 Ağustos Cumartesi Günü (yarın) saat 14. 00’da başlayacak olan şenlikte ise birbirinden eğlenceli etkinlikler gerçekleştirilecek. Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü organize edilen etkinlik Ulamış Köy Meydanı’nda gerçekleştirilecek.



KEYİFLİ ZAMAN GEÇİREBİLİRSİNİZ
Seferihisar Belediyesi tarafından çok az rastlanan ‘Topan Karakılçık Buğday Tohumu’ çoğaltılıp yüzlerce yıl önce yapılan tekniklerle ‘Ata Ekmeği’ üretildi. Meşhur Seferihisar peyniri Armola ile ata ekmeğinin buluşması adına düzenlenen şenlikte çeşitli gösteriler, yöresel oyunlar ve konserler de ziyaretçilerle buluşacak. Üçüncüsü gerçekleştirilecek olan şenliğin bu yılki etkinlik programı ise şu şekilde belirlendi: “Buğday düveni gösterisi, halk müziği dinletisi, klasik müzik dinletisi, genç sahne dinletisi, SEFTİT tiyatro gösterileri, Seferihisar Belediye bandosu dinletisi, çocuk belediyesi gösterileri, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri, yöresel oyunlar, kooperatifler, dernekler, köy pazarı, üretici pazarı ve atölye çalışmaları” olarak keyifli zaman aktivitelerine yer verilecek.
Seferihisar’a özgü ve bir antioksidan deposu olarak sunulan Armola peynirini daha önceki özel haberimizde sizlere ayrıntıları ile tanıtmıştık. Bilimsel araştırmalara konu olmuş ve İzmir’in en sakin ilçesi olarak tescillenen Seferihisar’a özgü yöresel bir lezzet; Armola Peyniri. Orijinalinde deri tulumu içerisinde süt, tuz, yoğurt ve peynir parçaları kullanılan bu lezzet gurmelere hitap eden tadıyla damakta keskin bir tat bırakıyor. Ne bir peynir, ne bir yoğurt, ne de tereyağı olan bu ürüne Rumların verdiği biri isim olan ve öncesinde Armolagos denilen Armola; katmak, karıştırmak ve birliktelik anlamına geliyor. Bu sebeple Armola aslında kalan ürünlerin ziyan olmaması için geliştirilen bir değerlendirme yöntemi ve bu yöntem zamanla ürünün adı haline gelmiş.