Sayfa Yükleniyor...
3 yıllık serüveni olan gezici Çanakkale Müzesinin Çanakkale Savaşını yurttaşlarımıza anlatmak adına yeni durağı İzmir oldu
3 yıllık serüveni olan gezici Çanakkale Müzesinin Çanakkale Savaşını yurttaşlarımıza anlatmak adına yeni durağı İzmir oldu
DİLEK BAKIRKAYNAK
İzmirin ilçelerini gezerek tarihimizi gözler önüne seren araç önce Aliağada başladığı tura Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Konakta devam etti. İlçelerde bir gün kalan gezici Çanakkale Müzesi görevlisi Cengiz Can gezici müze hakkında bilgiler aktardı.
Çanakkaleye gidemeyenler için yaptıkları çalışma ile Çanakkaleyi tanıttıklarını dile getiren Can, Müzemiz özellikle çocuklarımızın ilgisini çekiyor. Geçmişini bilmeyen geleceğini de şekillendiremez. 3 yıldır il ve ilçelerde gezici Çanakkale Müzemiz ile tarihimizi 7den 70e herkese anlatıyoruz. Ülkemizin ne zorluklar çektiğini, nasıl kurtuluş mücadelesi verdiğimizi hem sergilediğimiz resimler, hem de Çanakkalede kullanılan savaş malzemelerini sergileyerek gözler önüne seriyoruz dedi.
ASKERİ OBJELER
2015 yılında Çanakkale Savaşının yüzüncü yılı olacağına değinen Can, Yüzüncü yılda da Müzemizi gezdirmeye devam edeceğiz. Tarihimiz anlatmak için gezmeye devam ediyoruz. Okulların bahçesine gittiğimiz zaman çocukların ilgisi ve merakı büyük oluyor. Savaşta İngiliz askerlerinin Türk askerlere attığı dört ayaklı çivilerin, askerlerin kullandığı silahların, mataralar, çanta ve komutanlara ait özel eşyaların bulunduğu gezici müze de 4 bini aşkın askeri obje mevcut şeklinde konuştu.
YAHYA ÇAVUŞ VE SEYİT ONBAŞI
Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı heykelinin yoğun ilgi gördüğünü belirten Can, Heykelleri gören herkes fotoğraf çektiriyor. Müzede en çok Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı merak ediliyor. Yahya Çavuş, Çanakkale tarihimizde dur yolcu diyen kişi olarak bilir. Seyit Onbaşı ise sırtında 276 kiloluk top mermiyi taşıyan kişidir dedi.
LİSTEDE YEMEK YOK
Çanakkalede yaşananların Müze ile anlatıldığı ifade eden Can, Her metrekareye 6 bin mermi düştüğü savaşta havada çarpışan mermiler de sergileniyor. Çanakkalenin köylerinde, topraklarda hala mermiler mevcut. 15-16 yaşındaki çocuk askerlerde fotoğrafları ile gösteriliyor. Yoklukla var olma savaşı veren milletin yemek listesini görenler gayrete düşüyor. Yemek yok denecek kadar az. Yemek listesi ise şöyle, 15 Haziran sabah: üzüm hoşafı, öğlen: yok, akşam: yağlı buğday çorbası ve ekmek, 26 Haziran sabah: yok, öğlen: yok, akşam: üzüm hoşafı ve ekmek var şeklinde konuştu.
CİHADİYE YÜZÜĞÜ
Savaşta yardım eden bayanlara cihadiye yüzüğü verildiğini söyleyen Can, Gönüllü olarak bir çok bayan savaşta mücadele verdi dedi. Can, Cihadiye yüzüğünün tarihçesi hakkında şöyle bilgi verdi: 1915 yılında Gelibolu Yarımadası'ndaki savaşlarda, canı ve kanı pahasına vatanını savunmak için mücadele ederken yaralanan binlerce asker, hastanelerin yetersiz kalması üzerine, İstanbul'daki hastanelere götürülüyordu. Ancak hastanelerdeki hasta bakıcı ve hemşire sayısındaki eksiklik, yaralıların bakımını yetersiz kılıyordu. Bakıcı bulmakta zorlanan yönetim, İstanbul'daki tüm Türk ailelere çağrı yaparak, hastanelerde gönüllü görev yapacak hemşire ve hasta bakıcı aramaya başladı. Çağrının kısa sürede tüm İstanbul'da duyulmasının ardından binlerce gönüllü Türk kadını, evlerinden getirdikleri yardım malzemeleriyle hastanelerde görev aldı. Savaşın sonunda yöneticiler, görev alan tüm kadınlara vefa borcunu ödemek istiyordu.Ancak yapılan para teklifini gönüllüler, Biz vatanımız için canımızı feda etmeye hazırlanmıştık diyerek kabul etmediler. Bunun üzerine yetkililer, ordu depolarında kullanılmayan İngiliz tüfeklerinin namlularını keserek, üzerinde 1332 Cihadiye yazılı yüzükler imal etti. Bu yüzükler daha sonra tüm gönüllü Türk kadınlarına armağan olarak dağıtıldı.
Haber Merkezi