Çocukluk anılarıyla örülmüş öyküler: ‘Kırmızı Yoyo’

Köprü Kitaplar koleksiyonunun 12. kitabı olan ‘Kırmızı Yoyo’, farklı okuma denemeleri sunarak gençleri edebiyatla buluşturmayı amaçlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 29.07.2023 13:58
  • Güncelleme Tarihi : 29.07.2023 13:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocukluk anılarıyla örülmüş öyküler: ‘Kırmızı Yoyo’ haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

Çocukluk anılarıyla örülmüş öyküler, geçmişi günümüze taşıyor… Usta yazar Oktay Akbal’ın, duyarlı ve samimi anlatımını, şiirsel dilini sergileyen öykü seçkisinde, edebiyat ve yaşam iç içe. Farklı okuma denemeleri sunarak gençleri edebiyatla buluşturmayı amaçlayan, editörlüğünü Semih Gümüş’ün üstlendiği ve Müren Beykan’ın yayına hazırladığı Köprü Kitaplar koleksiyonunun 12. kitabı olan ‘Kırmızı Yoyo’ umut, endişe, özlem, ilkgençlik heyecanları ve aşkla, sevgiyle örülü öyküler, duru diliyle her yaştan okur için… 
2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödülü’yle taçlanan koleksiyonun her bir kitabı ise birbirinden doyurucu edebiyat okumaları vaat ediyor.


KİTAPTA YER ALAN 16 ÖYKÜ 

Bir Araba Karpuz, O Haziran Günü, Lunapark, Turgut’u Örnek Alsak, Son Taş Kavgası, Kırmızı Yoyo, Yabancı Okulda, 1935’te Bir Akşam, Bizans Definesi, Dağınık Anılar, İlkgençlik Sevdaları, Hayri Bey’li Üsküdar, Kara Önlükler, Tarzan Öldü, Lokomotifler, Bir Sabahtı.


EDİTÖR GÜMÜŞ’TEN DİPNOT 

Günışığı Kitaplığı editörlerinden Semih Gümüş’ün kitaba ve yazara dair dipnotu ise şöyle: “Oktay Akbal, bizim edebiyatımızda öykü deyince akla ilk gelen yazarlardandır. Yetmiş yıl boyunca gazetesindeki köşesinde sayısız yazı yazdı, ama her zaman önce öykücü olarak kaldı… Genç yazarların ve yazar adaylarının öncelikle okuması gereken yazarlar arasında Oktay Akbal’ı hep anmamın nedenleri bunlar.”


OKTAY AKBAL KİMDİR? 

1923’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Edebiyat Fakülteleri’ne devam etti. Yüksek öğrenimini yarıda bırakarak Servet-i Fünun Uyanış dergisinde, sonra da Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’nda çalıştı. Çeviri ve öyküleri Yeni Sabah ve İkdam gazetelerinde, eleştiri ve tanıtım yazıları Vakit gazetesinde yayımlandı; Vatan gazetesinde çalıştı. 1956’da başladığı köşe yazarlığını 2015 yılına kadar Cumhuriyet gazetesinde sürdüren Akbal, edebiyatta gerçekçilik akımının öncülerindendir. İlk kitabı, öykülerden oluşan Önce Ekmekler Bozuldu’nun (1946) ardından çeşitli türlerde eserler kaleme aldı. Garipler Sokağı (roman, 1950) ve Bizans Definesi (öykü, 1953) Rusça’ya, Dondurmalı Sinema (çocuk kitabı, 1990) Sırpça’ya çevrildi. 1958’de TDK Roman Ödülü’nü kazanan Suçumuz İnsan Olmak, 1986’da filme çekildi. Berber Aynası’yla 1959 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, 1982 ve 1983 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Güncel Yazı Ödülleri’ni, deneme kitabı Senin Adın Aşk’la 1993 Sedat Simavi Ödülü’nü ve romanlarıyla 2000 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. Akbal, 2015’in yaz sonunda aramızdan ayrıldı.