- Kültür-Sanat
- 25.04.2025 12:05
Gözüpek bir kadın kahramanı ve serüvenlerle dolu zorlu yolculuğunu canlandıran ‘Kaplan Kraliçe’ romanı, tarihe özgün yaklaşımıyla dikkati çekiyor
Zulme başkaldıran Karadeniz Amazonları’nın efsanevi öyküsü!
İsmet Bertan’ın, Anadolu kültür tarihini canlandırdığı epik romanlar koleksiyonu Anadolu’da Bir Zamanlar’ın 2. kitabı Karadeniz Amazonları’nın öyküsünü anlatıyor. Bertan bu kez, insan yaşamının iktidar savaşları arasında hiçe sayıldığı, toplumların acımasız kralların baskıcı yönetimleri altında ezildiği bir çağda, Karadeniz kıyılarını yurt edinen efsanevi kadın savaşçılar olan Amazonlar’ın ortaya çıkışını hikâye ediyor. Gözüpek bir kadın kahramanı ve serüvenlerle dolu zorlu yolculuğunu canlandıran ‘Kaplan Kraliçe’ romanı, tarihe özgün yaklaşımıyla dikkati çekiyor. Film görselliğinde sahnelerle ve döneme ilişkin ayrıntılı betimlemelerle bezeli roman her yaştan okura nefes kesici bir okuma sunuyor.
KİTAP HAKKINDA
Gücünü yitirmiş Hatti Krallığı kendine bağlı halkları artık koruyamamaktadır. İskit akınlarının ardından kendini kral ilan eden Burkas’ın çerileri, Kara Dalgalı Deniz köylerine sürekli baskın yapmakta, çocukları ve genç kızları kaçırmaktadır. Bir kral kızı olan, ancak Yaşlı Kadınlar Vadisi’nde yaşamak zorunda kalmış Tigira da aynı kaderin kurbanı olur. Annesinin de öldürüldüğü o kanlı gecede Tigira, Galop kadın savaşçılarla tanışır ve yanından ayrılmayan kaplan yavrularıyla birlikte onlara katılır. Acı ve mücadele dolu uzun yıllar içinde Amazon efsanesini yaratacak, Karadeniz kıyılarından Troia topraklarına kadar, zalim krallara ve adaletsizliklerine başkaldıracaktır…
İSMET BERTAN KİMDİR?
1959’da Manisa, Alaşehir’in Piyadeler köyünde doğan yazar, yatılı okuduğu Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi’nin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’nde belgesel program yapımcılığı ve yönetmenliği görevini uzun yıllar sürdürdü. Bertan’ın Hızlı Tosbi (2005) adlı ilk çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2005 Yılın Çocuk Romanı seçildi. Bertan, çocuklar için öykülerini topladığı Muhteşem İkili’yi (2006) , geleneksel masallardan yorumladığı romanı Şaşkın Cengâver’i (2009) ve sokaktaki hayvan dostlara selam niteliğindeki Hödük, Güdük, Bir de Bıdık, Rap Rap Rap! (2012) adlı romanı çocuklar için yazdı. Belgesel tadındaki tarihsel roman koleksiyonu “Anadolu’da Bir Zamanlar” ise her yaştan okurun ilgisini çekti: Eski Kapadokya’da geçen Golat Kalesi Tutsağı (2006), Karadeniz Amazonları’nın yaşamını canlandıran Kaplan Kraliçe (2008), Hititler dönemini ele alan Kralın Elçisi (2009), Frigya ve Eski Mısır’da geçen Midas ve Sihirbaz (2010), bir Türkmen boyunun Alanya yakınına göçünü anlatan Boğa Güreşçisi (2011), 15. yüzyılda Akdeniz’in tekinsiz sularında, Piri Reis’in de parçası olduğu bir yolculuğu canlandıran Korsan Kızlar ve son olarak, Van Gölü çevresinde sert bir coğrafyada efsanelerle savaşların iç içe geçtiği Urartu dönemini anlatan Altın Köle (2014). Son kitabı, bir dedeyle torunun gizemli karavan macerasını anlattığı Bozuk Pusula (2022) olan Bertan, eşiyle birlikte İzmir’de yaşıyor; iki çocuğu var.
Bu haber de ilginizi çekebilir: Başkan Serdar Sandal: Kitaplara ulaşmak artık daha kolay