Türkiye’nin “dünya mirası” sayısı artıyor

Türkiye’den bir varlığın ilk kez 1985 yılında listeye kaydedildiği UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Türkiye’den 32 yılda 17 eser alındı


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2017 07:17
  • Güncelleme Tarihi : 11.07.2017 07:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye’nin “dünya mirası” sayısı artıyor haberinin görseli
Türkiye’nin “dünya mirası” sayısı artıyor haberinin görseli

Geçen yıl Ani Arkeolojik Alanı’nın girdiği listeye son olarak Aydın’ın Karacasu İlçesi’ndeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı dahil edildi.  Polonya’nın Krakow kentinde yapılan UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’nin aday gösterdiği Afrodisyas’ın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesiyle ”miras” sayısı 17’ye yükseldi.

KARAR MUTLULUK VERİCİ

Adını aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten alan ve özellikle Roma çağında Afrodit tapınağıyla ünlenen Afrodisyas, çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biri olarak gösteriliyor.  Afrodisyas Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Roland R.R. Smith, yaptığı açıklamada, Afrodisyas’ın olağanüstü doğa ve buluntu topluluğuna sahip olduğunu söyledi.  Bölgede 1961 yılından bu yana kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Smith, Afrodit kültü ve heykellerin bölgenin en çok dikkat çekici unsurları olduğunu ifade etti. Smith, “Afrodisyas’ın Dünya Miras Listesi’ne alınması bizi çok heyecanlandırdı. Hem Türkiye için hem Afrodisyas için mutluluk verici bir karar” dedi.

İLK MİRAS KAPADOKYA

Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren ilk kültürel varlığı ise Kapadokya ve Göreme Milli Parkı oldu. Türkiye’den İstanbul’daki tarihi yerler ile Sivas’taki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası da aynı yıl listeye girdi ve bir yıl içinde 3 varlık “dünya mirası” olarak tescillendi.

Listeye 1986 yılında Çorum’daki Hattuşaş, 1987’de Adıyaman’daki Nemrut Dağı, 1988’de Denizli’deki Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ile Antalya ve Muğla sınırları içinde yer alan Ksantos-Letoon Antik Kenti, 1994’de Karabük’teki tarihi Safranbolu şehri, 1998 yılında Çanakkale’deki Truva Antik Kenti, 2011’de Edirne’deki Selimiye Camii ve Külliyesi, 2012’de Konya’daki Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2014’te Bursa’daki Cumalıkızık köyü ve İzmir’deki Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2015 yılında Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri ile Efes, 2016’da Kars’taki Ani Arkeolojik Alanı girdi.  (AA)