- Kültür-Sanat
- 20.04.2025 11:41
İzmir Akdeniz Akademisi üzümün Akdeniz'deki tarihsel yolculuğunu bir dizi konferans ile ele alacak
ASİYE ARSLAN
İzmir Akdeniz Akademisinin üzümün Akdeniz'deki tarihsel yolculuğunu gerçekleştirecek olan üçüncü konferans, tarihsel ve karşılaştırmalı perspektiften Doğu Akdeniz'de üzüm üretimi ve ticaretini konu alacak.
ÜZÜMÜN YOLCULUĞU
Moderatörlüğünü Doç.Dr. Alp Yücel Kaya'nın yapacağı konferansın konuşmacıları New York Kent Üniversitesi Lisans Merkezi ve Queens College Ekonomi Tarihi bölümünden Prof.Dr. Elena Frankagis Syrett, Girit Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümünden Prof.Dr. Socrates Petmezas ve emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke olacak.
Üzümün Doğu Akdeniz'deki tarihsel yolculuğuna tanıklık etmek isteyen herkes ücretsiz olarak 22 Ekim 2016 Cumartesi günü saat 16.00da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Küçük Salonda konferansı izleyebilir
KUTU
ÜZÜMÜN FAYDALARI
Üzüm, asmagiller familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen ad. Tarihçesi M.Ö 5 bin yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15 binin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler bin 200'ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.
Üzümün; anti-oksidan, anti-aging, kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bilinmektedir. Siyah üzüm kabuğunda bulunan 'Resveratrol' maddesi, anti-kanserojen ve anti-oksidan olma özelliklerini taşımakta ve beyin hücrelerini korumaktadır. Üzümün çekirdeğindeki diğer bir madde olan 'Quersetin' ise, kan yapımına yardımcı olmaktadır. Bu yolla damarların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Üzümün güçlü anti-oksidan özelliği, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. Üzüm şırasında; su (yüzde 70-80), karbonhidratlar (yüzde 15-25), organik asitler (yüzde 0,3-1,5), tanenler (yüzde 0,01-0,10), azotlu bileşikler (yüzde 0,03-0,17), mineral bileşikler (yüzde 0,3-0,5) bulunmaktadır.