- Kültür-Sanat
- 24.04.2025 14:30
Oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı Yılmaz Güney'in Isparta'dan Fransa'ya kadar uzanan firar yolcuğu beyaz perdeye aktarılacak. Peki, Yılmaz Güney kimdir? Yılmaz Güney neden firar etti? İşte Yılmaz Güney hakkında detaylar...
Türk sinemasının en çok tartışılan isimleri arasında yer alan Yılmaz Güney ile ilgili bir gelişme yaşandı. Güney'in hayatının bir bölümünün film hâline getirileceği açıklandı. Hakkında şimdilik çok fazla detay olmayan film, Yılmaz Güney'in 1981 yılındaki yurt dışı firarını konu edinecek. Yılmaz Güney kimdir? Yılmaz Güney neden firar etti? İşte Yılmaz Güney hakkında detaylar...
Yılmaz Güney ile ilgili film, İsviçreli film yapımcısı Edi Hubschmid'in yıllar önce kaleme aldığı "Yol: Bir Sürgün Hikayesi" isimli kitaptan uyarlanacak. İsveçli bir yapımcı ile Yılmaz Güney arasındaki bağlantıyı merak ettiyseniz hemen açıklayalım: Edi Hubschmid, Yılmaz Güney'in arkadaşıydı ve firar ederken de yardımcı olmuştu.
Edinilen bilgilere göre projenin yönetmeni Cihan İnan olacak. Yapımcılığını Kazım Çarman'ın üstlendiği film için oyuncu seçimleriyse henüz başlamadı. Konuya aşina kaynaklara göre oyuncu kadrosunda hem yerli hem de yabancı isimler olacak. Yılmaz Güney'i kimin canlandıracağı ise henüz bilinmiyor.
Yılmaz Güney'in neden hapse girdiğini ve neden firar ettiğini bilmiyorsanız anlatalım. Güney, Adana'daki bir gazinoda denk geldiği Hâkim Sefa Mutlu'yu öldürmüş ve bundan kaynaklı olarak da 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasının beşinci yılında cezaevi yönetiminden izinli bir şekilde salıverilen Yılmaz Güney, Edi Hubschmid yardımıyla önce Rodos'a, ardından da İsviçre ve Fransa'ya kaçmıştı. İşte bugün duyurulan film projesinde, bu süreçte tam olarak neler yaşandığı anlatılacak.
Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve yazar olan Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937 yılında Adana’da dünyaya geldi. Güney, Türk film endüstrisinde hızla öne çıkmış ve eserlerinin birçoğunu, Türkiye'deki sıradan işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Özellikle 1966'daki Çirkin Kral dönemi sonrasında yazdığı ödüllü Yol, Sürü ve Duvar, yazıp yönettiği ve oynadığı Umut, Umutsuzlar, Baba, Ağıt ve Endişe filmleriyle tanınmaktadır.
Güney, eserlerinin çoğunu Türkiye'deki sıradan çalışan insanların içinde bulunduğu zor duruma ithaf ederek Türk film endüstrisinde hızla öne çıktı. Filmlerinde Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkili bir şekilde kullandı. Özellikle 1966 yılında Çirkin Kral sezonundan sonra yazdığı ödüllü Yol, Sürü ve Duvar filmleri ile yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği Umut, Umutsuzlar, Baba, Ağıt ve Kaygı filmleriyle tanınır.
Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937'de Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Jeniceland'da Kürt ve Zaza köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Yılmaz Güney, 1959 yılında senaryosunu yazdığı ve oynadığı Bu Vatanın Çocukları ve Ala Geyik filmleriyle sinemaya adım attı. Pek çok hukuki sorun yaşayan Güney, ilk olarak 1961 yılında komünist propaganda yapmak amacıyla yazdığı bir öykü nedeniyle tutuklanarak bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1966 yılında Şanlıurfa'da 039 numaradaki Hudutnın Hukuk olayında alkollü araç kullanırken bir çocuğa çarparak ölümüne neden oldu; 1967 yılında Nebahat Çehre ile evlendi ve bir yıl sonra kendisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle Çehre'den boşandı. 1972'de Türk Halk Kurtuluş Partisi savaşçılarını barındırdığı gerekçesiyle iki yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı. Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümetin 1974 yılında çıkardığı genel af sonucunda 20 Mayıs 1974 'te serbest bırakıldı. 13 Eylül 1974'te, Endişe filmini çektiği Adana'daki bir gazinoda bir yargıcı yakın mesafeden kafasına kurşun sıkarak öldürmekten suçlu bulundu. Cinayetin ardından yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı.
Güney, 1981'de izinli olarak çıktığı hapishaneden yurt dışına firar etti. Kendisinin yazdığı ve Şerif Gören ile birlikte yönetmenliğini yaptığı 1981 yapımı Yol filmi, 1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazandı ve bu ödülü Türkiye'den kazanan ilk yönetmen oldu. 6 Ocak 1983'te dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 1983'te Cigerxwîn ve Abdurrahman Şerefkendi gibi Kürt şairlerle birlikte Paris Kürt Enstitüsü'nü kurdu. 9 Eylül 1984'te, mide kanserinden dolayı Paris'te öldü.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yılmaz Güney'in yaşamı beyaz perdeye aktarılacak