Hem soğan hem sarımsak tadı bir arada… Hint, İran, Osmanlı yemeklerine lezzet veren bir baharat!

İçine konduğu yemeklere muazzam bir lezzet veriyor, aynı anda hem soğan hem sarımsak karamelize etmişsiniz de yemeğe katmışsınız gibi… Peki, nedir bu baharatın ya da bitkinin adı?


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2024 12:51
  • Güncelleme Tarihi : 04.08.2024 09:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hem soğan hem sarımsak tadı bir arada… Hint, İran, Osmanlı yemeklerine lezzet veren bir baharat!

Geçmişte bilinen her şey ille de gelecek nesillere aktarılıyor diye düşünmemek gerek bazen. Bazı yemeklerin unutulması gibi, bazı bitkileri de unutuyor, mutfak hafızamızdan kaybediyoruz; tıpkı şeytantersi gibi… Şeytantersi, Latince adıyla ferula asafoetida, Antik dönemlerde yemeklere bol bol katılan; sonrasında Hint, İran, Osmanlı yemeklerine de lezzet veren, ama ilerleyen zamanlarda Türkiye’de neredeyse unutulmuş bir bitki. İçine konduğu yemeklere muazzam bir lezzet veriyor, aynı anda hem soğan hem sarımsak karamelize etmişsiniz de yemeğe katmışsınız gibi…

Peki, daha önce bu bitki ya da baharat ismini duydunuz mu? ‘Hayır’ diyorsanız içeriğin devamına bakalım…

ŞEYTANTERSİ BAHARATI NEDİR?

Şeytantersi, bilimsel adı Ferula assa-foetida olan bir bitkiden elde edilen bir baharattır. Genellikle ‘hing’ veya ‘asafoetida’ olarak da bilinir. Keskin ve güçlü bir kokusu olan bu baharat, Hint mutfağında yaygın olarak kullanılır ve yemeklere lezzet katmak için küçük miktarlarda eklenir. Şeytantersi, yemeklerde özellikle sarımsak veya soğanın yerine kullanılabilir ve sindirim sorunlarına iyi geldiği düşünülür.

ŞEYTANTERSİ BAHARATININ FAYDALARI NELERDİR?

Şeytantersi baharatının sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu biliniyor. Örneğin:

Gaz giderici ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleriyle bilinir. Mide şişkinliği ve hazımsızlık sorunlarını hafifletir… Bakteri, mantar ve virüslere karşı etkili olabilir. Bu sayede enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir… İltihap giderici özellikleri sayesinde ağrıyı ve şişkinliği azaltabilir… Astım, bronşit ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarında semptomları hafifletebilir… Menstrüel krampları ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir… Kan basıncını düşürmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir… Vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Ancak, bu baharatın güçlü ve keskin bir tadı ve kokusu olduğu için, yemeklere küçük miktarlarda eklenmesi önerilir. Ayrıca, herhangi bir sağlık sorunu için kullanılmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ