- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
MasterChef Türkiye’de geçtiğimiz akşam yarışmacılar, ikinci turda sumak ve isot kullanarak yaratıcılıklarını ortaya koydular. Biz de sizler için sumak ve isot kullanarak yapabileceğiniz iki tarif derledik. Sumak ve isotlu tavuk kebabı ile sumak ve isotlu kısır tarifinin detayları aşağıda yer alıyor…
MasterChef Türkiye’de dün akşam yarışmacılar, ana kadroya giren son isim olabilmek için kıran kırana bir mücadele verdiler. MasterChef’in son bölümünde usta aşçılar ilk turda en leziz aşureyi yapmayı denerken, yaratıcılık etabı olan ikinci turda sumak ve isotu kullanarak en yaratıcı yemeği yapmaya çalıştırlar. Biz de sizler için isot ve sumak kullanarak yapabileceğiniz 2 farklı tarif derledik. İşte sumak ve isotlu tavuk kebabı ile sumak ve isotlu kısır tarifi…
Malzemeler:
500 gram tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
1 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı isot
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
3 diş sarımsak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
Şişler
Yapılışı:
Marine Hazırlığı: Büyük bir kapta sumak, isot, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber ve kekiği karıştırın.
Tavukları Marine Edin: Kuşbaşı doğranmış tavukları hazırladığınız marine sosuna ekleyin ve iyice karıştırın. Kabın üstünü streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat marine edin (tercihen bir gece bekletin).
Şişe Dizme: Marine olmuş tavuk parçalarını şişlere dizin.
Pişirme: Izgarayı veya mangalı orta-yüksek ısıda ısıtın. Şişleri ızgaraya yerleştirin ve tavuklar tamamen pişene kadar (her bir tarafı yaklaşık 5-7 dakika) pişirin.
Servis: Şişleri sıcak servis yapın. Yanında pilav, salata veya lavaşla servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı isot
2 yemek kaşığı sumak
1 demet taze soğan (ince doğranmış)
1 demet maydanoz (ince doğranmış)
1 demet taze nane (ince doğranmış)
3-4 adet taze domates (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet salatalık (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet kırmızı biber (ince doğranmış)
1 limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:
Bulguru Islatma: İnce bulguru büyük bir kaseye koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin ve üzerini kapatıp bulgurun şişmesi için 10-15 dakika bekletin.
Bulgur Hazırlığı: Şişen bulgura domates salçası, biber salçası, isot ve sumağı ekleyip iyice karıştırın.
Sebzeleri Ekleme: İnce doğranmış taze soğan, maydanoz, nane, domates, salatalık ve kırmızı biberi bulgura ekleyin.
Baharatlandırma: Limon suyu, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Dinlendirme: Kısırı buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin ki lezzetler iyice birbirine geçsin.
Servis: Soğuk olarak servis yapın. İsteğe bağlı olarak yanında marul yapraklarıyla sunabilirsiniz.