Açıkta satılan bitki çaylarına dikkat: Sağlık riski taşıyabilir

Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, açıkta satılan bitki çaylarının sağlık açısından olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.


  • Oluşturulma Tarihi : 12.12.2024 04:00
  • Güncelleme Tarihi : 11.12.2024 08:43
  • Kaynak : Arun Acumsal
Açıkta satılan bitki çaylarına dikkat: Sağlık riski taşıyabilir

Havaların soğuduğu ve gribal hastalıkların yaygın olarak görüldüğü son günlerde pek çok kişi kış çayı içiyor. İçinde meyve, baharatlar, bitkiler ve doğal tatlandırıcılar olan bu karışımlar bilinçsiz tüketildiği durumlarda sağlığa faydalı olmak yerine ciddi zararlara neden olabiliyor.

DOKTORA DANIŞIN

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, havaların soğumasıyla birlikte bitki çaylarının akla ilk gelen ilk içecek olduğunu ifade ederek, “Bitki çaylarını tüketirken bunun şifa olabileceği düşünülse de bilinçsiz kullanıldığında beraberinde getireceği tehlikenin de farkında olmak gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar, emziren anneler ve gebeler mutlaka doktoruna danışmadan bu bitki çaylarını tüketmeliler” dedi.

TANSİYON HASTALARI DİKKAT

Hangi hastaların hangi çayları tüketmemesi gerektiğinden söz eden Diyetisyen Gündüz, taşikardiyi tetiklediği için tansiyon hastalarının yeşil çay, kekik çayları gibi çaylardan uzak durması gerektiğini söyledi. En yaygın kullanılan bitki çaylarından olan ıhlamurda bulunan bileşenlerin özellikle iltihap ve öksürük azaltıcı özellikte olduğunun altını çizen Diyetisyen Gündüz, “Ihlamur çayınızı tüketirken çayınız biraz soğuduktan sonra içerisine limon ve bal ilavesiyle beraber çayınızı daha keyifli hale getirmeniz mümkün. Antiviral ve antibakteriyel özelliği olan çaylardan birisi de adaçayı. Hasta olduğunuz günlerde günde 1 tane adaçayı tüketmenizi öneriyoruz” diye konuştu.

AÇIK SATILAN ÇAYLARDAKİ TEHLİKE

Açıkta satılan bitki çaylarının sağlığa zarar verebileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, çay alırken dikkat etmek gerekenleri söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

“Bitki çaylarının bakanlık onaylı olduğundan emin olun. Aktarlarda açıkta satılan bitki çaylarında küflerin birikmesinden dolayı sağlığa negatif etkileri olabiliyor. Özellikle açıkta satılan çayları önermiyorum. Bunlara mutlaka dikkat edilmeli.”

ÇAYA BAL EKLERKEN DİKKAT

Çaya bal eklemek gerektiğinde ise çayın çok sıcak olmaması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gündüz, çayın demlendiği sırada ılındığını, balın da bu aşamada eklenmesinin en doğru çözüm olduğunu söyledi. Diyetisyen Gündüz yine bu dönemde her evde kolayca bulunabilecek gıdalardan limon, ayva, ıhlamur, top karabiber ve karanfil karışımı bitki çayı içilmesinin hem insanın içini ısıtacağını hem de bağışıklık sistemini güçlendireceğini söyledi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal