- Sağlık
- 19.04.2025 10:16
Uzm. Dr. Galip Erdem, akut gastroenteritin en yaygın nedeninin rota virüsü olduğunu ve hijyen koşullarının kötü olduğu ortamlarda daha sık görüldüğünü açıkladı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Galip Erdem, akut gastroenterit (AGE) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Erdem, bu hastalığın virüs, bakteri ve benzeri mikroorganizmaların neden olabileceğini belirterek, özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu ortamlarda daha sık görüldüğünü söyledi. En sık karşılaşılan etkenin rota virüsü olduğunu vurgulayan Dr. Erdem, rota virüsünün 3 yaş altı çocuklarda en yaygın hastaneye yatış nedeni olduğunu belirtti.
Akut ishalin çoğunlukla 0-5 yaş grubundaki çocuklarda rastlanan ve en sık ilk 2 yaş içerisinde çocuk sağlığını etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Erdem, bu hastalıklta dışkı kıvamının önemli olduğunu vurguladı. Dışkı kıvamının nasıl olması gerektiğini anlatan Dr. Erdem şöyle konuştu;
Dışkı kıvamının yumuşaması veya sıklığının artması (günde 3-4 defa ya da daha fazla) olarak tanımlanır. Yazın artan sıcaklık bazı mikroorganizmaların üremesine uygun ortam hazırlayıp, buna bağlı gelişen enfeksiyonları artırabilir. Hastalığa ateş, kusma ya da karın ağrısı eşlik edebilir ve ishal genel olarak 7 ila 14 günü aşmayabilir”
Virüs bakteri ve benzer mikroorganizmaların neden olduğu akut gastroenteritte hijyen şartlarının önemli olduğunu olduğunu dile getiren Dr. Erdem, “Özellikle hijyen şartlarının kötü olduğu ortamlarda daha sık görülür. En sık karşılaşılan etkeni rota virüsüdür. 3 yaş altı çocuklarda en sık hastaneye yatış nedenidir. Rota virüs aşıları korumada oldukça etkilidir ve akut gastroenteritte en önemli klinik bulgu dehidratasyonun ortaya çıkması ve elektrolit dengesizliğidir” dedi.
Bulantı
Kusma
Karın ağrısı
İshal
Tedavi Yöntemleri
Vücudun kaybettiği su ve tuzun yerine konulması amaçlanır.
Elektrolit dengesinin sağlanması için sıvı alımı yapılır.
Küçük çocuklarda anne sütü ve mamaya devam edilebilir.
Büyük çocuklarda yoğurt, ayran, haşlanmış patates, et ve pirinçli yiyecekler önerilir.
Havuç ve muz gibi besinler de tüketilmelidir.
İştah azalsa bile beslenmeye devam edilmelidir.
Şiddetli kusma ve ishal durumunda, hayati tehlike riski nedeniyle doktora başvurulmalıdır.
İshal düzelene kadar bunlara dikkat
Hijyene çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Erdem, “Oral dehidratasyon sıvıları ve probiyotik kullanılmalıdır. İshal düzelene kadar az yağlı ve düşük posalı gıdalar alınmalı, bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olan yağ ve lif açısından zengin gıdalardan uzak durulmalıdır” dedi.