Sayfa Yükleniyor...
Canan Karatayın geçtiğimiz günlerde aşı hakkında yaptığı olumsuz eleştirilerin doğru olmadığını vurgulayan Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun aşının önemini gazetemiz okuyucularıyla paylaştı
YUSUF ÇAĞIRTEKİN / ÖZEL HABER
Son dönemin popüler doktorlarından Canan Karatay 16 Aralık günü Lüleburgaz Belediyesi tarafından düzenlenen bir Aykırı Sohbetler söyleşisinde, Aşıların içinde alüminyum ve cıva var. Eskiden cıva vardı şimdi daha ucuz diye alüminyum kullanılıyor. Biliyorsunuz, alüminyum Alzheimer sebebidir. Onun için D vitamini en güçlü aşıdır. Bakın Kanada, domuz gribi zamanında ben halkıma aşı yaptırmayacağım dedi ve bedava D vitamini dağıttı. Geçen hafta İngiliz Sağlık Bakanlığı çok önemli bir çalışma yayınladı ve bütün hamilelere ve doğurganlık yaşında olan kadınlara bedava D vitamini dağıttı. D vitamin eksikliğinden kısırlık oluyor. İyot eksikliğinden kısırlık oluyor diyerek aşının çok önemli olmadığını belirtti. Tıp dünyasında birçok profesörün tepkisini çeken bu açıklamaya bir cevap da Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Torundan geldi. Mustafa Torun, Tıpta temel kurallardan bir tanesi de hastalık olmadan, ondan korunmaktır. Korunmanın da en önemli yöntemi aşılamadır diyerek aşının önemine vurgu yaptı.
AŞININ FAYDALARI
Aşının ne olduğuna ve nasıl etkili olduğuna değinen Mustafa Torun, İnsan ve hayvan enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklık oluşturmak amacıyla dışarıdan verilen biyolojik maddelerdir. Ölü veya zayıflatılmış mikroplardan elde edilir. Ölü veya zayıflatılmış mikroplardan elde edilir. Bağışıklık sistemini uyararak, canlıdaki mikrobu tanıyıp, bellek oluşturur. Aynı mikrop vücuda tekrar giriş yaptığında, onu tanıyıp yok eder. Aşının canlı, ölü ve toksoit tipleri vardır. Aşılamada temel ilkelerimiz ise; en çok görülen, en çok sakat ve sekel bırakan, en çok öldüren enfeskiyonları önlemek olmalıdır. Hastalığa bağlı sekel ve sakatlıkları önler, iş ve güç kaybını azaltır, hastaneye yatış süresi düşer, salgınlar yok olmaya başlar. Tedavi masrafları küçülmeye başlar. Toplumsal rahatlama olur değerlendirmelerinde bulundu.
ERİŞKİN AŞILAMANIN ÖNEMİ
Erişkin aşılamada özel gruplar ve yaşlı nüfusun artışında aşılanmanın önemine de dikkat çeken Mustafa Torun, küresel ölçekte hangi enfeksiyonlarda aşılamanın başarılı olduğuna da değindi. Mustafa Torun, Organ nakli yapılanlar, metabolik ve endokrin hastalar, kalp ve akciğer hastaları, kanser hastaları erişkin aşılamada özel gruplardır. Ulaşımın kolaylaşması, beraberinde riskli ülkelere gidiş de yerel enfeksiyonlara karşı, özel aşılamaları gündeme getirmiştir. Aşılama ile artış gösteren bir başka husus ise yaşlı nüfus artışıdır. Aynı zamanda bu gruba karşı bazı aşıları yapmak gerekir hale gelmiştir. Pandemik grip, Hepatit B, toplum kökenli zatürre, menenjit, tetanoz, boğmaca, difteri, kızamık, kabakulak, kızamıkçık enfeksiyonlarında da aşı başarılı olmuştur. Ülkemizde erişkin aşılama oranları yeterli midir diye soracak olursanız, hayır yeterli değildir. Birçok ülke kendi rehberini hazırlamış olsa da biz henüz hazırlayamadık. Bu konuda iyi çabalar umut vermektedir diye konuştu.
SINIFTA KALDIK
Son olarak Canan Karatayın yaptığı açıklamaya istinaden aşı da elde ettiğimiz ilerlemeyi geriye götürdüğünü söyleyen Mustafa Torun, Giderek aşılanan çocuk ve erişkin sayısı azalmakta, bu da aşı ile önlenebilen birçok enfeksiyon hastalığını tekrar sayısal e oransal olarak arttırmaktadır. 2016 yılında çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 10 Bini geçmiştir. Beraberinde ise ölüm ve sakatlıkların artacağı riski doğaldır. Tıp dalları içerisinde bence en şanslısı Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlık dalıdır. Hangi hastalığı sorsanız, önlenebilir hastalık grubunu içerdiğini söylerim. Tıpta temel kurallardan bir tanesi de hastalık olmadan, ondan korunmadır. Korunmanın da en önemli yöntemi aşılamadır. Aşı deyince akla doğal olarak çocukluk dönemi gelir. Yetişkin olunca sanki iş işten geçmiş, aşı olayı akla bile gelmemektedir. Hatta bazı doktorlar ve sağlık personellerine bu durum ters bir şeymiş gibi gelmektedir ve maalesef erişkin aşılamada Türkiye sınıfta kalmıştır. Umarız bu durum tersine döner diye konuştu.
Haber Merkezi