Sayfa Yükleniyor...
B12 eksikliği birçok sıkıntılara sebep olmaktadır. Özellikle depresyona kadar götüren hastalıklara yol açan B12 vitamininin eksikliği, unutkanlık, yorgunluk gibi günlük hayatı etkileyen önemli sonuçları vardır. Peki B12 hangi besinlerde bulunur? B12 içeren meyve ve sebzeler nelerdir? Bu konuda çeşitli uzman görüşlerini alarak, sizlere bir yazı hazırladık
Kimya Mühendisi Nigar Yıldırım, B12 vitamini ve son dönemlerde adından sıklıkla söz ettiren ginkgo biloba bitkisi tam bir zihin dostudur dedi. B12 vitaminini deniz, et ve süt ürünleri ile yumurta ve peynirden alınabileceğini belirten Yıldırım, B vitamini kompleksleri ve ginkgo bitkisi bir araya gelince günlük hayatın koşturmacasına doğal destek olarak günlük alınması gereken bir gıda takviyesi konumundadır. B vitaminlerinden özellikle büyük öneme sahip B12 vitaminini deniz ürünlerinden, et ve süt ürünlerinden, yumurta ve peynirden alabiliriz. Akşamlar eve daha zinde gitmek istiyorsanız, sevdiklerinizle daha kaliteli zaman geçirmek, uyku kalitenizi arttırmak istiyorsanız, B vitamini kompleksi ve ginkgo bitkisini günlük almalısınız. Aradaki farkı düzenli kullanım sonucu,hemen fark edeceksiniz şeklinde konuştu.
BUNLARA DİKKAT
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç ise, B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin olduğunu ve diğer adının kobalamin olduğunu anlatarak, Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri yani; et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor. Yani hayvansal besinleri Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda 1 mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır. 14 yaşından büyük olanlar için günde 2.4 mcg B12 alınmalıdır. Hamilelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 2.8 mcg olmalıdır şeklinde konuştu. İHA
Haber Merkezi